Het rode boekje

Schoonheid puur, zuiver en o zo kwetsbaar
Eens heb ik het onder ogen gehad, het rode boekje. Een collega-ambtenaar had het verworven, meer om te provoceren dan vanwege de inhoud. En dat in een bolwerk van rechts conservatisme. De tijd dat hier ten lande rechts zich uitte in regentesk gedrag en fatsoen, met een bekrompen (dubbele) seksuele moraal en tegen legalisatie van abortus. 

De jaren vijftig en zestig werkten nog door. Grote moeite met sociale bewegingen en reële inspraak. Opmerkelijk is dat diegenen die daadwerkelijk actief waren en naar maatschappelijke veranderingen streefden, economische en sociale, dit soort fraseologie letterlijk links lieten liggen.

Als je nu nog aankomt met de dooddoener van het rode boekje geef je op zijn minst te kennen dat je ook toen aan de (verkeerde) kant stond. In het ergste geval dat je altijd moeiteloos als windvaan mee bent gedraaid om aan de goede, lees meest profijt brengende, kant te staan. 

Onwaarachtigheid is nu het beletsel het verleden onder ogen te zien. Nooit enige moeite gedaan om zich ernstig in maatschappelijk problemen te verdiepen en te kiezen. Zoiets zou contra-productief zijn voor het welslagen van een carrière. Studie ter verwerving van maatschappelijke status bleef de essentie. Protesteren, kraken en schofferen een daad als modeverschijnsel. Meelopers of erger. Dit soort lieden hebben steeds weer meer onheil aangericht dan de feitelijke machthebbers.

De waarden, waarop men zich nu zegt te beroepen, gelovig of niet, werden toentertijd ook al gehanteerd. Christelijk, uitgedragen onder de formule van het “Christelijke Avondland”. De rode draad richting Wilders. De toevoeging Joods heeft ongetwijfeld met Israël van doen. “Die Fronten wechseln sich”…

Het introduceren van het begrip ‘joods-christelijk’ is het meest onsmakelijke bij enige notie van de historie. De negatie van de geschiedenis in optima forma en een grove belediging voor de slachtoffers in naam van deze aldus geformuleerde waarden. De slachtoffers kunnen zich niet meer verdedigen. Zo wordt op een perfide wijze misbruik gemaakt van hun leed en ongeluk uitgerekend door een beweging die zich plaatst in een fascistische traditie.

Met welk doel is deze beweging actief? Zeker niet tot een verbetering van het lot van de minstbedeelden, en zeer zeker niet voor die in Afrika, China… De competentie van Wilders ligt op het terrein van politieke obstructie. Uitsluitend daar. Daar ligt het doel. Daarvoor is sluwheid gevraagd, geen kennis van zaken. Daar ontleedt Wilders zijn leiderschap aan. 

Anderen gingen hem voor, niet alleen maar vooral in de 20ste eeuw. Het uithollen van het democratische stelsel dus. Helaas, vaak zijn tirannen (de grote leiders) en hun aanhangers onlosmakelijk met elkaar verbonden door een projectie, een droom, een voorspelling van de hemel op aarde. Blanke zielen, bekeerd tot het ware geloof. Rein. Het grote kwaad zijn de anderen, het komt van buiten.

Lees Mao!


Uitgelichte foto: bron

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.