Het mooiste instrument

Sir Thomas Beecham
Op zoek naar een uitvoering van de symfonie “De Klok” van Joseph Haydn kwam ik een prachtige anekdote tegen van Sir Thomas Beecham:

“Madam, you have between your legs an instrument capable of giving pleasure to thousands, and all you can do is scratch it!”

Wat hiervan te denken? De avonturen van dirigenten met zangeressen en vrouwelijke orkestleden zijn legendarisch. Voorop hierin liep wel Otto Klemperer. De lieve, charmante Duitse sopraan Christa Ludwig heeft er eens een kleurrijk verhaal over verteld op de Franse radio. Ze had weten te ontsnappen aan zijn charmes. Beecham kon in ieder geval beweren dat wat hij zei op de mooie Italiaanse cello sloeg.

Via Beecham heb ik het symfonisch oeuvre van Haydn leren ontdekken. Afgelopen nacht kreeg ik het verzoek om een opname van die symfonie op dit blog te zetten. Helaas geen opname van Beecham te vinden. De LP’s gaan digitaliseren is ook weer zo wat, nog afgezien van de auteursrechtelijke problematiek. Om toch een indruk te geven, dit advies dan maar: ArkivMusic. Via een drietal verzamelcassettes nu te koop voor een spotprijs. Aanbevolen…

Nog even Beecham voorstellen via een kort fragment van een orkestrepetitie:


Op You Tube valt heel veel niet te vinden of het wordt weggehaald, maar wat dacht u van deze uitvoering uit 1950 o.l.v. Fritz Busch, de man van welhaast legendarische opvoeringen van Mozart opera’s in Glyndebourne en Salzburg?

Inmiddels foetsie, maar deze opname van een concertante symfonie is ook prachtig:


Voor het overige, er zijn zoveel uitvoeringen in omloop van de Londense symfonieën van Haydn, waaronder inmiddels een hele reeks op authentieke instrumenten, er is gewoon geen beginnen aan daar een goede bespreking over te geven. Ga zelf op onderzoek uit, er is veel schoons te ontdekken. En met een veel betere geluidskwaliteit dan de onderhavige. Als u het zich kunt permitteren blijf ook CD’s kopen, op de eerste plaats om uzelf een plezier te doen. Pas via werkelijk zorgvuldige opnames en remasterings komt u aan het optimale genot van de mooiste instrumenten!

Tot slot nog een anekdote, nu betreffende Fritz Busch:

Hitler, Goebbels und Göring wollten diesen berühmten Dirigenten in Berlin haben. Busch schilderte das Gespräch mit Göring wie folgt:
„Ich sagte, dass ich keinem jüdischen Kollegen den Platz wegnehmen würde. – Göring: ‚Na, lieber Freund, wir haben ja auch Mittel in der Hand, Sie dazu zu zwingen!‘ – ‚Versuchen Sie das nur‘, platzte ich heraus. ‚An einem erzwungenen ‚Tannhäuser‘ unter meiner Leitung werden Sie keine Freude haben. So etwas Stinklangweiliges haben Sie in Ihrem Leben noch nicht gehört‘.

Moet ik nog Wilhelm Furtwängler in herinnering roepen?

 

Uitgelichte afbeelding: Graham Norton – A sort of Musical – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.