Nationaal en historisch

Inauguration de la statue de Charlemagne, le 26 juillet 1868.
Le dimanche 26 juillet, Monsieur de Luesemans, gouverneur de la province de Liège, a remis officiellement à l’administration de la ville le monument érigé au rond-point du boulevard d’Avroy. Un pavillon vaste et élégant avait été dressé face à la statue voilée aux regards des passants. Tout le monde était là : les aides de camps de Léopold II, le recteur de l’Université, les professeurs des facultés, les magistrats, le directeur de l’Académie des Beaux-Arts, le président de l’Institut archéologique. La statue a été réalisée par Louis Jehotte, sculpteur belge, né à Liège le 7 novembre 1803, décédé à Bruxelles le 3 février 1884, professeur de sculpture à l’Académie des Beaux-Arts de Bruxelles.
Iets van allure, geen olifant op zolder. Wie verzint het? Hèt nationaal en historisch museum, de naam al. Echt niet om badinerend te doen, het kan gewoon niet. De gedachte aan zulk een project kan alleen opkomen bij mensen met dictatoriale neigingen, met grootheidswaan of andere foute gedachten. Sarkozy bijvoorbeeld, voor eigen eer en glorie. Of Marijnissen. Kan het erger? De Batavieren, die de Rijn kwamen afzakken, bijvoorbeeld en de parkeerproblemen die er uiteindelijk door ontstaan?

Schermafbeelding 2014-01-30 om 16.00.00We hebben zeker behoefte aan musea. Missen we niet een krijgs- of oorlogsmuseum? Binnenkort komt de Tapijnkazerne in Maastricht vrij. De gebouwen staan er nog. Het complex is gunstig gelegen.

Maastricht is de enige stad in het land met een krijgsgeschiedenis die continue teruggaat tot in de Middeleeuwen. Het zou een enorme aanwinst zijn voor het besef en de studie van dit onderdeel van onze cultuur als er een dergelijk museum komt. Een museum waar het a priori gaat over conflicten en waar ze niet toegedekt kunnen worden. Duidelijk zal dan ook worden hoe onzinnig het denken in ‘naties’ is. Het is vijf voor twaalf. De universiteit, in haar rol van kolonisator van de stad, heeft er al een begerig oog op geworpen.

Frappant steeds als het over ‘onze’ voorgeschiedenis gaat begint de geschiedvervalsing. Hoort m.n. Zuid-Limburg niet bij Nederland? Waarom dan geen melding gemaakt van de Bandkeramische cultuur, van de Kimbren, van de Kelten, van de Eburonen? Nooit gehoord van Ambiorix? Servatius? Vroeger werd het geschiedenisonderwijs in deze zuidelijke regio nog gecorrigeerd op deze missers. Of dat nog het geval is? Omgekeerd lijkt het in ieder geval van niet. Fransen plegen Nederlanders als Bataven aan te duiden. Daartoe rekenen zich Zuid-Limburgers zeker niet. Kaninefaten en Batavieren komen bij hen als ongeciviliseerde stammen over, ook al is het 2000 jaar geleden…

Bekijk het eens vanuit zuiden, geeft een heel ander perspectief. Romeins met dank aan Cicero!
Nee, met dat natie-museum komt het nooit goed.


Schermafbeelding 2014-01-30 om 16.34.12Uitgelichte afbeelding: bron
Foto’s: Gallo-Romeins Museum Tongeren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.