Een mensenleven is niets waard…

… Niets is een mensenleven waard.

Een uitspraak van André Malraux, die me nooit heeft losgelaten. Malraux is in Nederland waarschijnlijk het best bekend door zijn werk “La condition humain”, opgedragen aan zijn vriend E. du Perron, die ook de vertaling verzorgde. Toen het verscheen was Hitler al aan de macht in Duitsland.Duitsland 1947 – foto David Seymour
bronVandaag kwam ik een opgenomen documentaire over hem tegen, alweer bijna tien jaar geleden uitgezonden door de Franse TV onder de titel “Le mystère Malraux”. Het is een van die programma’s die iedereen gezien moet hebben die iets van de 20ste eeuw wil begrijpen. Het kolonialisme, het fascisme, de Spaanse burgeroorlog. Op internet is helaas slechts een sterk ingekorte versie van deze documentaire te zien, maar desalniettemin de moeite van het bekijken waard.


Zijn gedachte over de eeuw waarin we nu leven: ze zal religieus zijn of niet zijn. Mensen kunnen niet zonder spiritualiteit.  
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.