Mijn wil is wet

Louis XIVMomenteel zendt de VRT radio een serie van 10 afleveringen uit over de Zonnekoning. De geboren verteller Johan Op de Beeck laat het leven van Louis XIV de revue passeren. Een aflevering laat ik hier wederom horen vanwege een speciale reden.
 

 
Het is 1672 en Louis Quatorze is weer op oorlogspad, nu noordwaarts. Het wordt een echt rampjaar voor de bevolking van de Lage Landen. Ze moet zich terugtrekken tot achter de Hollandse Waterlinie. Louis glorieert en stelt onhaalbare eisen aan de Nederlanders. Niemand durft de Zonnekoning op zijn domme beslissingen wijzen. Zijn wil is wet. En de broer van de koning, ‘Monsieur’, laat ook meer en meer van zich horen. Met kleurige linten in het haar wint hij bijvoorbeeld de Slag Van Kassel in 1677.
 

Louis XIV prend Maastricht en 1672

Vauban…
 Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.