De eerste en de laatste dirigent

· audio, cultuur, fascisme, geschiedenis, media, VPRO
Authors

We gaan ruim 30 jaar terug in de tijd. Twee Belgen hadden het voornemen opgevat een project te starten voor de VPRO. Niet zomaar eentje, maar eentje waarin de omstreden dirigent Furtwängler in alle glorie zou herrijzen. Leidraad voor de programmering werd het boek “Kraftprobe – Wilhelm Furtwängler in Dritten Reich”. De weduwe Furtwängler had de opdracht tot dit werk gegeven aan Fred K. Prieberg, bekend van studies over muziek in de Sovjet Unie en de DDR. De samensteller van de programma’s bleek Prieberg kritiekloos te volgen. Dit werd al snel duidelijk in een van de eerste afleveringen waarin Toscanini door Celbidache als fascist, en voor wie tussen de regels door luisterde, als non-valeur werd neergezet gedachtig de woorden van de meester: “Toscanini spielt was in den Noten, ich spiele was zwischen den Noten ist.”

 

 

Over het boek van Prieberg had Wolf Rosenberg op de Südwestfunk nogal wat te melden. U zult het horen, hij maakte er korte metten mee…

 

 

Een seizoen later werd vis de BRT de serie herhaald. In het blad Muziek & Woord mocht de Furtwängler fanaat het komen toelichten. Dit is zijn relaas. Voor en na, kritiekloos. Een schande.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: