Muziek, literatuur, antisemitisme

· cultuur, ideologie, literatuur, muziek
AuthorsSteeds weer moet m’n vrouw me herinneren aan belangrijke zaken om te lezen. Vandaag: De Groene van twee weken geleden over J.F. Vogelaar. Twee stukken beval ze aan, eentje van Cyrille Offermans, het ander van Johanneke van Slooten. Offermans onder de titel Een repeterende breuk zegt: “De personages van Jacq Vogelaar doen denken aan Kafka’s hongerkunstenaar. Het wemelt in zijn werk van de buiten­staanders die de wereld schuwen als de pest en alleen nog zijn aan te treffen op afzijdige locaties en trajecten, op ‘sluiproutes & dwaal­wegen’. Een terugblik op het ­leven van een ­mateloze ­terug­schrijver.”Lang geleden schreef Vogelaar over een andere terugschrijver, Philo Bregstein, naar aanleiding van diens roman Persoonsbewijs: gesprekken rondom een overlevende. Met Bregstein een muziekliefhebber en groot bewonderaar van Klemperer heb ik eens contact gezocht i.v.m. een marathon programma over Furtwängler. Ik vond het niet kunnen, wat de VPRO deed, zeker niet vanwege de overwegend eenzijdige benadering van de persoon Furtwängler met daarnaast, leek het wel, een verafgoding van zijn muzikale prestaties als dirigent. Furtwängler, der Einzige… Als antipode werd Toscanini ingevoerd bij monde van Sergiu Chelibidache. Wist u, zei Chelibidache, dat Toscanini een fascist was, een van de eerste aanhangers van Mussolini? De rest van het verhaal vertelde hij er niet bij. Korte tijd na die VPRO serie kreeg Chelibidache een miljoenencontract aangeboden door Ceaucescu om in Roemenië een toporkest op te bouwen. Hij aanvaarde dat aanbod dankbaar.

De roman van Bregstein handelt over een violist die Auschwitz overleefd heeft. De bespreking uit 1974 van Vogelaar verscheen in De Groene en laat ik hier volgen. Een zeer leerzaam stuk, tevens een leerstuk over het Hollandse antisemitisme.

EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner imageWat bof ik toch met een vrouw die met belangrijke zaken bezig is. Verder zeg ik niets meer…

© Socialistische Uitgeverij Nijmegen (artikel Vogelaar)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: