Herrie

Ger Boosten – Het Vrijthof Maastricht
doc238Herrie en onnodig lawaai zijn vormen van agressie en wekken agressie op. Je merkt het aan de reacties. Je zult ook maar wonen op een plek omgeven door parkeerplaatsen, slaande portieren, dreunende, stationair draaiende motoren, geclaxonneer zijn je deel. Gevraagd wordt tolerantie, inderdaad van degene die het moet ondergaan. Dat is de regel. Zo ook bij alle mogelijke festiviteiten.

Zomerfeesten tot diep in de nacht, op een kilometer afstand is de herrie te horen. Die prachtige cultuurgolf hebben we te danken aan de poenpenoze en de stompzinnigheid die alom heerst. Je hersens gebruiken, gezellig met iemand een praatje maken, waar komen we uit? Trimmen die handel op het meest elementaire. Daar zit de ellende. In Singapore doen ze het op een andere manier, het resultaat is hetzelfde. Kapitalisme is herrie, zei eens een uitgeweken Rus in Amsterdam. Zo is het maar net, een totaal gebrek aan civilisatie ook. Niks humaan en mensvriendelijk. Het genante appelleren aan feest is nog wel het meest treurige. Een totaal verbod zou zeer wenselijk zijn. Dan leren we misschien weer met elkaar ‘verkeren’ en ons niet letterlijk en figuurlijk laten verdoven. Echt sociaal, misschien wel socialistisch?

Tijdens de introductie van de milieuwetgeving in de zeventiger jaren werd nog onderkend dat lawaai tot de ergste milieuverontreiniging, u leest het goed, zou uitgroeien. Welke maatregelen zijn inmiddels genomen? Geluidszones ja, maar aan de bron? Onderwijl zijn gemeentebesturen actief het jaar rond festiviteiten te organiseren met een hoog bonkgehalte, die trekken publiek en voor de horeca is het kassa. Probeer echter niet op straat zelf wat muziek te maken of te zingen. Dat is pas overlast, niet de langsrijdende disco of de scheurende Harley Davidson.


Arte
Unser täglich Lärm


Gelijk hebben en gelijk krijgen is twee. Ook, bescheidenheid is een deugd. Het land is dankzij de kretologie over waarden en normen volledig onder heerschappij van de grote bekken geraakt, hun waarden en normen. Waar dit nog niet verwezenlijkt is zal het ingevoerd worden. Verhoging van de maximumsnelheid van ons lievelingsobject staat met stip op één. Eén partij staat er zeker voor garant.

De grote bekken sabelen alles neer, ruimen uit de weg, wat niet in hun kraam past. Zij eisen op, voor zichzelf niet voor anderen, levensruimte en levenskwaliteit. Ze walgen van stedelijk leven, van samenleven. Mensen, er zijn er teveel. Ze vergeten zelf het voorbeeld te geven. Dat is het crapuul, lak aan andere uitingen van mens zijn. Zij zullen zich nooit schamen, zijn schaamteloos geboren.


Arte
Lärm macht kaputt


Een stiltedag per maand, zou dat kunnen? Liefst op een drukke winkeldag. Geen muzak, geen rijdende blikken trommeltjes, geen motorzagen en maaimachines. Geen vliegverkeer. Zou dat kunnen? Leren onze jongsten ook wat rust en verkeren is.


Uitgelichte afbeelding: Ger Boosten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.