Koningin Wilhelmina ontsloeg haar vaste dirigent omdat hij principieel weigerde het Nazi-lied te dirigeren.

Huwelijk Juliana en Bernhard: Hitlergroet
Wat hieraan vooraf ging:

“Toen IG Farben hoorde dat de Nederlandse kroonprinses nog steeds geen man had, gaf ze haar centrale afdeling (Berlin NW 7, de spionagecentrale in dienst van de nazi’s) de opdracht eens uit te kijken naar een jongeman, die daarvoor de noodzakelijke papieren had en die tevens haar belangen in Nederland in de gaten kon houden. En zo geschiedde.”

De jongeman, lid van de SA en later van de Reiter-SS en wat steeds verzwegen werd, van de NDSAP, werkzaam als agent in dienst van IG Farben in Parijs, werd gemaal van Juliana.

Feestelijk moest het zijn, met geen enkele wanklank. Twee dagen voor hun huwelijk werden Juliana en Bernhard ontvangen in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag.

“Na ontvangst van de vorstelijke personen in de voorhal, zou het Residentieorkest onder leiding van Peter van Anrooy het Wilhelmus en het Volkslied van Lippe spelen. Het Lippe-lied moest echter worden geschrapt en vervangen door het Engelse volkslied God Save the King en het officiële Duitse volkslied, dat wil zeggen het Deutschlandlied en het daaraan onverbrekelijk verbonden Horst Wessellied. Dr. Peter van Anrooy liet weten geen bezwaar te hebben een lied van het Duitsche volk te dirigeren, echter wel om een lied te spelen, dat niet aan het volk toebehoort, maar een partij, die onder de tonen van dat lied andersdenkenden en Joden vervolgt en mishandelt en de vrijheid van het Nederlandse volk bedreigt. De leiding van dit gedeelte van het programma›werd daarom overgenomen door de directeur van de Koninklijke Militaire Kapel. Tot overmaat van ramp bracht een aantal Duitse gasten tijdens het spelen van de Duitse nationale hymne de Hitler-groet.

Niet vermeld wordt ook door familieleden van Juliana en Bernhard.

Op 7 januari vonden de huwelijksplechtigheden plaats en viel dit te lezen in de krant:


Collectie Gerard de BoerIn 1948 ontvingen de orkestleden die dapper het Horst Wessellied hadden gespeeld een koninklijke onderscheiding, de weigeraars die de feestvreugde hadden bedorven uiteraard geen. Inmiddels was ook duidelijk dat miljoenen joden vergast waren met een product van IG Farben: Zyklon B. Dat had Bernhard zeker niet kunnen voorzien.


LITERATUUR

  • Wim Klinkenberg: Prins Bernhard – Een politieke biografie
  • Nanda van der Zee: Om erger te voorkomen
  • René Zwaap: Scène uit een huwelijk

En verder in De Groene:
Uitgelichte foto: bron onbekend

Een gedachte over “Koningin Wilhelmina ontsloeg haar vaste dirigent omdat hij principieel weigerde het Nazi-lied te dirigeren.

  1. What an eyeopener. How many people in Netherlands know this?? How many of them are bootlickers of the monarchy and deny the facts and the past ?!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.