Het uitroeien van verscheidenheid

Languages map – ELEN
Voor technocraten en slechts in big money geïnteresseerden is het simpel, Engels. Waarom krijgen onze kindertjes nog les in een taal die er kennelijk niet toe doet? Je kunt je ook afvragen welke mensen en hun cultuur doen er werkelijk toe? Selecteren, uitstoten, buiten sluiten zijn de passende begrippen bij een proces dat moet leiden tot een nieuwe wereldorde waarvoor slechts de wetmatigheden van het kapitalisme zullen gelden, een fascistische orde, waarbinnen alles tot koopwaar wordt gedegradeerd. Andere zienswijzen over leven en samenleven zullen uitgesloten worden.

De aanleiding tot deze gedachte een artikel in Trouw van Andries Grip, iemand die zeer bezorgd is over onze “kenniseconomie”. Het begrip alleen al spreekt boekdelen. Per toeval zie ik nu een documentaire terug. Ook deze spreekt boekdelen over onze zogeheten “vrije wereld” en wat ze gedoogt. Taal voorop: One of Many.
 


 
Laten we alvast als stelregel hanteren: Iedere taal geeft een andere kijk op de wereld. Dan leren we van elkaar, dan zullen we samen moeten werken om niet ten onder te gaan.

Nog een documentaire over datgene wat iedereen die wil meespreken over de samenhang van economie, cultuur en politiek behoort te weten, iedereen die democratie als zodanig serieus neemt: Het imperium van het management.
 

Dominium Mundi

 
Bron uitgelichte kaart: European Language Equality Network

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.