A tank moves into position as Turkish people attempt to stop them, in Ankara, Turkey, early Saturday, July 16, 2016.
Gewoon nuchter doordenken en je komt al een heel eind. De staatsgreep in Turkije lijkt welhaast een schoolvoorbeeld van een enscenering. Luister eens naar het onvolprezen radioprogramma “Der Tag” en je kunt bijna niet om de stelling heen dat veel zaken al op lange termijn voorbereid waren. Onwillekeurig moest ik aan de Reichstagsbrand in 1933 denken. Het proces in Turkije verloopt echter veel trager. Tot pakweg 2007 kon je nog stellen dat de politiek open en democratisch was, alhoewel sterk neoliberaal getint, nadrukkelijk terug te zien in de urbanisatie van Istanbul. Open ook richting Europa. Daarna stevent Erdogan met zijn AKP steeds meer in de richting van een islamitisch en autocratisch regime. Het verzet daartegen manifesteerde zich uitdrukkelijk rond de plannen met het Gezipark. De volgende documentaire geeft een onthullende kijk op waartoe staatsmacht primair dient: het in het gareel houden van de bevolking.
Chronik einer Revolte – Ein Jahr Istanbul
Berlijn 1933 en Parijs 1968 zijn niet ver weg, maar ook niet de Hollandse Tulpenmanie en de tulpen uit Amsterdam. Jur laat me via een e-mail weten: “Waarom het me niet zal verbazen dat Erdogan mislukte staatsgreep zelf in scene heeft gezet.”
Jur Kuipers
Bram Vermeulen in het NRC verwoordt wat ik al vanaf het begin dat ik het nieuws tot mij nam dacht:
Recep Erdogan, president van Turkije, ontpopt zich meer en meer als een Ottomaanse sultan die de absolute macht naar zich toe wil trekken.
Blaast eenzijdig de wapenstilstand met de Koerdische PKK op, met alle ellende van dien.
Zet een democratisch gekozen Koerdische partij in het Turkse parlement buiten spel door leden van die partij te arresteren en te beschuldigen van terrorisme.
Perkt de persvrijheid in Turkije in.
Is druk bezig de scheiding van kerk (moskee) en staat op te heffen.
De man heeft een bloedhekel aan seculiere krachten in zijn land.
Zijn presidentstermijn wil hij oprekken tot vele jaren, iets wat aanvankelijk in Turkije niet mogelijk was (is?).
Kan niet tegen kritiek, ook niet in het buitenland, wat de Duitse komiek Jan Böhmermann ondervond, maar ook de Nederlandse Ebru Umar die op haar vakantieadres in Turkije werd gearresteerd.
Prachtig filmpje van komiek Böhmermann dat Erdogan in het verkeerde keelgat schoot: Erdowie, Erdowo, Erdogan.
Hij liet zelfs een 13 jarig meisje in eigen land arresteren omdat ze op haar Facebook-site kritiek op hem had geleverd.
Hij is druk bezig zich te ontwikkelen tot een kloon van Wladimir Poetin.
Wat mij betreft liet Erdogan zijn ware gezicht zien na de Zelfmoordaanslag in Suruç, waar voornamelijk Koerdische studenten om het leven kwamen (juli 2015).
Die vreedzame demonstratie werd ruw verstoord toen een in Turkije geboren ISIS-aanhanger zichzelf opblies.
Het leek een wraakactie van ISIS.
Kort ervoor hadden Koerdische eenheden samen met de Amerikaanse luchtmacht Isis uit de Koerdische stad Kobani verdreven.
Er was nog maar weinig van Kobani over.
Turkse tanks stonden erbij – aan de Turkse grens met zicht op Kobani waar inwoners werden uitgemoord – en keken ernaar.
Uit mijn e-mail van december vorig jaar:
Koerden aan Turkse kant zagen letterlijk hoe Koerden aan Syrische kant door ISIS werden afgeslacht. Het waren uiteindelijk Koerdische eenheden die met steun van de Amerikanen Kobani, waar inmiddels niet veel meer van over was, wisten te heroveren.
Een in Turkije door Koerden georganiseerde vreedzame studenten-demonstratie – om Kobani weer op te bouwen – in Suruç werd vervolgens door een zelfmoordaanslag opgeschrikt, meer dan 30 doden tot gevolg. Een Turk die verklaard aanhanger was van ISIS bleek de dader.
De Amerikanen die aanvankelijk van hun NAVO-bondgenoot Turkije geen toestemming kregen om vanaf Turkse bodem ISIS in Syrië te bombarderen kregen nu wél toestemming om gebruik te maken van de Turkse militaire luchthaven Incirlik.
De Amerikanen hoeven vervolgens niet meer zover te vliegen (vanaf hun vliegdekschepen).
De Turken hadden wel een prijskaartje… Ze bedongen een “100 kilometer rebellenvrije zone in het noorden van Syrië… Wat vervolgens de Turken de gelegenheid bood om – Nota Bene! – de Koerden in het noorden van Syrië aan te pakken. Ook de PKK (Koerdische afscheidingsbeweging) in Turkije waar twee jaar ervoor een wapenstilstand mee was afgesloten moest het ontgelden (critici zeggen dat dit opportunisme is van de Turkse regering omdat de Koerden met verkiezingen nogal wat zetels in het Turkse parlement hadden gewonnen, tot verdriet van de Turkse president Erdogan).
