Mug of olifant?

· fascisme, fotografie, geschiedenis
Auteurs
August Sander – Blind Miner and Blind Soldier, ca 1930
U zegt het, mug of olifant. Wat mij betreft, laat die olifanten maar vrij rondlopen. Met dank aan de ivoorhandel toch al bijna uitgeroeid, die olifanten. Liever geen muggen, ook weer wat mij betreft. Vraag maar eens verder door in Italië, over die muggen wel te verstaan. De nazaten van Mussolini kunnen u vertellen wat zij er van vinden. Berlusconi zal een en ander ongetwijfeld kunnen beamen, wat zijn onderdanen beweren. Waar werkverschaffing al niet goed voor is. 
 
U zegt dat is niet de realiteit van het heden. Zeg dat maar weer niet tegen de zwartjes in Afrika.
 
U lacht. Toch niet te vroeg? België iets groter dan Israël, tweemaal zo veel inwoners. De “blonde God” (omschrijving volgens De Limburger) op bezoek in Israël, in Jeruzalem. Daar moet ook onze Nederlandse ambassade naartoe. Niet volgens mij, dat beweert deze ʻblonde God”. Promotie van een filmpje van cineast Graus. 
 
U kent Graus? Volgens berichten in de krant gewelddadig tegen een 8 maanden zwangere vrouw, en meer van dat fraais. Iets met messen, wanbetaling en zich ongediplomeerd uitgeven voor dierenarts. Wel dierenliefhebber, maar die bonthandel mag er niet onder lijden.
 
In de Knesset wordt, evenals voor het Europese Parlement trouwens, geen vertoning van dit kunstproduct, filmpje, toegestaan. Vrijheid van meningsuiting? O ja, het hoogtepunt van het verblijf van de “blonde God” in Jeruzalem was de eerste steenlegging van het Blok van de Vrijheid. Hij sprak: “We hebben nieuwe leiders nodig! Echte leiders.” U ziet Uw wens op goed leiderschap maakt kans verhoord te worden. Het zullen ongetwijfeld leiders zijn met veel charisma. Een term die ik in positieve zin vermijd als de duivel het wijwater…
 
Aan de Palestijnen werd ook gedacht. Wat een wijsheid, wat een vooruitziendheid. Het nieuwe “Thuisland” voor de Palestijnen wordt Jordanië. Och ja, whatʼs in a name, nietwaar. Israël had altijd al goede banden met Zuid-Afrika. Op de steun van de “blonde God” kon ten volle gerekend worden. Applaus, applaus… U ziet, ik hou ook de actualiteit bij. Niet altijd van harte, moet ik bekennen. En België dan, hoor ik u vragen. Eerst mijn wedervraag. Szebrenica en onze Karremans, hoe zat dat nou precies? Merkwaardig dat ik u nooit hoor over Tsetchenië. Hebt u zoʼn hekel aan de nieuwe Franse filosofen? Glucksmann voorop. Joods en toch in de bres springen voor islamitische terroristen. Erg ongerijmd allemaal. Je kunt niet meer zeggen, de vijand van mijn vijand is mijn vriend, zoals vroeger op de speelplaats. Niet meer zo overzichtelijk, al bij al.
 
Toch nog even België. Wat denkt u dat een “balkanisering” van dat land voor een gevolgen kan hebben voor overig West-Europa? Een ideale broedplaats voor internationaal terrorisme zou het kunnen worden, met dank aan de Maffia en verwante organisaties. We weten het niet, maar of we er beter (meer Europees?) door worden? Onze “blonde God” kan deze conflicthaard voorzien of heeft hij last van blikvernauwing? Het noemen alleen al van het “Hollandplan” deed iemand in woede uitbarsten: “Uw kwalificaties “gesundenes Volksemfinden” en “Hollandplan” en “zuiveringsideeen” in relatie tot Geert Wilders zijn ronduit stuitend en nergens op gebaseerd, behalve dan op uw eigen vooringenomenheid. Nergens presenteert u feiten om uw betoog te ondersteunen, slecht subjectieve prietpraat.” Kennelijk een gevoelige snaar geraakt. En erger, niet goed gelezen. En daarom moest ik in mijn vorige reactie een petit histoire kwijt. Dat begrijpt u wel.

Zegt U het “Hollandplan” iets? Wel eens van Westforschung (een van de vele continuïteiten in het naoorlogse Duitsland) gehoord? Het was een plan, door SS wetenschappers ontworpen, om te komen tot één Groot Nederland. Wallonië met zʼn Franstalige bevolking, daar kon men niets mee. Wel met de kolen-en staalindustrie. Ontmantelen die zaak en verplaatsen ten noorden van het Albertkanaal. En de bevolking: Zwangsumsiedlung. Het gebied kon dan na de gewonnen oorlog gebruikt worden als buffer tegen een, wie weet, revanchistisch Frankrijk ter bescherming van het Groot Duitse Rijk. Het treft dat, na bijna anderhalve eeuw de motor van België te zijn geweest, Wallonië vanaf de zestiger jaren in een diepe crisis gestort wordt. Fluks een taalgrens getrokken, het Vlaamse nationalisme heeft altijd al leentjebuur gespeeld bij de Duitse Kulturraumforschung, en de eerste stap was gezet. Langzaam maar zeker zakt België in het Vlaams nationalistische moeras weg. Voor de aanhangers van de Groot-Nederlandse gedachte blijft een probleem te overwinnen, het Vlaams nationalisme is even wars van Wallonië als van Nederland. Waarschijnlijk is de aversie nog vele malen groter. 

Opvallend is dan ook dat Wilders c.s. juist met een Groot Nederlandse gedachte komen die volledig in overeenstemming is met de oude Nazi-plannen. Toeval of niet?

Ja, het zelfreinigend vermogen van de kiezers. U begrijpt dat me termen als reinigen, gezond, bloedsomloop en noem maar op, in overdrachtelijke zin gebruikt, tegenstaan. U doelt uiteraard op het nuchtere karakter van Nederlanders. Laten we het hopen. Om met Kant te eindigen: “Is in de geschiedenis echte vooruitgang mogelijk?” Niet in de betekenis van materiële ontwikkeling vroeg hij zich dit af, maar in ethisch zin. De fascistische en stalinistische barbarij zouden eerder het tegendeel doen geloven. En wat te denken van “onze grootste democratie”, de USA, sinds 1945?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: