De eer van de man…

George Barbier: Le baiser (1903)


 

EPSON scanner image
Veertig jaar geleden…

Bereidt u zich vast op een schok voor. De niets en niemand ontziende feministe Alice Schwarzer komt binnenkort uit met een boek over de Sylvesternacht in Keulen, waarin een politicoloog van Syrische komaf een boekje mag opendoen over de geweldscultuur van moslims. Een citaat:

Gibt es einen Zusammenhang zwischen den Übergriffen der Silvesternacht in Köln und der Lage in Syrien? Die Antwort lautet: Ja, diesen Zusammenhang gibt es, und zu dem gemeinsamen Nenner gehört die Gewalt gegen Frauen.

Viele meiner deutschen Gesprächspartner scheinen die Gewalt, die in der Tradition einer orientalisch-patriarchalischen Kultur gegen Frauen steht, nicht zu verstehen. Im Orient gilt die Frau nicht als Subjekt, sondern als Gegenstand der Ehre eines Mannes. Die Schändung einer Frau wird nicht nur als Sexhandlung und Verbrechen an der Frau selbst betrachtet, sondern eher als ein Akt der Demütigung des Mannes, dem sie gehört.

Bron: Die Welt

Van politicologen heb ik al niet een grote pet op, maar deze man slaat werkelijk alles. Lees de eerste alinea nog eens terug, wat een zwendelaar. En de tweede alinea? Wat hij daar beweert is universeel. Waarom het dan toespitsen op een “oriëntalische-patriarchale cultuur”? Een xenofobe angst moet kennelijk gevoed worden. Weet u nog: testosteronbommen in de taal van een groot fascistisch leider hier ten lande?

Het komt Schwarzer blijkbaar goed uit, Het zal passen in haar wereldbeeld. Zelf is ze een vrouw die autoritair tot op het bot is. Vraag het maar aan vroegere medewerksters van haar blad Emma. Ze gaat over lijken, zoals dat zo fraai heet. Dat ze de fiscus belazerde spreekt ook niet in haar voordeel en de keuze voor een “deskundige” die zo’n beetje alles op een grote hoop veegt en daarmee olie op het vuur gooit doet voor mij de deur dicht. 

Het wreekt zich weer eens te meer dat krachten die zeggen op te komen voor de verdrukten, voor mensen in nood, juist in het meest elementaire tekort schieten. Ze laten het discours volledig bepalen door xenofoben en fascisten. Als eenling is er geen beginnen aan, dus ik laat het maar bij deze constatering. 

Wederom een oud stukje dan maar dat weliswaar door een “feministe” verdween, maar waarvan ik gelukkig nog een copie had. Vergeet het daarin opgenomen TV programma niet te bekijken en te beluisteren en u begrijpt dat het in het verleden ook niet veel beter gesteld was met die open, sociale instelling: Alice of Esther? 
 
Wel nog dit. U kent toch de methode om aandacht te trekken als je publiciteitsgeil bent? Breng een reader op de markt met portretten of interviews en succes is verzekerd. Het zou alleraardigst zijn om de uitspraken en historische beschouwingen die ze in luttele pagina’s in dat beruchte boek “Der ‘kleine Unterschied’ und seine großen Folgen” naast die interviews ten beste gaf eens tegen het licht te houden, af te zetten tegen haar activiteiten met o.a. Emma en nu dus weer dit, de machocultuur van moslims. Ze verstaat in ieder geval zeer goed de tijdgeest, maar verder? Wordt er overigens nog over dat boek van haar gesproken?
 
Even erin snuffelen en ik zie dat die arme Mitscherlich door haar de oren gewassen worden. Om met Böll te spreken, “Haus ohne Hüter”, dat was aan Schwarzer niet besteed. Aan Fassbinder wel, Eva Braun, weet u wel?

 


NAWOORD
 
MDR-Kultur presenteert vanaf vandaag, 11 april 2013, het boek van Esther Vilar in een zevental afleveringen, prachtig gelezen door Leslie Malton: Der dressierte Mann.
 

 
Alvast de laatste aflevering, eentje om te bewaren…

 

 


 

 

Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.