Het mooiste instrument

· audio, cultuur, geschiedenis, muziek, video
Auteurs

Op zoek naar een uitvoering van de symfonie “De Klok” van Joseph Haydn kwam ik een prachtige anekdote tegen van Sir Thomas Beecham:

“Madam, you have between your legs an instrument capable of giving pleasure to thousands, and all you can do is scratch it!”

Wat hiervan te denken? De avonturen van dirigenten met zangeressen en vrouwelijke orkestleden zijn legendarisch. Voorop hierin liep wel Otto Klemperer. De lieve, charmante Duitse sopraan Christa Ludwig heeft er eens een mooi verhaal over verteld op de Franse radio… Beecham kon in ieder geval beweren dat wat hij zei op de prachtige Italiaanse cello sloeg.

Via Beecham heb ik het symfonisch oeuvre van Haydn leren ontdekken. Afgelopen nacht kreeg ik het verzoek om een opname van die symfonie op dit blog te zetten. Helaas geen opname van Beecham te vinden. De LP’s gaan digitaliseren is ook weer zo wat, nog afgezien van de auteursrechtelijke problematiek. Om toch een indruk te geven, dit advies dan maar: ArkivMusic. Via een drietal verzamelcassettes nu te koop voor een spotprijs. Aanbevolen…

Nog even Beecham voorstellen via een kort fragment van een orkestrepetitie:
 

Op You Tube valt heel veel niet te vinden of het wordt weggehaald, maar wat dacht u van deze uitvoering uit 1950 o.l.v. Fritz Busch, de man van de welhaast legendarische opvoeringen van Mozart opera’s in Glyndebourn en Aix-en-Provence?

Inmiddels ook foetsie. Ook deze opname is prachtig:
 

Voor het overige, er zijn zoveel uitvoeringen in omloop van de Londense symfonieën van Haydn, waaronder inmiddels een hele reeks op authentieke instrumenten, er is gewoon geen beginnen aan daar een goede bespreking van te geven. Ga zelf op onderzoek uit, er is veel schoons te ontdekken. En met een veel betere geluidskwaliteit dan de onderhavige. Als u het zich kunt permitteren blijf ook CD’s kopen, op de eerste plaats om uzelf een plezier te doen. Pas via werkelijk zorgvuldige opnames en remasterings komt u aan het optimale genot van de mooiste instrumenten!

 
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: