Het eeuwig vrouwelijke en wraak

James Joyce


 

Nora met Giorgio en Lucia in Zürich (1918)

In 1982 werd de honderdste verjaardag gevierd van naar eigen zeggen een ‘aarslikker’ die de Nobelprijs had moeten ontvangen, niet voor literatuur maar voor de vrede. James Joyce is zijn naam. Hij wist alle reactionaire krachten van links tot rechts te verenigen bij het verschijnen van de Ulysses. Niemand was iets dergelijks ooit eerder gelukt. Als dat geen Nobelprijs waard was, wist hij het ook niet meer.

In november en december van dat jaar zond de BRT een serie uit onder de titel “Joyceful Hearings”. In het zevende en afsluitend deel staat de werkelijke hoofdpersoon van de Ulysses centraal, Penelope als Moly Bloom.

Dit programma geef ik nu weer.


Penelope – Monoloog Molly Bloom


BRT 3 – 23 december 1982Ter gelegenheid van die verjaardag zond de RTE op Bloomsday het werk compleet uit in een marathonprogramma van 30 uur, in zijn geheel rechtstreeks overgenomen door de WDR. Hieruit laat ik het tweede deel van de beroemde monoloog horen, voorgedragen door Pegg Monahan, het slot van de Ulysses. De complete opname is verkrijgbaar op CD bij de Ierse omroep.


Molly Bloom


Director: William Styles
RTE – 16/17 juni 1982


 


… then I asked him with my eyes to ask again yes and then he asked me would I yes to say yes my mountain flower and first I put my arms around him yes and drew him down to me so he could feel my breasts all perfume yes
and his heart was going like mad and yes I said yes I will Yes.

 


Het eeuwig vrouwelijke… Yes.

Wraak… Oui.


SIMONE DE BEAUVOIR
“Sie rächt sich durch den Monolog”


Übersetzung: Ulla Hengst
Regie: Friedhelm Ortmann
Produktion: WDR 1972
Foto’s: RTE

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.