Hartekreet

Yayo: cartoon


 

Hekelen, ontmaskeren, aan de schandpaal nagelen? Waartoe? Precies twee jaar geleden reageerde ik zo maar eens op het forum van de door mij vertrouwde krant, een krant die ik als betrouwbaar zag, vertrouwde. In mijn onnozelheid dacht ik te maken te hebben met verstandige èn eerlijke mensen. Wat een vergissing. Het forum bleek bezet met paranoïde geesten, met mensen die het al wisten, alles weten, anderen menen te moeten kapittelen, zichzelf als o zo hoogstaand beschouwen. Zich christelijk wanen en noemen gelijk de ware Jezus.

Internet, ook het forum van de NRC blijkt uitgerekend dit soort zielen aan te trekken. Misselijk word je ervan, kotsmisselijk: “Veroordelingen voor autorijden onder invloed van drank vind ik niet zo ernstig. Alcohol is (nog) legaal en een slok teveel getuigt niet van kwade wil of onbetrouwbaarheid, maar valsheid in geschrifte wel.” Dit toontje dus. 

Ach, zullen we maar zeggen, het past volledig binnen ons geestelijk klimaat. Aan iemands bezit tornen, iemand financieel beduvelen, dat is pas ernstig. Iemand doodrijden? Een ongelukje, kan iedereen overkomen. Doodrijden of dood gereden worden. Die veroordelingen zijn navenant. U kent de geschiedenis van een Nederlandse voetballer, spits? Schatrijk geworden is die man. Nu ingehuurd door een Nijmeegse club… 

Hoe destructief kunnen mensen zijn, hoe destructief is hun cultuur onder het mom van zoetgevooisde praatjes als waar ik op doel. Feitelijk een veel onrustbarender fenomeen dan die kletspraat van paranoïde dwazen, al voelen die zichzelf nog zo slim.

Iemand bezopen “kapot” rijden, een simpel delict… Alcohol is niet verboden, dus zuipen mag, moet, gelijk autootje rijden… Wie zuipt? De paus, een prins Carnaval? Beiden niet, kan ik u verzekeren. Waarom ze vergelijken, ten tonele voeren? Een katholieke geest doet dat, bij herhaling, de huidige paus is een nazi en Wilders is een prins Carnaval valt te vernemen uit deze Roomse mond. Iemand die geniet van de pokkeherrie geproduceerd door z’n buurman, kroegbaas, met een clientèle van een hoog PVV-gehalte. Ik word door hen gerespecteerd, zegt de goeie ziel met een groen-linkse inborst. Cultureel voelt hij zich wezenlijk meer aangetrokken tot vernissages in New York of Londen, die taal, die daar gesproken wordt, verstaat hij, valt ook uit zijn mond op te tekenen. Nee, niet de taal van een Limburger. Strikt genomen hebben die een achterlijke cultuur, in zijn ogen wel te verstaan, valt uit zijn woorden te begrijpen.

Ja, van dit soort lieden word ik kotsmisselijk. Of ben ik niet aangepast genoeg aan dit soort zeden? Ook de gangbare zeden bij de NRC? Een commercieel product. Waar zouden ze staan zonder reclame-inkomsten van autootjes en alcohol? Nergens! Vandaar, “tegenreclame”, aan de schandpaal nagelen mag, als een ludieke actie, maar echt de zaken tegen het licht houden? Dat is systeem ondermijnend, dat kan en mag ook niet. Slechts een hofnar is toegestaan, als in feodale tijden, Youp is zijn naam. Zo iemand valt echt niet serieus te nemen, dus daar val je je geen buil aan. Even lachen, lucht op, en de zaken gaan door als vanouds.

Waarom uitgerekend die meneer uit een Amsterdamse volkswijk hekelen? Een hoogstaande meneer met begrip voor het volk, als het maar Amsterdams is. Niet van beneden de Moerdijk en al helemaal niet uit Limburg. Een kortzichtige Amsterdamse chauvinist met rare ideeën. Met een groot katholiek hart, biechten, vergeven. Och ja, wat maakt het ook uit bezopen achter het stuur kruipen. Lolletje moet kunnen. Nee, dan Carnaval, dat is pas liederlijk. Dat zegt hij. Nee, het wordt pas liederlijk door een bepaald slag toeristen waar deze meneer warme gevoelens voor koestert. Rare mensen, die katholieke Hollanders. Van sommige word je werkelijk onpasselijk, vandaar…Een kort naschrift.

Eerst dit:

# PF zegt: vrijdag 26 november 2010, 22:53 uur
@231 w.j. v/d straat.
Dank voor uw verzoek!
@redactie:
Willigt u het verzoek alstublieft in. De papieren krant van gisteren kunnen we niet kopen, zelfs niet als we nu snel naar de sigarenhandel of sigarettenkiosk rennen.


Die man is ook nog zo gierig als de pest. Niet geabonneerd op de krant en maar praatjes. Zie eveneens Pekeltje, Gloria en Harrie… Tja, wat moet je dan als abonnee van deze krant tot toeschouwen gedwongen? Weet je wat, Vd Straat wil ik best behulpzaam zijn, dus hier het opstel van Bosma, m/v Vd Straat!

Het schandaal zit hem in het feit dat niet rechtstreeks op die vuilnis gereageerd kan (en mag) worden. De NRC liberaal? Wie dat nog gelooft is de weg kwijt. Tolerant de NRC? Zie dit weblog, dat moet al voldoende zijn om u uit een droom te helpen. Nee mensen, vrij baan aan de fascist van dienst, aan de fascistische bekrompenheid, aan het bruine erfgoed. Vrij baan aan stompzinnige propaganda in het forum en in de krant. NRC, vaar wel…


cartoons: Yayo – Courrier international (2003) en info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.