Aanpassen of oprotten

T.S. Himan

“Ik wens geen paria te worden in mijn eigen land” aldus dezer dagen  een geboren en getogen Amsterdamse voor de rechtbank in de “zaak Wilders”. Ze heeft Marokkaanse ouders en is in hetzelfde jaar geboren als mijn dochter.  Haar betoog viel in de Volkskrant dd 27 mei 2011 terug te lezen. Ze spitste het toe op een aantal vragen. 


Citaat:


Ik wil u het volgende vragen en steeds beginnen met of u mij gelooft, aansluitend zal ik u uitleggen waarom ik met die woorden begin:

Gelooft u mij, als ik u zeg dat ik geweld uit naam van welke religie dan ook veroordeel en verafschuw?
Gelooft u mij, als ik u zeg dat ik het vreselijk vind dat verdachte moet leven met continue beveiliging?
Gelooft u mij, als ik u zeg dat ik sta voor de vrijheid van homo’s om te zijn wie ze zijn?
Gelooft u mij, als ik u zeg dat ik geen enkele probleem heb met religiekritiek en zelf ook kritisch ben ten opzicht van mijn eigen geloof?
Gelooft u mij, als ik u zeg dat de vrijheid van meningsuiting mij net zo lief is als ieder ander in ons land?

Gelooft u mij, als ik u zeg dat ik nog nooit in mijn leven van het woord Taqqiya had gehoord? Laat staan weet wat het betekent. Maar geen nood, de verdachte in deze strafzaak kan het u haarfijn uitleggen, zoals hij eerder deed in een interview op nu.nl in 2008:

‘Taqqiya is een bekend begrip in de islamitische wereld. Het wil zeggen dat moslims die nog niet in een moslimland leven vaak niet alles zeggen wat ze werkelijk vinden. Maar op het moment dat de islamitische cultuur sterker wordt zullen er ook moslims zijn, die nu als gematigd worden gezien, die meegaan in de dwangmatigheid van de Koran en zijn ideologie.’

Maar ik leef niet in een islamitische wereld, misschien dat ik het woord of begrip Taqqiya daarom niet ken. Verdachte gebruikt het wel om angst aan te jagen voor mij als moslim en Marokkaan. Daar hoort natuurlijk stevige spierballen taal bij van verdachte, zoals in een interview in de Volkskrant in 2006:

‘De moslims hangen [in 2020] in ieder geval onze normen en waarden aan. (..) Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet.’

Dus als je als moslim niet ‘onze’ waarde en normen aanhangt en je vervolgens ook niet aanpast aan ‘onze’ dominantie cultuur, wat deze dan ook moge inhouden, dan zal ik hier over 20 jaar niet meer zijn. Dan zet de verdachte mij als geboren en getogen Nederlandse het land uit.

 


Zoals altijd, als Wilders in het geding is, stromen de reacties binnen. Een aantal lees je werkelijk met afgrijzen. Oud vertrouwde namen uit het NRC forum duiken op, zoals die van “Hollander”, een meneer die alles zegt te weten over de Koran, van kostenplaatjes, maar waarvan ik al heel lang weet dat hij niets weet. Ook vertrouwd, maar op een heel andere manier, is me Patrick Faas. Amsterdammer in hart en nieren. Zonder commentaar vooraf, hier zijn stukje.
Patrick Faas schreef op 27-05-2011

Al eeuwen komen er katholieke gastarbeiders uit Limburg en Duitsland naar het rijke protestante Holland om fortuin te zoeken, maar dat Oost-Limburg aan Nederland is toegevoegd is vrij recent. De Antillen en Suriname horen langer bij ons rijk dan Limburg. Limburgers zijn nog onaangepaste nieuwkomers in Holland, die wij, ondanks hun foute en staatgevaarlijke en zeer intolerante religie, tolereren. Bij veel van wat Wilders roept lijkt hij tegen zichzelf en tegen het katholicisme te ageren.

“We moeten leren intolerant te zijn tegen de intoleranten..”
-OK, we zullen de PVV en misschien ook het hele katholicisme niet meer tolereren.
“…op straat…”
-Nee op straat blijven we liever leuk met elkaar omgaan. Geen knokploegen a.u.b.
“…in de moskee…”
-We zullen kijken of de imams bereid zijn te gaan predikeren tegen het katholicisme”
“…en in de rechtbank.”
-Dus eigenlijk gewoon een wettelijk verbod op de PVV? OK dan, als Wilders er zelf om vraagt.

“Iedereen past zich aan onze dominante cultuur aan. Wie dat niet doet, is hier over twintig jaar niet meer. Die wordt het land uitgezet.”
-‘Onze’ Hollandse waarden en normen worden met voeten getreden door het Limburgse tuig. Zij passen zich niet aan de dominante cultuur. Limburgse ministers als Verhagen en ook Wilders zelf hebben nog niet eens behoorlijk Algemeen Beschaafd Nederlands geleerd. Van enige in onze ogen herkenbare beschaving is bij Wilders helemaal geen sprake. Kunnen we hem daarom het land uitwerken? Limburg hoort voorlopig nog bij de EU, zelfs als we haast maken met de grenscorrecties en Limburg zijn welverdiende staatskundige onafhankelijkheid terugschenken.

“Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan.”
-Wilders oproep om intolerant te zijn naar moslims “op straat” zal misschien bedoeld zijn om aanzet te geven tot rassenrellen. Erg verstandig lijkt het me niet. Vorig jaar kwam een pro-Wilders groep van Engelse neo-nazis naar Amsterdam voor een knokpartij. De tegenstand was zo overweldigend dat iedere neo-nazi wel honderden tegenstanders tegenover zich gekregen zou hebben, als de politie de groepen niet uit elkaar gehouden had. De Limburgse katholieken mogen de Staten Generaal in Den Haag wel in een wurggreep hebben, de straten van Holland hebben ze absoluut nog niet.

Terrassen
Even iets meer hierover. Ik woon naast een café in Amsterdam-West waar veel oude alcoholisten komen. Zij zorgen voor overlast. Het zingen van Andre Hazes tot diep in de nacht is nog best gezellig, maar het dronken geschreeuw op straat minder. Uit campagnetijd weet ik dat veel van hen PVV stemmen. “Even goede vrienden” zei ik daarop, wat voor hen een grote opluchting was. Zij zouden het niet in hun hoofd halen om agressief tegen mij of tegen de moslims te worden, niet alleen omdat ze in de minderheid zijn tegenover een groot jongerenleger, maar ook omdat het dan ook snel afgelopen zou zijn met het tolereren van hun nachtelijk alcholmisbruik. Ik zou natuurlijk slechts wettelijke middelen aanwenden om het café aan te vechten, maar niet al mijn buurtgenoten zijn zo legaal. Maar gelukkig is het helemaal niet nodig, want de PVV’ers op straat en op het terras zijn, hoe laagopgeleid ook, veel leuker naar moslims en beleefder over islam dan Wilders in de Kamer en de media.

Naast het alcoholterras is onlangs een Marokkaans terras gekomen waar je vis kunt eten, maar geen alcohol kunt krijgen. Daar zitten nu veel jongeren die vorige jaren nog in portieken hingen, omdat ze nergens mochten zitten. De ‘politieke’ tegenstelling tussen de twee terassen kan niet groter zijn. Argwaan wordt van hogerhand aangestuurd, maar in praktijk gaat het heel erg goed, zoals ik al hoopte. De cafébezoekers bestellen vaak vis, ook vanaf hun eigen terras. Op een zonnige dag zag ik hoe één van de vaste cafébezoekers, de Marokkaanse visboer een rugmassage gaf. Idyllisch bijna. Na een moskeeoverleg ging ik laatst even bij de visboer langs, en trof binnen een PVV’er. “Heb je hem weer met zijn geouwehoer, maar vis kopen, ho maar. Ik ben een goede klant. Daar heeft Habibi veel meer aan.” Buiten zat een Marokkaanse jongen op het visterras te zuipen tussen vele inmiddels lege bierblikjes. Ik hief een vermanende vinger op; “Voor alcohol heeft Habibi geen vergunning,” maar waarschijnlijk zat ik met mijn kop nog in de moskee, want zelf lust ik best een wijntje bij de vis.

Amsterdam
Voorlopig blijft Amsterdam Amsterdam, ondanks alle Limburgse taal uit Den Haag. Als we het over ‘onze’ waarden hebben, Amal, geboren in ‘de prachtige stad Amsterdam,’ dan hebben we het over onze Amsterdamse waardes. En vrijwel alles wat Wilders over islam en de moslims zegt, kan tegen het katholicisme en de Limburgers gebruikt worden. Dronken Limburgers kwamen al in het 17de eeuwse Amsterdam, maar werden veracht. Ook Turken met hun tulbanden kwamen hier. U kent de tulpenmanie, de koffie, de oosterse tappijten. Turkse dingen waren in de mode in de Gouden Eeuw van Amsterdam. Ik heb hier een Amsterdamse afbeelding uit de 19de eeuw, uit een stichtelijke publicatie voor kinderen. Er staat een citaat bij uit de Bijbel: “Doe geen overlast aan vreemdelingen.” (Exodus 22:21) en op het plaatje zien we kinderen plukken aan de oosterse kleding van Turken (met tulband) in Amsterdam. Hoofddoek of tulband zijn dus absoluut niets nieuws in het Amsterdamse straatbeeld en we hebben daarmee een lange traditie, net als met joden en hun kleding. Katholieken die vers uit Limburg komen weten dat blijkbaar niet. Zij moeten zich nog aanpassen.Aanpassen aan wat? De Antwerpse joden, die waren pas welkom, maar werden rücktsichtslos gedeporteerd. Waarop beroepen die Amsterdammers zich feitelijk? Dat ze de zegetocht van het kapitalisme hebben mogelijk gemaakt, slavenhandel, kolonialisme, uitbuiting van mens en natuur? Wees er maar trots op.

Limburgers in de 17de eeuw? M’n goeie God, Limburg is een Hollandse uitvinding van latere datum, zijzelf hadden zich onder druk bekeerd tot royalisten. Weet u nog, Groot-Nederland? Daarvoor verkwanselden ze zelfs hun stadhuis. In Maastricht verfoeide men het koningshuis, niets dan ellende had Oranje deze stad gebracht, eeuwenlang. We plukken er nog steeds de wrange vruchten van.

Soms en zelfs vaak zijn Amsterdammers een beetje hardhorig, de reden vermoedelijk dat uiteindelijk zo weinig tot hun doordringt. Eenkennig en zelfingenomen, is dat hun ware aard?Zeven jaar later loopt fascist Wilders nog steeds in de politieke arena rond. Dat is op zich al een schande voor dit land. Wie wilde deze kerel de absolute Redefreiheit geven? De huidige burgemeester van die stad. Toeval?
Update maart 2018


Afbeelding: T.S. Himan – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.