Brandmerken

Authors

 

bron


Soms lijkt het of de tijd stil staat op internet. Oud en nieuw nieuws komen voorbij en als je niet op de datum let lijkt het vaak zeer actueel. Dan merk je pas hoeveel je ontgaat. Vandaag overkwam me dat met een bericht over brandmerken.

“Vanaf 1 augustus zijn (ex-)zedendelinquenten in de Amerikaanse staat Louisiana verplicht om hun begane misdaden te vermelden op hun Facebook-profiel. Voorstanders hopen dat hiermee nieuwe misbruikgevallen voorkomen kunnen worden. Critici bestempelen het plan echter als een vorm van ‘digitale brandmerking’, waarbij mensen die hun straf al hebben uitgezeten toch nog voor het leven gekenmerkt blijven.”

Een informatief stukje volgt waarbij het opvalt dat met geen woord gerept wordt over de praktijk van de nazi’s, het tatoeëren van een kampnummer. Als je het al hebt over “digitaal” brandmerken past daar zeker deze uitgekiende vorm van depersonaliseren in, een belangrijk aspect bij de praktijk van het brandmerken, levenslang moeten tonen wie je bent, of voor wie je doorgaat, zonder er ooit van af te komen. 

De relatie tussen gebrandmerkten en diegenen die (laten) brandmerken is ook een bijzondere. Eentje van horig, slaaf zijn, tot het bezit gemaakt worden van een superieur die alle rechten kan claimen over dat bezit, vee of mens. Tot uitroeien toe, zoals we weten. Zeker ook niet uitsluitend in Europa. Amerika, die grote democratie, is daarvoor wel het beste bewijs. En de geschiedenis van dat brandmerken, met of zonder brandijzer herhaalt zich steeds weer.

In het digitale tijdmerk zelfs op ongekende schaal. Iedereen behoort het meest afschrikwekkende voorbeeld inmiddels te kennen: Islam = fascisme. Daar hoeft geen dictator voor aan te pas te komen. Als moslim ben je voorgoed gestigmatiseerd en dat was de bedoeling. Nu de hamvraag. Wie is gerechtigd te brandmerken, wie is zo verheven dat hij of zij een finaal oordeel mag uitspreken over andere mensen? Niemand toch, of vergis ik me? 

Anders gevraagd, is het tolerabel dat mensen zonder vorm van proces worden gebrandmerkt? Ligt hier niet de kern van het werkelijke schandaal? Mensen wordt hun integriteit ontnomen, hun waardigheid. Het gebeurt voortdurend op internet onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Te verantwoorden hoeven de daders zich niet. Verweer tegen deze praktijk is praktisch onmogelijk. 

Twee voorbeelden slechts uit bekende bron. Ik ga niet verder zoeken, maar de voorbeelden liggen voor het oprapen.
De site IS Geschiedenis wil ik best aanbevelen. De geleverde informatie is beknopt zonder af te dalen tot het weetjes niveau.  Dat viel voor mij te constateren door het stukje over Van Nelle. Wel een advies, ga verder op zoek naar informatie, zeker in dit geval. De geschiedenis van Van Nelle en die fabriek is een heel bijzondere.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: