Dom niveau

Duisternis




Waar komt angst vandaan, hoe ontstaat ze? Verklaarbaar zijn de instinctmatige angsten, zoals die voor vuur, we zijn en blijven een dierlijk wezen. Angst voor bepaalde technologieën  en vormen van geweld is logisch. Vreemder wordt het met fobieën voor insecten of hoogtevrees. Maar hoe zit het met onze angst voor andere mensen, voor hun gewoonten, hun religie, kortom hun wijze van leven en tegen de dingen aankijken? Die angst is nauwelijks te beredeneren, want zie, ook die anderen blijken samen te kunnen leven zonder elkaar voortdurend in de haren te vliegen. Legendarisch in dit verband is de angst van sedentair levenden voor nomaden. Een primitieve, xenofobische angst.

Of angst voor het jezelf blootgeven in hetzelfde straatje past, weet ik niet. Niemand wordt graag voor laf, dom of gierig versleten, neem ik aan. Het snelst val je door de mand als je intellect aangesproken wordt. Het niet begrijpen van een grap, misplaatste reacties geven, opgeven over eigen kwaliteiten. Het domste van al, iemand als dom kwalificeren zonder enig inzicht in diens capaciteiten. Domheid uit zich ook op een andere wijze. Geloof hechten aan iemand die inspeelt op vooroordelen en valse sentimenten die er leven. In het slotdebat aan de vooravond van de verkiezingen werd dat zeer duidelijk. Gedwongen één punt te noemen waarvoor hij zich onvoorwaardelijk sterk zou maken zei Rutte: veiligheid. Welke en wiens veiligheid hij hier bedoelde laat ik in het midden. Het is een rekbaar begrip van dezelfde orde als terrorisme. Het wekt onvermijdelijk bij iedereen bepaalde beelden om gekoppeld aan angst. En juist dat is de bedoeling.

We zien dus de ratio aan het werk om met angst bepaalde doelen na te streven. Bij degenen die geloven in die boodschap ontstaat a.h.w. het omgekeerde effect. Zij denken altijd al zo verstandig te zijn geweest die angst te koesteren. Angst voor het vreemde, angst voor verlies van geld of bezit. Zij vinden, en dat is de fatale wisselwerking tussen raddraaiers en dommen, dat ze altijd al verstandig zijn geweest. Vandaar ook dat dommen, mensen met weinig culturele en intellectuele bagage, heel snel mensen, die dergelijke angsten niet koesteren, wegzetten als dom. Komt hierbij nog een laagje narcistisch zelfbedrog dan hebben we het schoolvoorbeeld van iemand die zichzelf beschouwd als de mens zoals die hoort te zijn. In het diepst van zijn wezen een asociale mens.

In mijn kennissenkring heb ik zo iemand nog nooit meegemaakt, op internet inmiddels al in vele gradaties. Het schoolvoorbeeld is wel Jeannie. Ik zou haar naam hier niet genoemd hebben als ze niet voor de zoveelste maal iemand zo ongemeen schofterig had benaderd. Deze dame, die het lef heeft over werken te reppen en niet weet wat dat is, heeft de afgelopen dagen grote inspanningen verricht om voor haar beminde leider folders te verspreiden. Ik vertel het er maar even bij, Jeannie is een model PVV’er.




Jeannie is overigens de domheid voorbij. Ze spot met elementaire regels aan beschaving. Ze heeft voor de verschijning van Wilders 20 jaar VVD gestemd. Zou daar een van de oorzaken liggen van haar huidige zienswijze? Deze tweet trof ik vanavond aan en die zou in die richting kunnen wijzen:




Is het zo erg gesteld met het intellectuele peil binnen de VVD? Willen ze juist daarom korten op onderwijs voor allen en een einde maken aan het ideaal van gelijke kansen? Voorkomen dat mensen leren begrijpen hoe dom, kortzichtig en egoïstisch VVD’ers zijn?

Rutte’s speerpunt is dus veiligheid. Die is in goede handen bij zijn PVV vrienden. Lees maar wat een soldaat van Wilders, die zijn laatste druppel bloed voor zijn Leider geven wil, de afgelopen avond te melden had. Klaas stelt hem voor, deze in #PVV kring zeer geliefde broeder in de strijd voor de vrijheid zoals fascisten haar zien: “Zeg Fredje Eckhardt, vind je ook dat Femke Halsema’s dochtertje beveiligd dient te worden?”

Lees even verder voordat u uw keuze voor of tegen PVV bepaalt! Dat kunt u hier. Dan weet u voor welk volk Wilders staat. U bent toch niet dom of bang? En vrouw bovendien? Dan beveel ik dit aan: Carlo M. Cipolla – “The Basic Laws of Human Stupidity”.


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.