Stel je voor…

J.L. Blessing: Seneca vrouw – Ah-Weh-Eyu (1908)
Stel je voor dat die terroristen onder aanvoering van Washington succes hadden gehad met hun strijd tegen de Engelsen. Hoogstwaarschijnlijk zou er een staat ontstaan zijn die als een molloch steeds verder ging in het veroveren van land, onderdrukken van volkeren en roven van grondstoffen.

Laten we ze de Verenigde Staten van Amerika noemen. Hun machthebbers zouden hun kans geroken hebben tijdens de Grote Oorlog, ze zouden de Russen met hun revolutie geïsoleerd hebben om te voorkomen dat er na het sluiten van de vrede een Verenigd Europa kwam. Het directe gevolg zou een Tweede Oorlog zijn geweest die tot hun wereldhegemonie zou geleid hebben, een hegemonie gebaseerd op een economie volkomen verweven met politiek en militair. Stel je voor…Stel je voor, alle autochtone volkeren beroofd van hun rechten…


Hoe kon het zover komen? Luister maar…
“Abbitte an die Irokesen”
Edmund Wilson (Hanser Verlag)
WDR 3 (1976)

 Uitgelichte foto: J.L. Blessing – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.