De eenzame wolf, held in zijn eigen bloedige "five minutes of fame"

Giuseppe Cacace: Een hartekreet
Le cri du cœur d’une psychologue sur Facebook 

Jur KuipersMohamed Lahouaiej Bouhlel zou mogelijk geïnspireerd zijn – via internet(?) – door Isis (mensen in zijn directe omgeving vonden hem niet bepaald een “voorbeeldige Islamiet, wel een gek met veel op zijn kerfstok). Hij radicaliseerde “razendsnel”.
Bouhlel reed op Quatorze Juillet, de belangrijkste feestdag in Frankrijk, met een vrachtwagen op de boulevard in Nice (Promenade des Anglais) 84 mensen dood, 26 raakten zwaargewond. Onder de slachtoffers waren ook Moslims.

Parlementslid mevrouw Jo Cox werd recent in het Verenigd Koninkrijk vermoord door de zonderling Thomas Mair die vond dat ze dood moest omdat ze tegen de Brexit was.

Omar Mir Seddique Mateen schoot in een homoclub in de V.S. 49 homoseksuelen dood, ook geïnspireerd – via internet? – door Isis, maar blijkt voor zover ik heb gelezen zelf een homoseksueel (“in de kast te zijn”) die mogelijk ook andere problemen had.

Adam Lanza schoot op Sandy Hook Elementary School (V.S.) 26 mensen dood nadat hij eerst zijn moeder had doodgeschoten. Hij was een zonderling, zijn motieven worden door de autoriteiten niet prijs gegeven.

Robert Lewis Dear die afgezonderd in een caravan woonde schoot drie mensen van een abortuskliniek in Colorado Springs (V.S.) dood nadat hij een video op internet had gezien die daar “undercover” was gemaakt, – die video bleek te zijn gemanipuleerd – er zaten beelden tussen van laat geaborteerde babies die niet in die kliniek waren gemaakt.

James Eagan Holmes schoot in een bioscoop in Aurora (V.S.) 12 mensen dood die daar naar een batman-film keken. Hij zag er tijdens die moordpartij vreemd uit, hij leek eruit te zien als “The Joker”. Hij bleek psychisch gestoord.

Dylann Storm Roof (V.S.), een zonderlinge jongeman die geen vlieg kwaad deed, voelde zich o.a. via internet geïnspireerd door “white supremacy”-groepen die de vlag van “De Zuidelijke Staten” (ook wel Dixieland genoemd”) hoog in het vaandel hebben staan. Die “Zuidelijke Staten” sloten zich in de negentiende eeuw bij elkaar aan om tegen de federale staten van president Abraham Lincoln te vechten omdat ze de slavernij wilden handhaven (Amerikaanse Burgeroorlog). Nog steeds wordt daar in Dixieland door heel veel blanken neergekeken op zwarte Amerikanen. Roof schoot in een kerk in Charleston 9 zwarte mensen dood.

Tristan van der Vlis schoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn 9 mensen dood. Die jongen was gestoord, een duidelijk motief was er niet.

Anders Breivik schreef een 1500 pagina’s tellend manifest, zette die op internet en vermoordde in Noorwegen vervolgens totaal 96 mensen, – door een autobom in Oslo te laten ontploffen om vervolges op een eiland Socialistische jongeren die daar kamp hielden dood te schieten (om zo “socialistisch nageslacht” te voorkomen). Breivik, ook al zonderlinge man, had extreem rechtse sympathieën, hij noemt in zijn manifest o.a. bewonderaar van Geert Wilders te zijn, maar was ook geïnspireerd door de Tempeliers, een Christelijke ridderorde ten tijde van de Kruistochten.

Elliot Rodger schoot vanuit zijn auto in Isla Vista (V.S.) o.a. op het terrein van Universiteit aldaar 9 mensen dood omdat meisjes niets in hem zagen. Hij was woedend omdat ondanks de BMW die zijn ouders hem cadeau hadden gegeven het hem nog niet lukte een meisje te versieren.

Dzhokhar and Tamerlan Tsarnaev hadden  elk een hogedrukpan in hun rugzak die ze vervolgens tussen toeschouwers van een marathon plaatsten (Boston, V.S.). Het blijkt tamelijk eenvoudig om met behulp van kunstmest, scherpe voorwerpen (spijkers) en een hogedrukpan een bom te maken. Hun Islamitische ouders waren uit Tsjetsjenië gevlucht en hadden in de V.S. asiel gekregen. Tamerlan Tsarnaev was geradicaliseerd door de gruwelijke beelden die hij – via internet – zag van o.a. verminkte kinderen als gevolg van wat Amerikanen uitspookten in Irak. Zijn jongere broer Dzhokhar, aanvankelijk voorbeeldig student, liet zich door zijn dominante broer meeslepen. Naast een groot aantal zwaargewonden kwamen 3 mensen om het leven.

