Lorca

El poeta Federico García Lorca




Er zijn slimme mensen en domme, er zijn rijke mensen en arme. Meestal vallen die samen, rijk en slim, dom en arm. Mensen die graag hogerop willen doorzien het verschijnsel, zet je af tegen je milieu en laat zien dat je tot de betere soort behoort. Dan tel je mee, mag je meebeslissen, oordelen en veroordelen. Dan behoor je tot Gods uitverkorenen. Immers, een dubbeltje blijft een dubbeltje en wordt nooit een kwartje kun je dan zeggen. Je intellectueel inspannen, kennis verwerven is niet noodzakelijk, is zelfs af te raden. Je zou aan jezelf, aan je oordelen kunnen gaan twijfelen. Noodzakelijk is dat enige doel voor ogen te houden dat steeds hogerop ligt. Schoolvoorbeelden kennen we, Napoleon, Hitler, Sarkozy en niet te vergeten Thatcher, het stralend voorbeeld voor vrouwen die aanzien en macht ambiëren.



Wat een gedoe, ik blijf liever mezelf en dom in de ogen van die kortzichtige strebers die uitsluitend hun eigen ego voor ogen hebben. De balk voor hun eigen ogen nemen ze niet waar, wel de splinter bij een ander. In dit geval een komma…

Het zal wel niet baten, maar een verzoek aan Eveline van Donkelaar, stuur me de desbetreffende weblogs door dan kan ik ze laten zien, ook die waarop je kritiek uitte m.b.t. een videomontage met een lied/gedicht van Lorca. Leuk voor mijn lezers.


 

Domme Tibaert in het kwadraat

Posted: 24 Nov 2013 05:29 PM PST

.
Copy-pasten is een ding maar een gedicht fout overschrijven en dan vijftig hatelijke smaadblogjes wijden aan mijn correctie van je fouten in het Spaans? Tssss!
Ya te dijeTibaert, hijo de tu madre, que todo lo que copias está escrito por otras personas. Déjalo así,  porque no tienes ni p**a  idea del castellano.

Oye, hijo mío, el silencio
por Federico García Lorca
Poema de la seguiriya Gaditana
 
 
EL SILENCIO
 
Oye, hijo mío, el silencio.
Es un silencio ondulado,
un silencio,
donde resbalan valles y ecos
y que inclina las frentes
hacia el suelo.
 
 
Hier een voorbeeld van  Siguiriyas  een van die prachtige ritmes die in het Spaans ‘compas’ genoemd worden.
Antonio Gadez danst het ‘compas’in de video hieronder:
 
Nog even een stukje over de arrogantie himself:
Weer zo’n  aankondiging over zijn eigen fouten, schaamt ie zich niet?
Alphonse Scaf @Tibaert op Twitter:

STILTE ow.ly/pHFSk

Aan talenkennis schort het. Zeker aan die van dichters…;-) ] 

De cultuurbarbaar noemt het de Stilte en schrijft het dan zo….. (zoek de foutjes)
EL SILENCIO
Oye, hijo mio, el selencio,
Es un selencio ondulado,
un silencio,
donde resbalan valles y ecos
y que inclina las frentes
hacia el suelo.
En blijft dan maar piepen over dat ik hem “schande schande ‘gecorrigeerd heb in een taal die ík net zo goed spreek als Nederland of Engels. 
Niet meer doen Tibby, je slaat flater op flater en eigenlijk vind ik dat dan wel weer sneu voor je. 
Er staan echt foutjes in je tekst, moeilijk hè zo’n taal uit een ver land!
Met je Meestrichs als enige manier om je te uiten……..
 
Ik zit hier echt te gniffelen met een heerlijk kopje thee en ga zo verder met de bundel van Lorca.
{*_*}
© Gavi Mensch

Maastricht, 11-10 2013



Zojuist binnen gekomen update uit Jerez de la Frontera: 
Con la colaboración de:  Gallina Blanca, producente de Sopa de Pollo. ;-)




Heb ik gepiept? Maar nee, ik heb haar zelfs lof toegezwaaid voor haar kennis van de Spaanse dichtkunst die ze ook maar ontleend had aan Wikipedia. Je moet nu eenmaal niet op elke slak zout willen leggen. Ik sla flater op flater… Ben benieuwd welke dat waren, dus stuur die blogs maar even door, kunnen jouw lezers ook meegenieten. Fouten? Ik zei het toen al, ik schaam me diep. Een punt die een komma dient te zijn.

Ze heeft een bundel van Lorca in huis, zegt ze. Dat verwondert me, ik zag bij haar geen boeken op eentje na… O ja, haar bibliotheek stond in Spanje. Heel slim…


Dit was ik nog vergeten te vertellen. Op tape staat hier een twee uur durend programma over de moord op Lorca in een productie van de WDR uit de zeventiger jaren: “Einer von 4000 – Lorca’s Tod in Granada, 40 Jahre danach”. Misschien komt het ooit nog zover dat dergelijke programma’s gedigitaliseerd en gearchiveerd worden voor het publiek. Het zou een enorme verrijking betekenen. In je eentje is het onbegonnen werk, nog afgezien van de auteursrechtelijke consequenties. In dit geval zeker terecht.
 




Uitgelichte foto: Federico García Lorca – bron en info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.