Hoe kwam Hitler aan de macht?

Ralph Steadman: Animal Farm


 

Jur Kuipers

 

“Populisme” en waar volkse sentimenten toe kunnen leiden…

Las pas over de “Franse Revolutie” en één van de aanjagers ervan…  de “populist” Maximilien Robespierre.  …En de zeer strenge winter van 1788/89…  Mislukte oogsten… De bestorming van de Bastille door een woedende bevolking…  Kopje kleiner maken van de Franse Adel…  Lodewijk XVI en zijn Marie Antoinette… Kop eraf!

Weg met de adel en de daaraan verbonden (Katholieke) Christelijke clerus!…  De aanvankelijk Atheïstische beweging o.l.v. Maximilien Robespierre die erg voortvarend te werk ging met het om zeep helpen van machtsstructuren kwam echter al snel met een Opperwezen dat aanbeden diende te worden. Een eigen “cultus” – “Culte de l’Être suprême”.

Te bizar voor woorden… Chaos… Zou er nog veel meer over willen uitweiden… Maar goed…  In het kort; uiteindelijk liep het zo uit de hand dat ook die idiote Maximilien Robespierre eraan moest geloven, ook zijn kop ging eraf.  Het Franse volk zou uiteindelijk tot bezinning komen en het voor het zeggen krijgen…  Dit nooit meer! “Vrijheid, gelijkheid, broederschap”.

Wat is daar nog van over vraag ik me zo langzamerhand af nu Marine Le Pen boven komt drijven…
Zo ook de Amerikaanse democratie… Maar goed… Hoe “de Verenigde Staten” überhaupt tot stand zijn gekomen verdiend m.i. geen schoonheidsprijs.
Ach… Die Fransen vielen kort na de ”Franse Revolutie” ook nog voor narcist Napoleon Bonaparte
Tja…

In de wereldgeschiedenis zijn er telkens opnieuw individuen geweest die het volkse ressentiment hebben weten aan te wakkeren. Slimme propaganda-trucs om de plebs voor het karretje te spannen, met soms enorme consequenties tot gevolg.

Het is tegenwoordig “not done” de  “Wet van Godwin” * te schenden omdat vergelijkingen mank gaan met de huidige tijd. …Kan het toch – wéér – niet laten…

Een gewaardeerde kennis van mij attendeerde mij op een filmpje van Ted op Youtube dat in ruim 5,5 minuten in grote, maar wel duidelijke, lijnen de opkomst van Adolf Hitler en zijn Nazi-partij laat zien. Nog nooit zag ik het zo mooi samengevat.


 (met eventueel Nederlandse ondertiteling) Gelukkig is daar “Magere Hein”, want “nobody lives forever”… Geldt voor al het leven, potentaten niet uitgezonderd. Een ieder die nu leeft wordt uiteindelijk door “Magere Hein” opgeruimd, – het is vervolgens aan de volgende generaties om voort te bouwen aan “de toekomst”… (op de puinhopen die “wij” achterlaten) Midas Dekkers, “onze” niet onomstreden bioloog, zei het ooit zo:

Er is geen “vooruitgang”, er is alleen maar “gang”…

“Vooruitgang” een wensgedachte. Persoonlijk vind ik dit wel erg fatalistisch, maar gezien wat voor ons kwam, zit er m.i. wel wat in. De geschiedenis lijkt zich telkens te herhalen.

De wereld “a better place”… Een illusie. Ik heb, gezien de geschiedenis, gewoon mazzel dat ik tot nu toe tamelijk op mijn gemak heb kunnen leven.
Zou het huidige Europa over 70 jaar ook in een paar minuten zo compact in een video vervat kunnen worden?

“Kurzgesagt – In a Nutshell”, een Duits videokanaal op Youtube heeft twee mooie animatiefilmpjes gepubliceerd die er een voorschot op nemen:


september 2015
(met eventueel Nederlandse ondertiteling)  

(met eventueel Nederlandse ondertiteling) En dan heb ik het nog niet eens over hoe “wij mensen” in onze drang naar “welvaart” tal van ecosystemen naar de mallemoer helpen. Massa-extinctie. Gelukkig zal ik daar, gezien mijn leeftijd, niet veel meer van meemaken. Want dat is pas écht rampzalig.

De laatste woorden die de omstreden militant Atheïst Christopher Hitchens wist uit te brengen vlak voor hij stierf was niet “I hate Islam” (wat ik persoonlijk – omdat hij er zo tegen tekeer ging – had verwacht), maar “Capatalism” en “Downfall”, – wat ik verder ook van hem mag vinden, denk wel dat hij daarmee het failliet van onze Westerse samenleving heeft voorspeld. (The last words of Christopher Hitchens).


Zo maar weer even.

* Verder commentaar: Godwin
 
 Uitgelichte afbeelding: Ralph Steadman – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.