Ruby Ridge (V.S. 1992); door verkeerd ingrijpen/foute redenen werd door federale overheidsdiensten ( FBI en Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms/ATF) de hond van Randy Weaver, zijn zoon en zijn ongewapende vrouw met een baby in de armen doodgeschoten. Een politieman werd bij deze belegering door Randy Weaver doodgeschoten. Een onnodig bloedbad. Men wilde Randy Weaver op zijn landgoed arresteren voor verboden wapenbezit nadat hij had geweigerd om als informant voor de FBI te werken. Het schijnt dat het door de politie doodschieten van die hond de tricker was voor al dat geweld. Randy Weaver werd na het hele gebeuren na proces vrijgesproken.

Waco (V.S. 1993); 76 leden van een streng sektarische christelijke religieuze groep mensen (Branch Davidians) waaronder vrouwen en kinderen en hun vreemde charismatische leider – David Koresh – kwamen (opnieuw) door verkeerd ingrijpen van diezelfde federale overheidsdiensten om het leven.

Timothy McVeigh (V.S. 1995) had extreem rechtse sympathieën, McVeigh nam wraak voor wat er was gebeurd door ingrijpen van de federale overheid in Ruby Ridge en Waco.
McVeigh blies een regeringsgebouw in Oklahoma op, 168 doden tot gevolg. De bom was een met kunstmest gevulde vrachtwagen met een ontstekingsmechanisme.
Doordat in dat gebouw ook kinderopvang aanwezig was stierven ook veel (hele jonge) kinderen.
Timothy McVeigh, en de bloedbaden in Waco en Ruby Ridge maakten dat in de V.S. inmiddels een aantal gewapende militante milities, die een grote afkeer hebben van federale overheidsdiensten, succesvol zijn geworden. Ze zorgen regelmatig voor problemen, zoals onlangs nog bij de gewapende bezetting van een clubgebouw in natuurgebied Malheur National Park.
Dit terzijde.

Ronald Reagan werd neergeschoten door een gek, maar overleefde het.

Paus Johannes Paules II werd door een kogel geraakt die afgevuurd werd door een gek, maar overleefde het eveneens.

En dan heb ik Ted Kaczynski alias The Unabomber, wiskundige, nog niet eens genoemd. Hij verstuurde bombrieven naar diverse mensen die zich in zijn beleving “teveel” bezighielden met technologische vernieuwing.
3 doden en diverse licht en zwaargewonden tot gevolg. Over hem zijn inmiddels boeken vol geschreven.

Volkert van der Graaf, een obsessief dierenactivist met een persoonlijkheidsstoornis, schoot Pim Fortuyn dood omdat Fortuyn zich negatief had uitgelaten over moslims en immigranten. Hij zag Fortuyn als een gevaar voor de samenleving (…tja… en dan schiet je hem dood, – nogal “democratisch”…logisch… NOT!). Het zorgde samen met de moord op Theo van Gogh door Mohammed Bouyer (een geradicaliseerde Moslim) voor de aanzienlijke verrechtsing (en verhuftering) van de Nederlandse samenleving en leidde daardoor mede tot het succes van Geert Wilders en zijn PVV.

Zo kan ik nog wel even doorgaan (ik heb gegevens van nog meer van die figuren).
Beweren dat een terroristische organisatie een gek heeft geïnspireerd maakt m.i. niet dat andere gekken niet met een andere “zaak” aan de haal gaan en een bloedbad veroorzaken.
In de V.S. kunnen idioten gemakkelijk aan een vuurwapen komen, maar niet zelden ook daarbuiten blijkt…
Maar wat te doen als het wapen een vrachtwagen is? Of een mes? Een bijl? Of…

Alle gekken op een stokje…
Hoe wil je voorkomen dat een idioot “zijn” bloedige “five minutes of fame” realiseert – want altijd jonge mannen – door dood en verderf te zaaien voor hun “hogere doel”?

Schermafdruk 2018-02-22 14.58.32
Dit artikel kan in deze ook interessant zijn: In the Age of ISIS, Who’s a Terrorist, and Who’s Simply Deranged?


Uitgelichte foto: Giuseppe Cacace / AFP

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.