De bakermat van "wij zeggen wat u denkt"…

DraculaJan Blommaert

25 YEARS OF RIGHT WING EXTREMISM IN BELGIUM:
LESSONS FOR THE PRESENTThe Brexit, followed by election of Donald Trump in the US, have raised worldwide concerns about the rise of right wing extremism. The phenomenon is, however, 25 years old in Belgium. Lessons can be drawn from that longitudinal experience.

24 November 1991 is known as “Black Sunday” in Belgium. On that day, a relatively new party called Vlaams Blok radically redefined the electoral landscape in the country with a first massive victory at the polls. Prior to that national breakthrough, the party had won the local elections in Antwerp. But Black Sunday sent shock waves through the Belgian political system, and its effects are enduring.
Het bericht van Jan Blommaert kunt u hier lezen. Helder wordt ons voor ogen gevoerd hoe het fascisme nieuwe snit zich dominant heeft kunnen nestelen binnen onze maatschappij. Relevant voor de oorsprong van dat alsmaar voortdurende proces is de “Clash of Civilization”, een doctrine, een selffulfilling prophecy ontworpen in opdracht van het Pentagon na de Val van de Muur.

In Nederland gebeurt alles 50 jaar later heette het vroeger. Dat is niet meer zo, al in 2008 stelden de voormannen van de Nederlandse evenknie van het Vlaams Blok een groots plan voor, de vereniging van Noord en Zuid, een plan al eerder uitgebroed door de nazi’s. Ze konden het ontvouwen in het meest gezaghebbende dagblad, het NRC-Handelsblad. Een korte reactie: “De ondergang van België staat vast”.
 


 

 

Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.