Friese republiek

Parijs – Plan de Mérian
Centrum-periferie. Beter: stad-land. Beide niet te verwarren met groeipool-theorieën. Geen college maar een droom.

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog ontstaat onder aanvoering van de Oranjes een beweging tot afscheiding van Holland en Zeeland van de rest van het land bevreesd als men is voor opkomende revolutionaire tendensen. Met ondersteuning van het Duitse Keizerrijk weet de Friese Republiek West Friesland en Amsterdam onder haar gezag te brengen en te behouden. Amsterdam wordt volledig afgesneden van zijn natuurlijk achterland, het Noordzeekanaal wordt geblokkeerd. De katholieke zuidelijke provincies zijn inmiddels reeds bij België gevoegd.

De ontwikkelingen die leiden tot de WOII zijn bekend. De afloop ook. Dankzij de neutraliteitspolitiek van de Friese Republiek weet de meerderheid van de joden uit het Koninkrijk Holland te ontkomen aan de Shoah. De havens van Rotterdam en IJmuiden liggen volledig in puin. Indonesië is vanaf 1945 onafhankelijk.

Het vervolg. Vanaf 1960 (Slochteren) komt de Friese Republiek, inmiddels deel uitmakend van de Duitse Bondsrepubliek, tot grote bloei. De Twentse Universiteit, onmiddellijk gesticht na de WO I wordt de meest vooraanstaande in West-Europa. De infrastructuur met de BRD (Bremen en Hamburg) en het zuiden (Wallonië) is optimaal. De aardgasbaten zijn niet verkwanseld aan oliemaatschappijen maar worden aangewend voor hoogwaardige werkgelegenheid in industrie en landbouw. De Friese Republiek wordt dè motor van het naoorlogse Duitsland, samen met het Ruhrgebiet, en blijft dat tot op de dag van vandaag. Samen met Denemarken is ze pionier op het gebied voor een schoon milieu.

Amsterdam? Herontdekt in de zestiger jaren kent deze stad weer een opleving m.n. op cultureel gebied. Aan onzin zoals nationale musea doet deze Duitse deelstaat gelukkig niet. En Holland? Toerisme en tulpen, dan heb je het wel zo’n beetje gehad. Over het zuiden een andere keer.

De bittere realiteit is een andere. Een voorbeeld: de trein. Maastricht-Parijs: 3 uur (n.b. via Brussel). Vergelijkbaar met Groningen-Den Haag en Groningen-Den Bosch. Groningen-Maastricht: 4 uur en 37 minuten. Ach ja, die provinciaaltjes, waar maken ze zich druk over?Uitgelicht: kaart Parijs – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.