Alles is betrekkelijk

Mileva Marić

Relatief, relativiteitstheorie, daar ontving Albert Einstein de Nobelprijs voor.

Wie hadden hem tot deze theorie geïnspireerd? Daar was allereerst Hendrik Lorentz, een Nederlandse fysicus, maar er was ook een vrouw, zijn echtgenote, Mileva Marić. 25 jaar geleden verscheen al een artikel in Emma van Alice Schwarzer onder de titel: “Frauen in der Wissenschaft: Mutter der Relativitätstheorie“.

Op de site FemBio valt meer informatie te vinden over deze uitzonderlijke vrouw met literatuurverwijzigingen en bronmateriaal.

Tenslotte gaat Hubert Gieß, een wetenschapsjournalist, wat verder in op de vraag: “Stammt die Relativitätstheorie von Albert Einsteins Frau?“. Hij verwijst hiervoor naar een publicatie van Evan Harris Walker in “Physics Today”.


Dan is er nog een documentaire uit 2003 van de publieke Amerikaanse TV, die nogal wat stof deed opwaaien. Wat het ook verder zij, Einstein beweerde in ieder geval, zonder haar was ik dit onderzoek niet begonnen en zonder haar had ik het beslist niet beëindigd. Een meerduidige uitspraak, dat is zeker. Laten we Mileva het voordeel van de twijfel gunnen.

De liefde van Albert voor Mileva bleek in ieder geval betrekkelijk.

MILEVA MARIC


Het bijschrift:

Ladies when you next hear that men are smarter then women.
Ask them, have you heard of Mileva Maric.

Mijn idee, zolang we, mannen en vrouwen, gebukt gaan onder de mores van een patriarchale maatschappij, zal er wezenlijk niets veranderen. Feminisme dat slechts aanpassing aan die orde nastreeft, gelijke rechten voor vrouwen e.d., zal deze orde helpen bestendigen. De geschiedenis van de arbeidersbeweging levert het onomstotelijke bewijs. À la dérive…


Dank aan Edith Friedl voor de informatie.ps

Een correctie. Einstein kreeg zijn Nobelprijs niet voor de relativiteitstheorie maar voor de wet van het foto-elektrisch effect. In de NRC valt een artikel te lezen waarom hij deze niet in ontvangst nam: Waarom Einstein zijn Nobelprijs niet ophaalde – ‘weken van vrede op zee’.
 
Uitgelichte foto: Mileva Marić – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.