Een mensenleven is niets waard…

David Seymour: Duitsland 1947


 

… NIETS IS EEN MENSENLEVEN WAARD.


Een uitspraak van André Malraux, die me nooit heeft losgelaten. Malraux is in Nederland waarschijnlijk het best bekend door zijn werk “La condition humain”, opgedragen aan zijn vriend E. du Perron, die ook de vertaling verzorgde. Toen het verscheen was Hitler al aan de macht in Duitsland.

Vandaag kwam ik een opgenomen documentaire over hem tegen, alweer bijna tien jaar geleden uitgezonden door de Franse TV onder de titel “Le mystère Malraux“. Het is een van die programma’s die iedereen gezien moet hebben die iets van de 20ste eeuw wil begrijpen. Het kolonialisme, het fascisme, de Spaanse burgeroorlog. Op internet is helaas slechts een sterk ingekorte versie van deze documentaire te zien, maar desalniettemin de moeite van het bekijken waard.

Zijn gedachte over de eeuw waarin we nu leven: ze zal religieus zijn of niet zijn. Mensen kunnen niet zonder spiritualiteit.  Uitgelichte foto: David Seymour – bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.