Joden tegen moslims

German soldiers react to footage of concentration camps, 1945


 

Toch nog steeds het volkomen naïeve beeld van David Israël versus de bedreigende Arabische Goliath. Vanwaar komt dat geloof in dat dappere landje? Tot en met ingepakt in de kapitalistische wereld, vazalstaat van de USA, exterritoriaal Bundesland van Duitsland, speciale waarnemersstatus bij de EU, die zelfs de USA niet bezit. Totaal geen bestaansrecht op eigen kracht. Door en door gemilitariseerd tot in het onderwijs toe (zie in scholen hoe de Joodse feestdagen gevierd worden).

De garantie van de drie westelijke mogendheden (USA, UK, Frankrijk) in 1950 voor de toenmalige grenzen en het genoegen nemen met de Israëlische weigering de oorspronkelijke bevolking een recht op zelfbeschikking toe te kennen (de vluchtelingen zouden onmiddellijk zijn teruggekeerd) werd het kernstuk van de toekomstige Zionistische politiek, “links” en “rechts”. Status quo in het Nabije Oosten, binding aan het Westelijk blok. Op grond daarvan mislukten ook toenaderingspogingen van Nasser in 1954 en werd steun verleend aan de Fransen in Algerije. Onder Ben Gurion begon al de politiek van de systematische vergeldingen, met als hoogtepunt de Suezoorlog. Destabilisatie van de Libanon was een van Ben Gurions doelen, destabilisatie van het Zwitserland in het Midden-Oosten! 

De fabel van joden tegen moslims, de koran tegen de bijbel blijft een hardnekkige. Het zijn drogredenen. Joden kunnen zijn of zijn socialistisch, nationalistisch, fascistisch of wat dan ook evenals een katholiek of moslim dat kan zijn. Een staat kun je alleen beoordelen op zijn politiek handelen, niet op de aldaar heersende godsdienst. Religie is hooguit een instrument bij politiek handelen, niet meer en niet minder. In het geval Israël ging en gaat het om geopolitiek van het zuiverste water. De Palestijnen in Gaza zijn een welkome afleidingsmanoeuvre voor andere gereedliggende draaiboeken in het Midden-Oosten.

Israël is in wezen een democratische staat op westelijke leest geschoeid en tegelijk ook racistisch. (De geschiedenis rond de rechten van Palestijnse Israëliërs geeft hierover duidelijk uitkomst. Rechten op bezit, stemrecht, enz.). Deze twee facetten gaan ook elders samen. Alleen betreft het dan vanzelfsprekend andere bevolkingsgroepen: Sinti en Roma in Slowakije en Roemenië, in het UK Pakistani en in overig West-Europa Turken en Arabieren.

Zolang samenlevingen functioneren op grond van discriminatie en de slachtoffers worden gekwalificeerd als lui en arbeidsschuw, kwaadaardig, barbaars en als ongedierte is er weinig perspectief. Voor het Midden-Oosten niet en ook niet in Nederland als het economisch bergafwaarts gaat. De zondebok is snel gevonden. Joden kunnen dat niet meer worden. Daarvoor zijn ze in Europa te grondig uitgeroeid en met deze zes miljoen mensen tevens hun prachtige cultuur. Alhoewel, een aantal jaren geleden werden Franse joden nog opgeroepen naar Israël te emigreren vanwege vermeend antisemitisme in Frankrijk! Wie zouden een Nederland als zondebok kunnen functioneren? Moslims misschien?

Over de loosheid van het democratisch stelsel in Nederland gaat hier verder niet, maar mij gaat het wel wat ver om nu het heil te verwachten van een partij die historisch een nogal dubieuze rol heeft gespeeld op het gebied van het vreemdelingenbeleid. Ter bescherming van de “autochtone” arbeiders. Zo simpel is het helaas niet. Een paar volksvertegenwoordigers inruilen en hopla een andere maatschappij. Afgelopen nacht alsnog Ella Vogelaar gezien op GeenStijl. Informatie voor de massa?

Voor wie het nog niet wist. We zijn in het algemeen uitermate slecht geïnformeerd. Verkiezingen zijn in hoge mate tendentieus en populistisch. Dat is in de USA zo, in Israël en ook in Nederland. Hoe het anders moet? Eerlijker, rechtvaardiger, socialer? Geen herhaling van het vaste repertoire kretologie om te beginnen. Een werkelijk politiek debat op alle niveaus is gevraagd. Dat pas kan een bijdrage leveren om toekomstige uitbarstingen in mondiale en plaatselijke Vogelaarwijken te voorkomen. En ze uiteindelijk als zodanig op te heffen. Het wijsvingertje van de Hollandse dominee heeft afgedaan, of toch niet?vijf jaar later

libanon 2014


Libanon, eens het Zwitserland van het Midden Oosten, is verworden, dankzij buitenlandse interventies, tot een tikkende tijdbom. Niet alleen door de meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Syrië op een bevolking van 4 miljoen, maar vooral doordat alle partijen in de regio er hun Stellvertreter oorlogen voeren om nieuwe machtsverhoudingen te scheppen. Is het deze toestand die ooit Ben Gurion voor ogen stond? Elk land zijn eigen monolitisch model met één religie? Te vrezen valt dat dan de droom van hem bewaarheid gaat worden. In ieder geval wenste hij de destabilisatie van Libanon, die is meer dan gelukt, kunnen we dagelijks constateren.

Arte
Katia Jarjoura: Libanon – Im schatten SyriensUitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.