Muziek, literatuur, antisemitisme

Portret van Otto Klemperer – Ernst Ludwig Kirchner
bron


Steeds weer moet m’n vrouw me herinneren aan relevante zaken om te lezen. Vandaag: De Groene van twee weken geleden over J.F. Vogelaar. Twee stukken beval ze aan, eentje van Cyrille Offermans, het ander van Johanneke van Slooten. Offermans onder de titel Een repeterende breuk zegt: “De personages van Jacq Vogelaar doen denken aan Kafka’s hongerkunstenaar. Het wemelt in zijn werk van de buiten­staanders die de wereld schuwen als de pest en alleen nog zijn aan te treffen op afzijdige locaties en trajecten, op ‘sluiproutes & dwaal­wegen’. Een terugblik op het ­leven van een ­mateloze ­terug­schrijver.”Lang geleden schreef Vogelaar over een andere terugschrijver, Philo Bregstein, naar aanleiding van diens roman Persoonsbewijs: gesprekken rondom een overlevende. Met Bregstein, een muziekliefhebber en groot bewonderaar van Klemperer, heb ik eens contact gezocht i.v.m. een marathon programma over Furtwängler. Ik vond het niet kunnen, wat de VPRO deed, zeker niet vanwege de overwegend eenzijdige benadering van de persoon Furtwängler met daarnaast, leek het wel, een verafgoding van zijn muzikale prestaties als dirigent. Furtwängler, der Einzige… Als antipode werd Toscanini ingevoerd bij monde van Sergiu Chelibidache. Wist u, zei Chelibidache, dat Toscanini een fascist was, een van de eerste aanhangers van Mussolini? De rest van het verhaal vertelde hij er niet bij. Korte tijd na die VPRO serie kreeg Chelibidache een miljoenencontract aangeboden door Ceaucescu om in Roemenië een toporkest op te bouwen. Hij aanvaarde dat aanbod dankbaar.

De roman van Bregstein handelt over een violist die Auschwitz overleefd heeft. De bespreking uit 1974 van Vogelaar verscheen in De Groene en laat ik hier volgen. Een zeer leerzaam stuk, tevens een leerstuk over het Hollandse antisemitisme.

EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner imageWat bof ik toch met een vrouw die met belangrijke zaken bezig is. Verder zeg ik niets meer…

© Socialistische Uitgeverij Nijmegen (artikel Vogelaar)


2 reacties op ‘Muziek, literatuur, antisemitisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.