Vrijheid, gelijkheid, broederschap

Het zinnebeeld van deze spreuk…
De fascistenleider in Batavenland tooit zijn Twitter account met een uitsnede van dit beroemde werk van Delacroix. De man die even gaat regelen dat mensen van een bepaalde afkomst binnen onze landsgrenzen gedeporteerd zullen worden. Hij beroept zich op vrijheid, vrij van die bevolkingsgroep, hij duidt dit als bevrijding, om zijn volk, ongetwijfeld slechts de Bataven, die zijn opvatting delen, te beschermen. De ondertoon, niet goedschiks, dan kwaadschiks of onomwonden gezegd een oproep tot burgeroorlog. 

In alles staat zijn handelen en staan zijn uitspraken haaks op het Leitmotiv van de Franse revolutie. Of bent u de gedachte toegedaan dat die bewuste bevolkingsgroep ons onderdrukt, uitbuit? 

Er is nog iets anders aan de hand bij het gebruik van dit schilderij voor oneigenlijke doelen. Het behoort tot het Franse culturele patrimonium. De fascistenleider eigent zich iets toe dat hem historisch gezien niet past en haaks staat op zijn ideologie. Holland stond 2 eeuwen geleden aan de kant van de reactionaire machten in Europa, de gevolgen kennen we. Ik kan ze zelfs dagelijks aanschouwen, hier in Maastricht.

En nog wat. Zijn bv PVV is allergisch voor alles wat met kunst te maken heeft. Het voor de goede sier misbruiken voor perverse doelen tekent de mentaliteit van de patjepeeër en zo houdt fascist Wilders de traditie levend met zijn voorgangers, in het bijzonder die met de kunstminnende Goering.

Dan Frankrijk. Gisteren vond een feestelijke presentatie plaats vanwege de restauratie van werk van Delacroix in Parijs door burgemeester Anne Hidalgo. Tien specialisten zijn twee jaar doende geweest. Kosten bijna een half miljoen euro. Jaja, u hoort de PVVertjes al. Tot de gerestaureerde werken in de Saint-Sulpice behoort “Le combat de Jacob et l’Ange”, dat wordt geduid als zijn geestelijk testament.


Het gevecht van Jacob met de engel. Het maakte me nieuwsgierig naar verdere uitleg. Als roomse jongen ben ik niet zo bijbelvast, dan geeft internet uitkomst: Torastudie 37: Jakob vecht met de engel – Genesis 32:2-27. Onder Genesis 32:25 lees ik iets opmerkelijks, je kunt het duiden als de waarden waarvoor fascisten staan, bezit. Citaat:

Genesis 32:25
En Jakob bleef alleen over.
kruiken:
Hij bleef achter vanwege kleine kruiken die hij had achtergelaten. Toch is voor een rechtvaardige hun geld dierbaarder dan hun lichaam.
vonken van heiligheid:
Dit is omdat de rechtvaardige weet dat hun materiële bezittingen ‘vonken van heiligheid’ bevatten die worden teruggekocht en verheven wanneer het object of de bron die zij bewonen wordt gebruikt om de Goddelijke wil te vervullen. De rechtvaardige ziet deze vonken van Goddelijk potentieel als virtuele uitbreidingen van zijn eigen ziel, omdat hij begrijpt dat het feit dat de Goddelijke Aanwezigheid hen veroorzaakt heeft om in zijn bezit te komen, indiceert dat hun verlossing integraal is aan zijn doel in het leven.

Geloof maar niet dat Wilders hier weet van heeft, net zo min als hij de Koran begrijpt heeft hij weet van de bijbel, maar bezit is heilig, tot de ondergang van de wereld, dankzij dat bezit. Meer, meer, meer…

Het laatste oordeel…

La Barque de Dante / Dante et Virgile aux enfers – 1822
Le Naufrage de Don Juan / La barque de Don Juan – 1840Afbeeldingen: Delacroix – Musée du Louvre, Paris

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.