Mug of olifant?

August Sander: Blind Miner and Blind Soldier (c.1930)
U zegt het, mug of olifant. Wat mij betreft, laat die olifanten maar vrij rondlopen. Met dank aan de ivoorhandel toch al bijna uitgeroeid, die olifanten. Liever geen muggen, ook weer wat mij betreft. Vraag maar eens verder door in Italië, over die muggen wel te verstaan. De nazaten van Mussolini kunnen u vertellen wat zij er van vinden. Berlusconi zal een en ander ongetwijfeld kunnen beamen, wat zijn onderdanen beweren. Waar werkverschaffing al niet goed voor is. 

U zegt dat is niet de realiteit van het heden. Zeg dat maar weer niet tegen de zwartjes in Afrika.

U lacht. Toch niet te vroeg? België, iets groter dan Israël, tweemaal zo veel inwoners. Wie verkondigen dat dit land opgedeeld moet worden? De “blonde God” (omschrijving volgens De Limburger) op bezoek in Israël, in Jeruzalem. Daar moet ook onze Nederlandse ambassade naartoe. Niet volgens mij, dat beweert deze ʻblonde God”bij het promoten van een filmpje van cineast Graus. 

U kent Graus? Volgens berichten in de krant gewelddadig tegen een 8 maanden zwangere vrouw, en meer van dat fraais. Iets met messen, wanbetaling en zich ongediplomeerd uitgeven voor dierenarts. Wel dierenliefhebber, maar die bonthandel mag er niet onder lijden.

In de Knesset wordt, evenals voor het Europese Parlement trouwens, geen vertoning van dit kunstproduct, filmpje, toegestaan. Vrijheid van meningsuiting? O ja, het hoogtepunt van het verblijf van de “blonde God” in Jeruzalem was de eerste steenlegging van het Blok van de Vrijheid. Hij sprak: “We hebben nieuwe leiders nodig! Echte leiders.” U ziet Uw wens op goed leiderschap maakt kans verhoord te worden. Het zullen ongetwijfeld leiders zijn met veel charisma. Een term die ik in positieve zin vermijd als de duivel het wijwater.

Aan de Palestijnen werd ook gedacht. Wat een wijsheid, wat een vooruitziendheid. Het nieuwe “Thuisland” voor de Palestijnen wordt Jordanië. Och ja, whatʼs in a name, nietwaar. Israël had altijd al goede banden met Zuid-Afrika. Op de steun van de “blonde God” kon ten volle gerekend worden. Applaus, applaus… U ziet, ik hou ook de actualiteit bij. Niet altijd van harte, moet ik bekennen. En België dan, hoor ik u vragen. Eerst mijn wedervraag. Szebrenica en onze Karremans, hoe zat dat nou precies? Merkwaardig dat ik u nooit hoor over Tsetchenië. Hebt u zoʼn hekel aan de nieuwe Franse filosofen? Glucksmann voorop. Joods en toch in de bres springen voor islamitische terroristen. Erg ongerijmd allemaal. Je kunt niet meer zeggen, de vijand van mijn vijand is mijn vriend, zoals vroeger op de speelplaats. Niet meer zo overzichtelijk, al bij al.

Toch nog even België. Wat denkt u dat een “balkanisering” van dat land voor een gevolgen kan hebben voor overig West-Europa? Een ideale broedplaats voor internationaal terrorisme zou het kunnen worden, met dank aan de Maffia en verwante organisaties. We weten het niet, maar of we er beter (meer Europees?) door worden? Onze “blonde God” kan deze conflicthaard voorzien of heeft hij last van blikvernauwing? Het noemen alleen al van het “Hollandplan” deed iemand in woede uitbarsten: “Uw kwalificaties “gesundenes Volksemfinden” en “Hollandplan” en “zuiveringsideeen” in relatie tot Geert Wilders zijn ronduit stuitend en nergens op gebaseerd, behalve dan op uw eigen vooringenomenheid. Nergens presenteert u feiten om uw betoog te ondersteunen, slecht subjectieve prietpraat.” Kennelijk een gevoelige snaar geraakt. En erger, niet goed gelezen. En daarom moest ik in mijn vorige reactie een petit histoire kwijt. Dat begrijpt u wel.

Ja, het zelfreinigend vermogen van de kiezers. U begrijpt dat me termen als reinigen, gezond, bloedsomloop en noem maar op, in overdrachtelijke zin gebruikt, tegenstaan. U doelt uiteraard op het nuchtere karakter van Nederlanders. Laten we het hopen. Om met Kant te eindigen: “Is in de geschiedenis echte vooruitgang mogelijk?” Niet in de betekenis van materiële ontwikkeling vroeg hij zich dit af, maar in ethisch zin. De fascistische en stalinistische barbarij zouden eerder het tegendeel doen geloven. En wat te denken van “onze grootste democratie”, de USA, sinds 1945?
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.