Turkije is eigenlijk niet zo voor het bestrijden van ISIS. Het zijn de Koerden waar heel veel Turken zich druk om maken.
Het is Erdogan een doorn in het oog dat met name als gevolg van aanslagen in Parijs en Brussel, waar ISIS de hand in heeft gehad het regime van de Syrische president Bashar al-Asad en de Koerden in het noorden van Syrië vrijwel geen tegenstand meer krijgen vanuit Europa en de V.S.
Sterker nog, de Amerikanen werken in Syrië nauw samen met Koerdische rebellen van de YPG, die daar regelmatig steun krijgen van Koerdische PKK-strijders uit Turkije.
En als klap op de vuurpijl (sic!) is Rusland Bashar el-Asad te hulp geschoten, wiens machtspositie zo onaantastbaar lijkt geworden.
Die mislukte “coupe d’état” in Turkije van afgelopen week maakt dat Erdogan’s positie enorm is versterkt.
Erdogan speelt de gebeten hond, want is immers democratisch gekozen.
Erg zielig voor hem natuurlijk…
De Turkse bevolking, ook veel tegenstanders van Erdogan, staan nu achter hun “democratisch gekozen leider”.
Hij is zo in staat seculiere krachten in zijn land nog meer de mond te snoeren.
Hij haalt de bezem door de rechterlijke macht en het leger.
De Amerikanen mogen “voorlopig” geen luchtaanvallen vanaf Turks grondgebied (op ISIS) in Syrië uitvoeren.
Het is wat Bram Vermeulen zegt…
Het is te mooi om waar te zijn.
Of het is inderdaad een staatsgreep die door een Turkse moslim-leider Fethullah Gülen vanuit de V.S. is beraamd, en zo een geschenk uit de hemel voor “de geplaagde Erdogan”,
of Erdogan zit er zelf achter.
Met name Frankrijk wil samen met Bashar el-Assad, nota bene de man die de meeste doden in Syrië op zijn geweten heeft en verantwoordelijk is voor de grootste vluchtelingenstroom in de geschiedenis, ISIS bestrijden.
De aanslag in Nice van afgelopen week lijkt het werk van een gek die zijn eigen leven zodanig onmogelijk had gemaakt dat zijn zieke geest geen andere uitweg vond dan heel veel mensen mee het hiernamaals in te slepen (= plat te rijden)
Franse president Hollande, de net als George W. Bush na 9/11, roept “wie niet voor mij is is tegen mij” zag direct na die vreselijke daad in Nice een verband met terreurbeweging ISIS.
Mocht de man, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, niet geïnstigeerd zijn door ISIS, dan zou hij op zijn minst geïnspireerd zijn door deze beweging.
Daar leken geen aanwijzingen voor.
Vandaag verschijnen berichten dat Mohamed Lahouaiej Bouhlel “ultrasnel” (…kuch) geradicaliseerd zou zijn.
Iets wat Hollande goed uit zou komen.
Vertrouw dit nieuws niet, – de toekomst zal het leren.
Hoop ik, want “nieuws” lijkt de laatste jaren steeds minder betrouwbaar in een wereld waar Facebook en Twitter een echoput/voetstuk zijn voor allerlei complotdenkers, extreme politici …en (ook) terroristen…
Mensen zouden eens wat minder “solipsistisch” hun smartphone (what’s in the name) moeten vingeren en meer om zich heen moeten kijken.
Dat phubben waar de hele wereld zich aan over geeft – leve Pokémon! – maakt dat niemand meer de echte wereld schijnt te zien.
Het lijkt verdomme de speelfilm “The Matrix”, waarin de virtuele wereld plaats heeft gemaakt voor de echte, wel!
Vraag me trouwens af hoe je door ISIS te bestrijden, de in eigen land geboren en getogen geradicaliseerde moslims van gedachten wil doen veranderen met vuurwerk in Syrië.
Een “gedachte/idee” kun je niet met geweld uit iemands hoofd rammen.
De overheden in Frankrijk en België zouden m.i. er beter aan doen de verpaupering in hun banlieues, waar moslimradicalisme en bandeloosheid welig tiert, aan te pakken.
Niet met geweld, maar door leefomstandigheden daar te verbeteren en de economische kansen van de inwoners daar.
Ghetto’s waar geen buitenstaander meer durft te komen moeten opengebroken worden.
Oh ja!
Wat mij betreft (wijsneus Jur) mag de Turkse vlag pas in top als democratische krachten in staat zullen zijn Erdogan van zijn gouden troon te stoten, Turkije de Armeense genocide erkent en minder trekken van een Ottomaans soennitisch sultanaat gaat vertonen.
Zo maar even.
Ga nu een lange wandeling maken.
Heb geen mobieltje.
Dus kan optimaal van de omgeving genieten.
Jur, huiskamerfilosoof.
LITERATUUR
Simon A. Waldman: Erdogan’s Big Lie: Why Turkey’s President Rewrote the History of the 2016 Coup
Uitgelicht: foto AP – bron
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...