De ondergang van België staat vast

Stadhuis Gent


Taal als instrument van de heersende macht. Nergens valt dit zo nadrukkelijk te constateren als in Afrika. De gevolgen: verlies van eigen identiteit, een denkwijze van buiten wordt opgelegd. Wat erdoor verloren gaat: geschiedenis, cultuur en bovenal een zienswijze op samenleven en recht als voorbeeld voor de hele mensheid. Als inferieur zal ze van het wereldtoneel verdwijnen.

Taal om politieke en economische eenheden te smeden, het Spaans als geconstrueerde taal is het illustere voorbeeld van een opgelegde standaardtaal. Dichtbij huis is het Hollandse dialect verheven tot officiële taal. Natiestaten, zoals ze ontstonden in de 19e eeuw, konden niet zonder en d.m.v. verplicht onderwijs werd een eenheidstaal ingevoerd ten koste van verscheidenheid, maar ook van de verstaanbaarheid tot ver over de staatsgrenzen heen.

Een volk, een taal, een leider is de volgende fase. In Duitsland werd ze werkelijkheid en ze diende ook te gelden voor de veroverde gebieden, w.o. België. Ze was wetenschappelijk voorbereid door de zogeheten Westforschung, die ondermeer stoelde op de Romanistik. Vlaamse nationalisten dachten hier gebruik van te kunnen maken. Ter illustratie een van hun voorvechters, de man van de taalgrens, Flor Grammens.

Nog eerst dit. Wat is Vlaams, wat Brabants, wat Limburgs? Er doemt namelijk een kaartje op met Zuid-Limburg boven de “taalgrens” waarbij dit gebied tot Holland wordt gerekend. Terzijde, waren er niet die vervloekte grenzen geweest dan was Maastricht sedert lange tijd al verfranst.
 
Bosma: Heim ins Reich?

Bosma heeft in geen geval weet van de geschiedenis van een deel van het huidige Nederland, waar opvallend genoeg de plannen beraamd werden voor de afsplitsing in 1830. Precies, in Maastricht, nog preciezer, op Sint Pieter, nu grotendeels verwoest t.b.v. de cementindustrie. Als je deze primaire kennis ontbeert en negeert, geen weet hebt van de kolonisatie van Zuid Limburg, hou dan je brutale mond, zou ik willen zeggen. Deze fascist heeft beslist niemand wat te bieden, slechts onheil.
LITERATUUR
 
Marnix Beyen: De wankele basis van Groot-Nederland – De Morgen, d.d. 9-7-2008

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.