Is pacifisme nog mogelijk? Een appèl…

Beim 10. Globalen Klimastreik in Berlin, 25.03.2022


 

Zet het maar bij het oud vuil, zou je denken na het lezen van een artikel, uit Blätter afkomstig, van Claus Leggewie en Daniel Cohn-Bendit. Deze twee zijn tegen aller verwachting in toegetreden tot het Atlantische kamp, vermoedelijk vanuit het besef dat aan het kapitalisme geen weg voorbij gaat. De tekenen des tijds hebben Die Grünen het best verstaan, concluderen ze, meteen na de val van de Muur al. Zowel de minister van BuZa als zijn latere opvolgster wisten meteen wat te doen, Joego-Slavië uiteenrijten kwam eerst en zo stond Duitsland weer op de militaristische kaart. Nu is Rusland aan de beurt. Het door de Duitsers zo vurig gewenste Mitteleuropa onder haar leiding komt zo uiteindelijk binnen handbereik. Het getuigt van typische Realpolitik van deze Groenen, de ideale partij voor de vooruitstrevende burger, die niet terug wil kijken.

Russen zijn blutrünstige wezens, maar dat wisten ze in vroegere tijden al, daarom werd het door hen gekoloniseerd om dat volk te pacificeren en zo mogelijk te assimileren binnen een groot Pruisisch Rijk. Het Oosten was de gewenste Lebensraum waar later ook Hitler van droomde. Dat deze er niet in slaagde lag overigens niet aan de Amerikanen, die liebäugelden met Adolf, maar helaas aan de Sovjets die niet keken op een mannetje meer of minder om Moedertje Rusland te verdedigen. Het tij keerde en sindsdien heten de Amerikanen onze bevrijders te zijn.

Nog belangrijker dan deze voorgeschiedenis, de Amerikanen weten sindsdien dat oorlogvoeren de meest lucratieve zaak is om de economie draaiende te houden. Inmiddels hebben ze zodoende al een groot deel van de wereld onder hun controle gebracht. Op het noordelijk halfrond wilde het maar niet echt lukken om conflicten uit te lokken. Eindelijk was het zover en slaakte men vorig jaar in Washington een zucht van opluchting. Dit zijn zaken waar Leggewie en Cohn-Bendit zich nadrukkelijk niet over uit willen laten. Ze weten heus wel beter. Met terugwerkende kracht verloochenen ze hun eigen verleden en draaien als een weerhaan mee met het veranderende politieke klimaat.

Edoch, zeker in Duitsland doorziet een groot deel van de bevolking het “kapitalistisch NAVO” spelletje, ondanks de heersende media die gewoontegetrouw de publieke opinie bespelen. Het ZDF komt haar door Adenauer gegeven opdracht nog steeds nauwgezet na en beïnvloedt zelfs het in het verleden kritische Arte. In de krantenwereld heeft de FAZ als Sprachrohr van Staat en Kapitaal sinds jaar en dag de touwtjes stevig in handen. Lees tussen de regels door is dan het devies en let op de woordkeuze bij radio en TV. Dat helpt.
 


 
 
Polizisten in Charkiw betrachten Fragmente eingeschlagener russischer Raketen.
Libkos/AP

MAKE PEACE, FRIEDEN SCHAFFEN!

A call for an immediate peace initiative by the German government has been addressed to Chancellor Olaf Scholz by some two hundred senior members of the Social Democratic Party of Germany (SPD), former and current leading trade unionists, the former head of the Evangelical Church, as well as other influential figures in the country.

The text of the appeal was initiated by historian Peter Brandt, son of the historical leader of German Social Democracy and architect of the policy of “opening to the East” of the then West Germany Chancellor Willy Brandt. It was published on Sunday in the Berlin newspaper “Berliner Zeitung” and Frankfurt newspaper “Frankfurter Rundschau”.

The signatories include the former President of the federal Parliament Wolfgang Tirze, the former Prime Minister of the state of Hesse and federal Finance Minister Hans Eichel, former federal Justice Minister Hertha Doimler-Gmelin, the former German commissioner of the European Union Günther Verheugen, the former President of the SPD and MP Norbert-Walter Borjans, the former Presidents of the German Federation of trade unions DGB Michael Zomer and Reiner Hoffmann, the former head of the Evangelical Church, Margot Kessmann. The total number of signatures amounts to about two hundred and includes in addition to the former a number of active party, trade union and political personalities.

“The war has been going on for a year. Every day means to the people who live it more pain and destruction, wounded and dead. Every day the danger of an extension of hostilities increases. The shadow of atomic war covers Europe. But the world is not allowed to slip into a new Great War, it needs peace.”

The authors estimate that from this bloody war of positions there are only losers. “A large part of our citizens do not want the whirlwind of violence to continue without end. Instead of militarism we need the language of diplomacy and peace”, write the signatories who remind to their compatriots: «We owe German unity and the end of divisions in Europe to the policy of peace and diplomacy and this policy is not obsolete”, before quoting Chancellor Willy Brandt’s words: “We must resist the current if it tries to spoil the bank.”

It was Willy Brandt’s Genuflection, on December 7, 1970, which paved the way for the Polish-German reconciliation, remind the authors, before recalling the Helsinki Treaty on a common European security system, stressing that peace can only be achieved on the basis of international law and only with the participation of Russia. “Our world needs reciprocity, that is the only way we can meet the challenges of our time. It is crucial to stop the escalation of the war. We encourage the Federal Chancellor along with France to include Brazil, China, India and Indonesia in a mediation for a quick truce. This would be a necessary step to stop the killing and explore possibilities for peace. Only in this way can the way be opened for a common security order in Europe.”


Frieden für die Ukraine: Ein Friedensappell aus der Mitte der Gesellschaft

D.G.


BRON
Defend Democracy Press – 06 april 2023
Uitgelicht: IMAGO / Future Image / B. Kriemann (Blätter) – Ingevoegd: bron BZ

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.