Van de buren

Adriaen van de Venne: Dansende bedelaars (1635)


 

EEN SPOOK WAART DOOR EUROPA – HET SPOOK VAN HET COMMUNISME


Het spook is verslagen, op de eerste plaats met dank aan het fascisme, dat een opbloei kent als nooit tevoren, uit zijn ketenen bevrijd door een groot president van de Verenigde Staten, Reagan, en een Iron Lady, premier van ooit de grootste koloniale macht ter wereld.

Het is goed hieraan te herinneren nu een ander virus rondspookt en een pandemie veroorzaakt. Hoe deze strijd aan te gaan zonder ontrouw te worden aan het rotsvaste geloof in de vrije wereld en de vrij geworden mens, die het christelijke Westen de mensheid voorspiegelt?

De middelen zijn inmiddels rijkelijk voorhanden, uiteraard materieel passend bij ware superioriteit, zeker ook ideologisch. Ervaring is ruimschoots opgedaan dankzij de djihad tegen mensen die de islam aanhangen.

Ter herinnering: moslims vechten hun djihad primair met zichzelf uit ter zelfverwezenlijking, christenen vechten als regel hun djihad uit tegen de overige wereld om ze tot onderdaan te maken.

Weet u wat? We wenden ons het leven toe, het enig ware, het zinnelijke. Neem het vooral letterlijk, geniet, niet van geld en bezit, maar van het zijn. We hoeven er zelfs onze technologische verworvenheden niet voor op te geven, mits ze voor iedereen beschikbaar zijn. Internet is voor wat dat betreft een uitstekend voorbeeld. Socialiseren zodat we persoonlijk tot rijkdom kunnen komen, geestelijk, cultureel. De barbaren onder ons zullen het loodje leggen als ze hierin niet mee wensen te gaan.

Ons laten misvormen, tot een product laten maken, onze zintuigen laten afstompen, onze sensualiteit laten vernietigen door reclame en porno, het moet stoppen. Niets mag koopwaar zijn als we wensen te delen. Er is overvloed als we ons niets toe-eigenen hetgeen allen toebehoort. Communisme… Het betekent solidair zijn, niemand uitsluiten, zeker mensen die op de vlucht zijn niet. Het omgekeerde gebeurt voortdurend, behalve als het ons zelf raakt. Zie het coronavirus.

Ondertussen bij de buren, de lafhartigen die door het spionnetje gluren en reppen over een stuk vreten. En zie wat ze publiceren, een stuk van Marx en Engels zonder duidelijke naam- en bronvermelding. Zonder kop en staart. Het heet dat ze christelijk en anarchistisch zijn. Ecologisch zijn ze ook al. Als reactie op: “#corona lijkt me een mooi moment voor verkleining luchtvaart; laat #klm lekker failliet gaan”, lees ik iets over een royement uit de partij. Alles in één dus, dierenliefde en fascisme om het beknopt samen te vatten. Neem deze lieden serieus, gajes van de bovenste plank met lak aan hun medemens.

Een spook gaat om. Was dat geschrift maar nooit verschenen, waarschijnlijk was wat communisme ging heten, ons bespaard gebleven. Ook politieke partijen, die zich als socialistisch doopten, beriepen zich erop. Dictatuur, ook al heette ze “dictatuur van het proletariaat” te zijn is eenvoudigweg dictatuur wist Marx en dictatuur was wel het laatste dat hij wenste. Wordt het niet hoog tijd om Marx (en Engels) zonder vooringenomenheid te gaan bestuderen, op de eerste plaats wel op Wallstreet, voordat Das Kapital ons helemaal in de vernietiging voert?

Een leestip

Thomas Piketty’s utopische impuls – ‘Ik ben een historicus’. Een interview van Ewald Engelen met deze Franse econoom n.a.v. het verschijnen van z’n nieuwe boek. Met “Kapitaal en ideologie” pleit de Franse econoom Thomas Piketty voor meer historisch onderzoek in de economie. Weet hij het traditionele economische discours over ongelijkheid te ontstijgen?

“Dankzij Piketty hadden progressieve politici plotseling de woorden die nodig waren om in ieder geval verbaal de nagel in de doodskist van het kapitalisme te slaan.”

Verder nog een podcast over dit gesprek.
 
Marais
Cloches ou Carillon
L’Achéron, François Joubert-Callet (Ricercar)

Uitgelichte afbeelding: Adriaen van de Venne – Mauritshuisbron
Muziek: Diapason 2019-12

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.