Nur die Ruhe

Défense d’afficher
“Nur die Ruhe!” placht mijn Duitse grootmoeder te zeggen. “Slecht subjectieve prietpraat…” Ja ik weet het, ik ben aan de aarde gebonden en mijn geest zit opgeborgen in mijn lichaam. Elke dag weer worstel ik met de werkelijkheid om me heen, niet dat ik zo somber ben, alles behalve, maar omdat ik wil begrijpen en niet (ver)oordelen. Zoals iedereen ben ik gevormd door mijn verleden. Daarin was de constante “nooit meer oorlog, nooit meer fascisme” de leidraad en niet status of carrière. Dat maakt mij a priori niet beter of slechter dan wie dan ook. Griezelig vind ik dat in de handelwijze en het gedachtegoed van Wilders c.s. geen gevaar wordt gezien en het zelfs verdedigd wordt zonder zinnige argumenten aan te dragen. Je kunt in een discussie als deze niet wegkomen met “onwetenschappelijk” als mensen met enig historisch besef wijzen op de mogelijke gevaren die aan een beweging kleven. Dan moet je een positie innemen, dan moet met kracht van argumenten gepolemiseerd worden.

Zegt U het “Hollandplan” iets? Wel eens van Westforschung (een van de vele continuïteiten in het naoorlogse Duitsland) gehoord? Het was een plan, door SS wetenschappers ontworpen, om te komen tot één Groot Nederland. Wallonië met zʼn Franstalige bevolking, daar kon men niets mee. Wel met de kolen-en staalindustrie. Ontmantelen die zaak en verplaatsen ten noorden van het Albertkanaal. En de bevolking: Zwangsumsiedlung. Het gebied kon dan na de gewonnen oorlog gebruikt worden als buffer tegen een, wie weet, revanchistisch Frankrijk ter bescherming van het Groot Duitse Rijk. Het treft dat, na bijna anderhalve eeuw de motor van België te zijn geweest, Wallonië vanaf de zestiger jaren in een diepe crisis gestort wordt. Fluks een taalgrens getrokken, het Vlaamse nationalisme heeft altijd al leentjebuur gespeeld bij de Duitse Kulturraumforschung, en de eerste stap was gezet. Langzaam maar zeker zakt België in het Vlaams nationalistische moeras weg. Voor de aanhangers van de Groot-Nederlandse gedachte blijft een probleem te overwinnen, het Vlaams nationalisme is even wars van Wallonië als van Nederland. Waarschijnlijk is de aversie t.o.v. Nederland nog vele malen groter dan die t.o.v. Wallonië.

Opvallend is dan ook dat juist Wilders c.s. met een Groot Nederlandse gedachte komen die volledig in overeenstemming is met de oude Nazi-plannen. Toeval of niet? Stuitend. Dat zeker. Mijn achtertuin grenst bijna aan Wallonië, en dagelijks kan ik de gevolgen en de ellende waarnemen van de inlijving door een Hollandse generaal van Maastricht bij Nederland, later gevolgd door de carboonkolonisatie en nu de unikolonisatie. Daarom ben ik zo allergisch voor grenzen en kolonisatie, zowel bij mijn eigen voordeur als in de vreemde, bijvoorbeeld in Palestina. Wie weet heeft dat toch een beetje met een open, kritische geest te maken. Ook daar laat ik me niet op voorstaan. Echter: “Bas les masques!”


Uitgelichte foto: bron

Een gedachte over “Nur die Ruhe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.