Een open inrichting

Tears roll down the cheeks of Rohingya man Alam Jafar as he recounts the story of his journey from Myanmar to Bangladesh.
Heeft u vanavond het journaal bekeken? Nee, niet het Hollandse dorpsjournaal, maar een echt internationaal georiënteerd waar je wijzer van wordt? Nou, bij deze een herkansing. Onderwerp: vluchtelingen, moslims. Ter inleiding eerst dit overzicht gehaald van de site van Arte:


Rohingya-Flüchtlinge in Malaysia

Rohingya-Flüchtlinge in Malaysia
Myanmar: Buddhisten hassen Rohingyas
Die myanmarische Einwanderung in Thailand
Bootsflüchtlinge: Appell an Bangkok, Kuala Lumpur und Jakarta

Im Zuge der Verfolgung der Rohingya-Minderheit in Myanmar sind zehntausende Menschen aus dem Land geflohen. Viele von ihnen suchen Zuflucht in Malaysia. Dort werden sie geduldet – die Staatsbürgerschaft erhalten sie allerdings nicht.


video

 | In het Arte journaal op 29 mei 2015 was er uitgebreide aandacht voor de vluchtelingen en vervolgens een indringend gesprek. Het bleek een compilatie van een half uur durende reportage. In het bericht “De paus slecht grenzen” valt ze terug te zien.

Het gaat om ca. 100.000 vluchtelingen, die voor een genocide vluchten. Er is een voor de hand liggende oplossing denkbaar voor deze mensen, het uitgestrekte en dunbevolkte Friesland. Ooit leverde ons land welwillend onderdanen en vluchtelingen uit, genocide was hun deel. Nu zijn we in de mogelijkheid deze historische wandaad te herstellen. Friesland is de eer gegund hierin voor te gaan. Zijn zij het niet die altijd met de rijen gesloten het verzet zijn ingegaan tegen welke vorm van onderdrukking ook? Er vallen nog meer kwalificaties te geven waarom Friesland en haar bewoners uitermate geschikt zijn om een voorbeeld voor de wereld af te geven hoe het in de toekomst verder moet met de migratie. Denk maar eens aan een nieuw model stad-land, selfsupporting enz., samen op te zetten met die nieuwe bewoners. 

De leiding van dit project zou ik graag in handen leggen van Annemarie Jorritsma. Ze heeft kijk op logistiek met mensenstromen vanuit haar kennis over toerisme, ze beseft dat inwoners niet automatisch het land waar ze wonen toebehoort, “Frankrijk is een mooi land zonder Fransen” constateerde ze ooit en ze heeft veel bestuurlijke ervaring. Ook in de omgang met fascisten. Las but not least, haar naam doet Friese wortels vermoeden. 

Meteen kan ze korte metten maken met die verfoeilijke en voor niets deugende populisten ter rechter en ter linker zijde. Schreeuwen, verder komen die lui niet, ze zijn ergens blijven steken binnen hun ontwikkeling en zijn slechts een sta in de weg voor mensen die daadwerkelijk in de bres willen springen. En kruiken, barsten die? Die van Boomsma zeker niet en dat is een geruststellende gedachte.
Friesland, een open inrichting. Wie had dat durven te bedenken? Die twee onverlaten, Kluftje en zijn Geest, zeker niet. Ik kom erop terug.
 
Uitgelicht screenshot: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.