Een mensenleven is niets waard…

Authors


… Niets is een mensenleven waard.

Een uitspraak van André Malraux, die me nooit heeft losgelaten. Malraux is in Nederland waarschijnlijk het best bekend door zijn werk “La condition humain”, opgedragen aan zijn vriend E. du Perron, die ook de vertaling verzorgde. Toen het verscheen was Hitler al aan de macht in Duitsland.Vandaag kwam ik een opgenomen documentaire over hem tegen, alweer bijna tien jaar geleden uitgezonden door de Franse TV onder de titel “Le mystère Malraux”. Het is een van die programma’s die iedereen gezien moet hebben die iets van de 20ste eeuw wil begrijpen. Het kolonialisme, het fascisme, de Spaanse burgeroorlog. Op internet is helaas slechts een sterk ingekorte versie van deze documentaire te zien, maar desalniettemin de moeite van het bekijken waard.


Zijn gedachte over de eeuw waarin we nu leven: ze zal religieus zijn of niet zijn. Mensen kunnen niet zonder spiritualiteit.  
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: