Het polderfeminisme

· feminisme, internet, politiek
Authors
Schermafbeelding 2013-11-22 om 19.33.15

bron: collectie IIAV

Dollemina en Baas in eigen buik nu als feminisme #3.0? Als serieus te nemen politieke beweging? Het ziet ernaar uit. De tijd van de Rooie Vrouwen in de PvdA ligt ver achter ons, de jongere generaties hebben er zelfs geen weet meer van. Een brug tussen toen en nu kunnen vrouwen slaan die zelf die jaren toen alles mogelijk leek hebben meegemaakt.

Slechts een kleine minderheid onder deze vrouwen  was politiek actief, de meesten profiteerden van de verworvenheden. Het patriarchaat stond hen veel toe, daartoe was de pil ontwikkeld. Kindertjes in grote getale waren niet meer gewenst, de industriële maatschappij was een volledig andere geworden en leverde daartoe de gewenste producten passend bij die ontstane consumptiemaatschappij. Het tweede autootje voor elk huishouden werd praktisch gezien meteen met de pil meegeleverd volgens het model individualisatie, de grondwet voor een steeds verder uitdijende markt aan min of meer overbodige goederen, vandaar dat de consumptiemaatschappij ook beter de wegwerpmaatschappij zou kunnen heten.

Het waren mooie tijden, die zestiger en zeventiger jaren voor hedonisten. Degenen die werkelijk verandering nastreefden, weg van dat alles verslindende kapitalistische model, stonden alras in de kou, maar de rest vierde feest. De lusten werden uitgeleefd, geen quatsch over libido en testosteron. Een parttime baantje voor vrouwlief werd een noodzaak, ergens moest toch die hypotheek, moesten die autootjes, die vakanties van betaald worden. En geld viel er te verdienen en juist dat werd gezien als de emancipatie van de vrouw. Vele vrouwen ontdekten hun ware aard en het mannetje kon op de schroothoop. Legio aspecten zitten hier aan vast, ik weet het, maar mij interesseren nu even de gevolgen.

De economie gaat het niet meer voor de wind, veel werkeloosheid en de loonspiraal gaat neerwaarts. Vrouwen op Twitter hebben de koppen bij elkaar gestoken omdat een van hen pardoes het basisinkomen ontdekte. Als we maar geld hebben is er niets aan de hand, zal gedacht worden. Wat er tot nog toe fout is gegaan ligt aan de man wordt hardop gezegd. Ze voelen zich lichtelijk verstoten en willen graag terugslaan onder de kreet gelijke toegankelijkheid, wat dat dan ook moge wezen. Eerlijk gezegd denk ik dan aan toegankelijkheid voor gehandicapten, maar goed. Ze hebben een politieke partij opgericht, met de originele naam Vrouwen Partij. Een van de drijvende krachten achter deze formatie heb ik leren kennen. Ze vertrouwde me toe dat ze een ministerschap op de post Volksgezondheid wel zag zitten. Aan haar ambitie hoeven we dus niet te twijfelen.

Ongetwijfeld ben ik voor haar een grote inspirator gebleken. Thema’s die ik aanroer worden door haar opgepikt. Vandaag was het Finse onderwijsmodel aan de orde, een onderwerp waarover ik het enkele maanden geleden had n.a.v. een artikel in Trouw en gesprekken daarover met een leerkracht in het basisonderwijs. Zelfs mijn muzikale en literaire interesses volgt ze op de voet, weet ik. Vermoedelijk doet ze het omdat ze weet heeft van mijn kennis over het fascisme en mijn belangstelling voor de vrouwenbeweging en feministische stromingen. Ze eigent zich a.h.w. de stof indirect toe.

Schermafbeelding 2014-02-24 om 15.49.04

Uitsnede portret Eveline

Mijn werkwijze is een andere. Ik hou van het debat, immers niets staat vast, en toon zelfs graag tegengeluiden. Dat begrijpt ze niet, ook haar zusters in de strijd voor vrouwenmacht niet. Bij de Vrouwen Partij bleek ik preventief geblocked op Twitter, het tonen op een weblog van een zes jaar oud stuk n.a.v. een recente discussie in De Balie, mocht van een medestandster niet. Op een snelle analyse van dat stuk werd niet inhoudelijk gereageerd wat zeer te betreuren is, wel werd het geplaatst op het weblog van Eveline van Donkelaar.

U vermoedde het al, dat is de dame die als minister wel even de zaken gaat regelen. Zoals de kaarten nu liggen ben ik verplicht haar actief te gaan volgen. Immers, ze is tot publieke persoon geworden met grote politieke ambities. We dienen kennis te nemen van haar werkwijze en uitspraken. En, veel belangrijker, ik wil haar blijven inspireren, stof aanreiken zodat ze zich nog meer in het zonnetje kan zetten. Wie weet vallen er voor mij nog een paar kruimels af als ze eenmaal haar doel bereikt heeft, hopelijk ook als ze nadien met de zuiderzon vertrokken is naar Spanje, haar thuisbasis. Daar ook heeft ze haar bibliotheek, welke ze hier tot haar grote verdriet moet missen.

Schermafbeelding 2014-02-23 om 22.05.59Een update op 23 februari 2014.

Treffend vond ik het portret van Eveline van Donkelaar dat ze een poos als avatar gebruikte. Ze vermelde er niet bij wie de auteur was. Aangezien ze overtuigd is zelf ook kunst te scheppen, zie haar huidige avatar, ging ik ervan uit dat het eigen werk was. Dit blijkt niet het geval. Vandaag sommeert ze me, niet rechtstreeks, dit werk weg te halen, vermoedelijk met in haar achterhoofd de geslaagde actie van Ina Dijstelberge m.b.t. mijn blogspots. U weet wel, de omgekeerde bewijslast…

Merkwaardige reacties komen van deze vrouw. Ze blockt me, geeft nooit antwoord op gestelde vragen, liegt en bedriegt dat het een lieve lust heeft, stalkt me en deelt bevelen uit. Vandaar dat ik me liever rechtstreeks wend tot de auteur van dat portret voor meer duidelijkheid.

Geachte Corina Karstenberg,

Zonder dat ik het kon weten heb ik werk van u opgenomen in dit weblog. Maakt u er bezwaar tegen dan maak ik er een uitsnede van. Weet u, ik ken Eveline persoonlijk en de blik in haar ogen vond ik zeer treffend. Ondanks het feit dat ze kunstzinnige aspiraties voelt, kon ik me al moeilijk voorstellen dat het een zelfportret was. Misschien wilt u er Eveline op wijzen dat het geen pas geeft een kunstwerk zonder vermelding van de maker zomaar te gebruiken. Dat duidt op weinig respect m.i..

Met vriendelijke groet, Fons

ps: Graag een reactie van u, dan weet ik waar ik aan toe ben.

Schermafbeelding 2014-02-23 om 22.56.23Naschrift.

Toch maar even gekeken bij @gavimensch vanwege een RT van iemand die ik niet ken. Het blijft frapperen dat deze vrouw op haar woord geloofd wordt. Zijn mensen werkelijk zo naïef, zo argeloos? Is de taal van Eveline zo overtuigend? M.a.w. als je iemand voor rotte vis uitmaakt word je meteen geloofd. Vragen mensen zich nooit af, klopt dat wel, wie ben je wel dat je dit durft te zeggen? Kom maar op met bewijzen, geen praatjes.

Enfin, dit weblog bewijst eens te meer zijn diensten. De ladingen smaad, laster en leugens van deze dame aan mijn adres vallen nog terug te lezen. Juist dat is haar grote grief. Ik wil haar tevens nog eens in herinnering roepen hetgeen de politie haar in december opgedragen heeft. Tot heden wenst zij zich daar niet aan te houden.

Eveline van Donkelaar, wees ervan overtuigd dat de kruik zolang te water gaat tot zij breekt.

De eerste reacties, te zien onder het zoeklijstje “Tibaert”. Ter informatie van de politie:

GaviMensch Feb 23, 11:15pm via TweetDeck

Heb ook nog een hele plank vol kinderboeken met grote letters, die zal ik je nalaten @Tibaert Haal het schilderij van Corina even weg,nu!

GaviMensch Feb 23, 11:19pm via TweetDeck

@Tibaert De politie vond je sneu, de rechter ws niet. Over dreigementen gesproken. Haal even mijn eigendommen van je blogs af!

GaviMensch Feb 23, 11:27pm via TweetDeck

En pathologische en pathetische leugenaar @Tibaert ik heb jou nooit iets toevertrouwd, Confabuleren noemen ze die verzinsels van je. #Ziek

Prettig als je niet hoeft te liegen, treurig als je zelfs niet meer weet dat je liegt en steeds een ander verhaal moet ophangen. Lees dit weblog maar eens door, dan leert u een paar mensen met die aard kennen. U en ik zouden allang met het schaamrood op onze wangen zijn weggelopen. Zij niet, onverstoorbaar gaan ze verder. Is dit eigen aan fascisten?

De reactie van Corina Karstenberg:

donadulcinea 7:02am via TweetDeck

@Tibaert Ik geef u geen toestemming om de foto van de tekening die ik heb gemaakt te gebruiken #Copyright

1 retweets Verberg gesprek

donadulcinea

donadulcinea: Queen of the Day is out! http://t.co/b6sGMWWRHI Stories via @MaseratiRicky @ARTSPACE_ @liansa_lianso 11:41am, Feb 23 van Paper.li

Tibaert

Tibaert: @donadulcinea Graag even uw aandacht voor het volgende i.v.m. auteursrecht: http://t.co/oThSw5tmND 10:42pm, Feb 23 van HootSuite

donadulcinea donadulcinea: @Tibaert Ik geef u geen toestemming om de foto van de tekening die ik heb gemaakt te gebruiken #Copyright

Voor wie het nog niet wist, in Nederland is alles verboden, behalve wat uitdrukkelijk toegestaan is. Soms wordt gedoogd om naderhand des te genadelozer te kunnen toeslaan. Repressieve tolerantie… Mensen, die menen een culturele bijdrage te leveren zouden de eerste moeten zijn zich hier tegen te verzetten. Wat blijkt? Ze beroepen zich volkomen misplaatst op auteursrecht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: