Kortom: Foaroan…

Consuelo Kanaga: Hands

“Kortom: we hebben het hier over een verzameling geteisem waar je dood nog niet in de buurt bij gevonden wil worden net als bij die andere collectie moreel ontspoorden.” Aldus een stukje op Krapuul. Achter het linkje valt als conclusie te lezen: “Echt Joden, als dit jullie vrienden zijn, dan is er inderdaad reden tot zorg.” En dan volgt een opsomming: Yoeri Albrecht, Jan Bennink, Arend Jan Boekestijn, Henk Bres, Eric vd Burg, Afshin Ellian, Ephimenco, Andries Knevel, Gerard Joling, Theodor Holman, Diederik Samsom, Jan Marijnissen, Emile Ratelband, Bart Schut, Kees van der Staaij, Leon de Winter, Ebru Umar en Maxime Verhagen met omschrijvingen als “een wanstaltig haat zaaiend gedrocht” tot “een stuk vuil dat rechtse vingers ging aflikken in het meest ultrarechtse landsbestuur sinds Seyss Inquart I”. Met welk doel dit alles? Die namen prijkten op een affiche tegen jodenhaat. 

Het heeft me aan het denken gezet, ja, dat doe ik weleens. Waarom werden de joden zo makkelijk abtransportiert, waarom was Nederland na de oorlog zo Juden- en Israëlfreundlich? Er waren bijna geen joodjes meer over en die de nazi hel overleefd hadden, waren voor het merendeel geëmigreerd naar Israël of Amerika. Die bleven hielden hun mond. Voor Nederland was het jodenvraagstuk opgelost zogezegd. Discriminatie, racisme en fascisme werden vernauwd tot antisemitisme en daarmee was de kous af. Het zieltje was rein gewassen, veel verder zijn we niet gekomen in dit land. Vervolgens ging Wilders joden doodknuffelen, de man die volledig past in de eeuwenoude antisemitische (christelijke) traditie die de voorwaarden schepte voor de Shoah. Het is om te gruwen.

Wilders wordt in alles op zijn wenken bediend, zijn criticasters blijken nauwelijks een haar beter. Laten we maar voor het gemak veronderstellen dat ze een beetje in de war zijn. De propagandamachine loopt ondertussen gesmeerd…


 


Op dat gebral ingaan met argumenten? Het leegvissen met varende visfabrieken van de visgronden voor de kust van Afrika, het dumpen van chemisch, electronisch en zelfs radioactief afval in Afrika, het kweken van “onze” bloemen in Afrika, de ‘zwartjes” gebruiken als goedkope arbeidskrachten, het verwoesten van het milieu in Afrika? Laten we de achter ons liggende slavenhandel, kolonisatie en apartheid maar rusten. Ach, iedereen die bij zinnen is en een beetje geïnformeerd weet beter. Mensen die onze kant uitkomen en iets willen terugzien van de aan hen ontstolen rijkdom en bodemschatten die zijn pas een gevaar. Jaja…

De blanke, waar hij ook ter wereld arriveert is de superieure mens, die alles schijnt toe te behoren. Beluister schrijfster Fatou Diome nog maar eens. Weet u wat? De stichting van de zionistische staat Israël gold in Nederland als heldendaad. We kunnen dat huzarenstukje overdoen. Onze helden wonen in Friesland, groot in het verzet, bewonderd vanwege hun liefde voor kinderen, links, socialistisch en nationaal…  Veel ruimte, dun bevolkt. Vergeet even die tweede woningen van die Bataven. Friesland wordt het migratie laboratorium van Europa. Het kan en het moet. Ik kom erop terug… Foaroan, met een nieuwe humanitaire ontwikkeling.

Et voilà: “Le mythe de la France eldorado”…


Fatou Diome – 2014Foto’s: Consuelo Kanaga (ingevoegd: 1948) – info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.