Wij zijn één volk…

Edward Weston: First Nude (1918)
… verdeeld in zuilen en hokjes.

Principieel geldt alles wat met religie, politiek en economie te maken heeft tot het non discutabele terrein in dit land. Slechts over zaken waar we het al over eens waren praten we met elkaar. We zijn hierin niet uniek. Overzee, in de States en Canada doen ze nauwelijks anders. Of dit voor alle tijden geldt weet ik nog niet zo zeker. Het digitale tijdperk opent nooit gedachte perspectieven.

In de goeie ouwe tijd was het makkelijk zat om andersdenkenden buiten de deur te houden. Het gold zelfs als plicht. Iedereen zijn eigen krant, kerk, school, buurt, radio en TV, kroeg en politieke partij. Nu in de tijd van internet ligt dat helemaal anders. Suffige geesten willen met rust gelaten worden, anderen schelden je de huid vol en willen je laten hangen en weer anderen prediken voor eigen parochie. Echter alles is openbaar en iedereen kan meelezen.

Om toch maar vooral goed afgeschermd te blijven en niet aan kritiek bloot te staan wordt elk middel aangegrepen het meekijken en meelezen onmogelijk te maken. Kijken wat de klassenvijand doet, daar wordt je beter van, zou je denken, zo niet deze mensen. Sociale media op internet nodigen je daartoe zelfs expliciet uit. Het lijkt dan ook zeer onverstandig om geen kennis te nemen van de in eigen ogen verwerpelijke gedachten en er niet over te debatteren. We zijn toch één volk of niet soms?

Rooms katholieken kennen een lange traditie als het gaat om aanspraak te maken op de enige waarheid en alles wat niet in hun leer past te censureren en te verbieden. Niet onmogelijk is dat we nu nog in de duistere Middeleeuwen leefden als dit kerkelijk instituut zijn almacht had weten te behouden. Stel je voor, wiskunde was voor de christen terra incognito gebleven, de geschriften van de Griekse filosofen onbekend en de weg naar de reformatie afgesloten. Er was geen Protestantse ethiek ontstaan die de weg, moreel en religieus, vrijmaakte voor het moderne kolonialisme en kapitalisme. Geen “Amerika”, geen globale uitbuiting. 

Beseffen mensen die tegen de islam ageren, zonder enige kennis van de eigen geschiedenis en die van andere culturen, dat wel? Ze leven in de veronderstelling, dat er slechts een waarheid is en dat het goede in deze wereld wordt verdedigd door de Christenheid. Alles wat buiten dat plaatje valt wordt verdoemd, wat het tegenspreekt wordt niet waargenomen. Tot een dialoog zijn ze niet bereid. Een gebrek aan respect voor andere leefwijzen is het wel het minste dat je hieruit concluderen mag. Het is, daar kom je niet om heen, de grondhouding van fascisten.

Een mandement is voor hen niet meer nodig. Ze hebben hun eigen profeten. In ons land Wilders. Iemand die erop uit is getrokken om cultuur te vernietigen als ware barbaar. Zijn pas verschenen programma getuigt hier van a tot z van. Uiteindelijk zal hij “zijn volk” in de totale vernietiging leiden. In de woorden van Camus:

“Tout ce qui dégrade la culture raccourcit les chemins qui mènent à la servitude.”

Edward Weston: “Charis” (1925)


Foto’s: broninfo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.