Atheïst?

Brassaï: Les pavés (1931-32)
Wat is authentiek Christendom? Door Jezus verwoord? Dat weet niemand, als hij al geleefd heeft is hij aan de haal gegaan met de boodschap van Johannes de Doper. Dat weet zelfs een atheïst. Ook dat die evangelies nauwelijks historische waarde hebben, verkeerde vertalingen uit het Grieks, enz. Wat moeten we daar nu mee?

Twee zaken zijn slechts van belang:
– het organisatorisch en politiek talent van Paulus;
– het samengaan van het Christendom met het Romeinse Rijk.

Gevolg: bekeren van Joden en anderen; aanpassing aan een op expansie gerichte staatsstructuur t.b.v. de sociale vrede en controle. Staat en Kerk. Onder deze tweedeling kon het handelskapitalisme ontstaan, en tot bloei komen met dank aan de Protestantse ethiek. Het bleek een succesformule waaraan we onze verworvenheden te danken hebben. Op liberale en individuele grondslag. En uitbuiting. Alles naadloos passend binnen het Christelijk gedachtegoed, of we dat nu leuk vinden of niet.

Mensen willen zo leert de geschiedenis graag geloven, soms tegen beter weten in. Ze zijn gevoelig voor rituelen en tradities, ze voelen zich snel ontheemd als ze uit hun dagelijks ritme en omgeving gehaald worden. Zo ontstaan die waarden en normen alsof ze voor eeuwig vastgelegd zijn. Dat maakt het voor volksmenners zo makkelijk, ze hoeven maar te appelleren aan hoe fijn het was in het o zo blanke Nederland, en hup de volgelingen staan in het gelid.

Atheïst. Zo zal ik me zelf nooit noemen. God of geen God lijkt me niet relevant, wel het gebruik en veelal het misbruik wat er van gemaakt wordt. Zie Wilders met zijn Joods-Christelijke cultuur en waarden. Over beledigingen en kwaadaardigheid gesproken. ‘Wilders, de blonde Mozart uit Venlo.’ Een affront voor elke muzische geest in het algemeen en een grootheid als Mozart in het bijzonder.

Luister maar, “Die Entführung aus dem Serail”, een opname uit Barcelona (2010) o.l.v. Ivor Bolton.Bovenstaande tekst stamt uit het NRC forum, als een reactie op een brave, dogmatische en vrome christenziel. Zeer Rooms en een liefhebber van Mozart. De samenhang valt hier te lezen: Louis Sartorius – 2 – “Laat Wilders zijn kiezers in de steek?”.Uitgelichte foto: Brassaï – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.