Is de partij van Geert Wilders extreemrechts?

Marc Chagall: Apocalypse in Lilac, Capriccio (1945)
“Ik extreem, kom nou! Altijd gezegd waar het op aan kwam, recht voor zʼn raap. Dat is eerlijk, niks achterbaks. Maar extreem?

Fortuijn wist het ook al, maar dat was wel een mietje, beetje eigenaardig iemand eigenlijk. Maar Geert, dat is mijn man, de ideale schoonzoon. Die draait er niet om heen en zegt waar het op staat. Weg met dat gespuis. 

Het land is al vol genoeg en werk hebben we niet meer voor ze. Ze fokken als de konijnen, hebben ze ook de tijd voor. En iedereen wil toch ook nog met zʼn autootje kunnen toeren, nou dan. En dan die rooien. Die weten toch nergens van. Die willen toch alles omverwerpen wat wij opgebouwd hebben. Dat is pas geweld. 

Extreem, extreem, die rooie rakkers zijn extreem. En daar gaan ook nog onze belastingcenten heen. Naar onderzoekers die maar wat aanklooien en ons verdacht maken. Wij zijn trots op Nederland. Dat ben ik met Rita eens… Een referendum houden, dat durven ze niet. En dan de TV. Leugenaars zijn het. Alleen Paul de Leeuw kan nog eens goed uit de hoek komen. Ook een flikker, zeg je? Nou wat dondert het. Zeg heb jij wel eens een arme jood gezien?”De Partij voor Volk en Vrijheid is een oerdegelijke Hollandse partij. Net als het Front National Frans is en de NSDAP Duits was. Volk eerst, voor God en Vaderland en reinheid. 

Nationalistisch, niks links en al helemaal niet socialistisch. En een bepaalde bevolkingsgroep als zondebok benoemen. Dat heet in gewone mensentaal extreem-rechts en is dienstig voor elke discussie over het verschijnsel Wilders en zijn partij. De opstellers van Monitor 2008 geven klip en klaar aan hoe zij tot hun bevindingen zijn gekomen. De positie van de Anne Frank Stichting in het politieke (en historische) krachtenveld is helder. Hun integriteit in twijfel trekken is ordinaire laster. 

Sociologie, culturele antropologie, maar ook economie, zijn geen natuurwetenschappen. Geschiedkunde ook niet, maar je zou hoe dan ook aan jezelf de eis moeten stellen geen notoire onzin uit te slaan. Wilders hoeft zelfs geen boek of onderzoek te raadplegen. Voor hem volstaat zijn hersenspinsels de wereld in te sturen en geniet daarvoor ook nog bescherming. “Op mijn kosten”, heet dat in rechtse kring. 

Atoomwapens de wereld uit, te beginnen met Nederland… 
Kunnen we de grenzen niet alvast  afschaffen, te beginnen met Nederland? De beste manier om van verstokte nationalisten af te komen. En weer een conflicthaard minder in de wereld…


ps
Grijze Wolven in Monitor 2008
 
Uitgelichte afbeelding: Ben Uri Gallery | The London Jewish Museum of Art

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.