Politicus van het jaar

Noritoshi Hirakawa: Life is something far more subtle (2010)Is Wouter Bos ook voor u politicus van het jaar? 

Politieke carrière maken? Wordt lid van de PvdA. Welke beleid, dondert niet. Zie onze wethouders, burgemeesters, ministers. Foutje van Bolkestein om indertijd te kiezen voor de VVD in plaats van de PvdA. Hij was ongetwijfeld uitgegroeid tot de grootste Nederlandse socialistische leider aller tijden. Met hem vergeleken heeft Bos geen enkel postuur.

Nog iets wat opvalt. Waarom zijn het steeds politici van PvdA-huize die redder in de nood spelen? Zie Drees en Den Uyl inzake Oranje. Links in Nederland? Laat me niet lachen.Noritoshi Hirakawa: Purple n°11 (2009)


Acht volle jaren geleden. Vier jaar geleden dachten we, mijn vrouw en ik, strategisch te stemmen, eentje voor de SP en een eentje voor de PvdA, partijen waar we onze stem (landelijk) nooit aan gaven. Er moest, er zou een dam opgetrokken worden tegen het oprukkend fascisme, alhoewel we weinig vertrouwen hadden in vooral Samsom. Dat laatste is meer dan bewaarheid geworden.

In Maastricht stemden toen bijna 28% voor de PvdA, nu nog nauwelijks 5%. Deze week hebben we beiden wel op deze partij gestemd, ondanks haar politiek verraad, omdat ze nog de enige werkelijke garant voor een sterke en hopelijk sociale EU lijkt te zijn. De pil is bitter, maar we moeten verder. Hopelijk verlaten nu veel carrièrezuchtige figuren het zinkende schip en komen mensen bovendrijven die tegen de stroom in durven te gaan. IJdele hoop? In Duitsland en Frankrijk wenkt het perspectief van een brede en linkse volkspartij, dan moet het hier op termijn ook lukken.

Update maart 2017

Foto’s: Noritoshi Hirakawa – bron en info

Een gedachte over “Politicus van het jaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.