Nivelleren…

Torens van stilte


 

Controleren, selecteren, concentreren…
 
Zullen we dan maar? Enkele ‘megalopolen’, straf georganiseerd volgens het model Singapore en we zijn letterlijk uit de brand. De wereldbevolking geconcentreerd binnen enkele klimatologisch gunstig gelegen regio’s. Met als effect een enorme besparing op grondstoffen, nauwelijks verwoesting van de natuur, vrijheid voor dier en plant. De mens terugverwezen in zijn hok. Zonder wapentuig.
 
Privileges op grond van geboorte of geërfd bezit? Ze zijn afgeschaft, want leiden tot spanningen en conflicten. Noodzakelijk werk en taken worden volgens competentie verdeeld. Anders is deze samenleving geen lang leven beschoren.
 
Een dergelijk maatschappelijk model gebaseerd op behoefte en kwaliteit zou dat kunnen? Kennis vergaren bijvoorbeeld, niet om er zelf beter van te worden, maar ter verrijking van het samenleven: samen èn leven. Ze lijkt zo geformuleerd wel de negatie van de bestaande.
 
Een vraag. Sinds wanneer heeft kwantiteit, rijkdom in dit geval, met kwaliteit in de vorm van begaafdheid, kunde en kennis van doen? Kwaliteit wordt in onze samenleving toch simpelweg gekocht, wordt tot marktproduct gedegradeerd. Zie het wetenschapsbedrijf en alle vormen van cultuuruiting. De mens als koopwaar en als object voor het behalen van prijzen, nuttig voor de status?
 
De odes op de vrijheid, die door de discipelen van ‘ons’ marktsysteem gezongen worden, zijn ze in wezen niet van dezelfde orde als lofgezangen op dictators en ander tuig? Ze hebben weinig stijl en ze beheersen de media. Wie onder hen vraagt zich nog af wie werkelijk de rijkdom van weinigen produceert? Verdomming alom.
 
Het steeds meer, steeds groter, steeds sneller heerst. Over de SP viel te lezen, ze is niet voor de afschaffing van de rijkdom maar voor afschaffing van de armoede. Ironisch genoeg werd hiermee niet de geestelijke armoede bedoelt.
 
In dit verband een vraag. Kun je het onderwijs niet als een groot witwas instituut beschouwen? De ongelijkheid door geboorte als een gegeven, schijnbaar opgeheven door de gelijkheid in het onderwijs. Iedereen dezelfde startkansen? Iedereen weet dat dit feitelijk niet zo is, maar wat te doen, om met een beroemde socialistische voorman te spreken?
 
De namen van onze prinsessen, of u het gelooft of niet, hoor ik vandaag voor het eerst. In het Maastrichts klinken ze beslist zeer ordinair, vooral Amalia. Leg maar eens de klemtoon op elke lettergreep, langgerekte a’s en de laatste met verschillende toonhoogtes. Misschien een onbewuste keuze van Willem voor een soort volkse nivellering?
 
Hoe dan ook, we zijn naakt geboren en na de dood allemaal gelijk. Een mooi vooruitzicht toch?
 Uitgelichte tekeningen: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.