Legale gelukszoekers…

Opvang gastarbeiders klooster Spaubeek (1972)
Enkele stemmen uit Batavië, de plek waar iedereen naar toe wilt, zeer tot ongenoegen van de inboorlingen. Het zijn ook mensen, al zou je het niet direct zeggen. Delen is voor hen een vies woord, dat vinden ze een vorm van stelen. Zelf hebben ze zich door de eeuwen verrijkt dankzij roof en plundering. Vooral via de handel, slaven, koloniale waren, opium en olie. Een deel, dat niet gerekend kon worden tot hun land, lijfde ze doodeenvoudig in, tegen de wil van de bevolking, omdat er kostbare grondstoffen te halen waren. 

De Bataaf, vertrouw hem niet, hij naait je een oor aan waar je bijstaat. Hij mag dat, denkt hij, want hij is superieur. De omkering van feiten en van de geschiedenis is een speciale kwaliteit van deze mensen. Een typische fascistische eigenschap: “De fout is dat legale gelukmakers worden verward met illegale parasieten. Goed en kwaad over een kam!” 

Nu een beeld over de gastvrijheid van de Bataaf. Deze luidt: wat brengt het me op, wat kost het?


Zuid-Limburg kent een lange geschiedenis van arbeidsmigranten. Vanaf het begin van de exploitatie van de Staatsmijnen kwamen er grote groepen geworven migranten bij, m.n. Polen, Tsjechen en Italianen. Na de sluiting van de mijnen in de tweede helft van de zestiger jaren kwam er vervangende werkgelegenheid voor de mijnwerkers. De belangrijkste was autofabriek DAF. Echter de mijnwerkers waren niet te porren voor het geestdodend lopende band werk en zo moest wederom in het buitenland geworven worden, de eerste Marokkanen kwamen als gastarbeider. Ze bleken goed geschoold en mondig. De tweede lichting werd eentje met analfabete Berbers en zo werd de arbeidsvrede hersteld en kon gebruik gemaakt worden van goedkope arbeidskrachten.

Die gastarbeiders van toen waren, zo zouden ze nu genoemd worden, legale gelukszoekers. Sinds de grenzen geslecht zijn binnen Europa kennen we ze ook in een andere vorm. Ze zorgen ervoor dat onze welstand op peil blijft ten koste van het land van herkomst:


TEILEN MACHT REICH, NICHT ÄRMER…


Zie verder o.a.


Uitgelichte foto: studie “Gastarbeiders” – AvB

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.