Een rebel

Peter Struycken: Wetmatige beweging (1966)Hoelang is het geleden dat Firefox zijn intrede deed? Een browser in de marge, die uiteindelijke de verfoeilijke, onveilige IE van Microsoft in de marge gedrongen heeft. Veel Windows gebruikers weten het nog steeds niet, maar op een PC laat die browser zich niet verwijderen en is rechtstreeks met de kernel verbonden. In principe kan dit betekenen dat Microsoft op elke PC toegang heeft. 

Google doet het anders. Weliswaar beschikt deze monopolist niet over rechtstreekse toegang tot computers, wel traceert ze de IP adressen. Zo kunnen aan de hand van algoritmen profielen samengesteld worden. Moeizaam te omzeilen valt die praktijk met een proxy browser. Resultaat is dat de verbinding traag wordt. Een andere mogelijkheid is de keuze voor een alternatieve zoekmachine als DuckDuckGo. Bij dit alles mag niet veronachtzaamd worden dat ook dan het dataverkeer via de USA verloopt. 

Er gloort hoop, na mislukte pogingen in het verleden. Er is nu een Franse zoekmachine ontwikkeld, met eigen servers, die geen persoonlijke gegevens natrekt of opslaat, integendeel zelfs. De naam: Qwant. Ze wordt op enkele ministeries in Frankrijk getest en mogelijk als standaard voorgeschreven. Momenteel verspreidt het gebruik van deze zoekmachine zich ook al in Duitsland. Merkel toonde onlangs haar belangstelling. 

Voor de grap laat ik nu de resultaten zien van “Tibaert” bij Google en bij Qwant. Ze zijn verrassend.Treed Qwant in de voetstappen van Firefox? Het valt te hopen. Tussen beiden zijn de eerste stappen gezet tot samenwerking. Meer over dit alles kunt u lezen in dit weblog van Le Monde: Qwant, le petit moteur de recherche anonyme qui monte, ondermeer over het vrijgeven van hun algoritmen, het strengst bewaakte geheim van Google. Uitgelichte afbeelding: Peter Struycken – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.