Stemmen en een simpele ziel

Günter Brus und Thomas Palme: Kolorierte Widmung (2016)
Een christelijke dj beveelt niet voor de eerste maal de volgens hem mooiste stem ter wereld op grammofoonplaat aan, telkens weer een ander. Het geheel wordt in dit geval omlijst met beeldende kunst ontsproten aan in zijn ogen hoogstwaarschijnlijk diepreligieuze gevoelens. Muziek, zang en beeld vallen samen: Fairouz – El Massih Kam. De man is tevens anarchist, hij heeft er speciale cursussen voor doorlopen, weet hij op Twitter te melden.

Ooit mocht ik dit grote licht ontmoeten en zijn eerste woorden aan mij gericht waren: “Jou moet ik nog straks spreken”. We waren op visite. Zijn vrouw heb ik later op de avond maar even bijgepraat hoe het werkelijk zat met Sjaakie, Huib en Kutje13. Ja, zei de man, tegen m’n vrouw is die Tibaert de hele tijd bezig geweest over kutjes. Dan sta je er weer gekleurd op…

Zintuiglijk is die man buitengewoon goed geschapen. Hij ruikt zelfs als iemand een agent is, een geheim agent. Hij wist zodoende, zei hij met de grootst mogelijke stelligheid, dat ik bij de AIVD werkte. Dan heeft hij wat op zijn kerfstok, kraaide meteen Huib, de man die de taal van het mindere volk verstaat en dol is op Sjaakie, die zorgt dat onze kinderen en kleinkinderen een veilige toekomst tegemoet gaan. Maar hoe vaak heb ik dit al verteld? Ik kan niet aan de gang blijven.

Helaas, de stem van die dj kan ik niet laten horen. Dan zou misschien kunnen blijken dat hij spirituele gaven bezit. Zoiets hoor je. Kijk en luister, Sokourov: Spiritual Voices, Alexander Sokurov (excerpt).

Stemmen. DE mooiste stem ter wereld. Hoe verwerf je het vermogen om dat met alle stelligheid te kunnen beweren? Een absoluut gehoor uiteraard is van node, kennis van alle culturen in heden en verleden onontbeerlijk, de menselijke stem zal geen enkel geheim mogen hebben, kortom, Arnold is een genie. Van alle opgenomen stemmen heeft hij kennis. Voor muziek in het algemeen en zang in het bijzonder de laatste instantie om te oordelen, om een verdict uit te spreken over smaak en cultuurbesef. Heb ik in m’n onnozelheid altijd gedacht, dat Eskimo’s, Zoeloes en Balinezen hier anders over dachten. Nee dus, DE mooiste stem ter wereld, basta.

Stemmen, het Requiem van Mozart. Deze film mag ik niet doorgeven, zelfs een klein gedeelte niet, in behoorlijke weergavekwaliteit. Warm aanbevolen, het is een meesterwerk van de genoemde Russische cineast Sokourov.Eigenwijs en een beetje koppig ben ik wel, dus ik ga op de door mij ingeslagen weg verder. Sokourov en Chostakovitch, Sokourov en Mozart, Sokourov en Japan. Of zijn interpretatie van Madame Bovary. Ze staat in mijn geheugen gegrift…
Een ware ontdekkingsreis in geluid en muziek en beeld. Zijn korte film over een oude Japanse vrouw is wel de meest ontroerende, een documentaire over stilte, rust en bezinning. De essenties van het leven. Laat u deze niet ontgaan en plaats mensen als Arnold op de plek waar ze anderen zo graag zien, in een inrichting. Ze zijn op hun manier een gevaar voor de geestelijke gezondheid in ons land om maar te zwijgen over de cultuur hier en elders.

Nog ter documentatie. Arnold zet graag andere mensen tot actie aan, zeker als het onderwerp sex is. Zo bijvoorbeeld Marianne Thieme. Ook informeert hij zich over wat mogelijk is, o.a. bij Google om weblogs te doen verdwijnen. Bloot is Arnold een gruwel, het mag volgens hem slechts binnen een zeer strikt kader gebruikt worden. Lees toegelaten. Wie zou die bouwvakker zijn?

En wat is die kerel achterbaks, zie z’n laatste dagen op Twitter…: Arnold – 3 dagen.

Judas Arnold, christelijk en wel en dat vlak na Goede Vrijdag…
Zal ik toch maar z’n konterfeitsel terugzetten?
Doen we niet.Oké, zei hij nog, bij het afscheid, ik ga je weer volgen.
Voor het overige hebben we geen woord gewisseld.
Hij ontweek steeds als ik oogcontact met hem zocht….
Wel gaf hij nog een lesje ten beste in Hollandse humor,
ten koste van de Limburger.
Niemand kon er werkelijk om lachen.

Die bouwvakker duikt ook op bij het einde van dit lijstje. Iets met een bilspleet, als ik me niet vergis. Je zult het zien, fatsoensrakkers zijn meestal de grootste viezeriken. Het valt psychologisch te verklaren. Aanbevolen in dit verband, niet voor het eerst: “Männerphantasien” van Klaus Theweleit. Voor een beter begrip over de relatie tussen moraal en sex enerzijds en de nazi’s anderzijds meer dan nuttig.

Zal ik me eens wagen aan een lijstje scheldwoorden gebezigd door dj Arnold? Volgens hem moet dat veel verklaren. Treksletje met als bron Sjaakie als benaming voor Ina vond ie best origineel. Kon hij zelfs over lachen. Dagelijkse aanranding, zegt de man die alles van me leest. Dan heeft hij weet van de leugens en smaadschriften van Sjaakie, Eveline en Huib. Dan is hij mededader. Goed om dat te weten. Het ergst van al, hieruit blijkt weer eens te meer het politieke onbenul van die z.g. Wilders bestrijders. O zo onbetrouwbaar bovendien.

En Ina is een schat. Ze bedoelt het zo goed. Openheid gaat bij haar voor alles. Maar Ina, nog maar eens een keertje, wat had ik niet begrepen, nadat ik op dringend verzoek van derden een aanklacht indiende over Herman Falkenstein? Had ik dat niet mogen doen? Vertel me nou eens, na anderhalf jaar moet dat toch kunnen. Vind je het vanzelfsprekend dat hij in koor met Sjaakie en nog een paar figuren, w.o. Friedrich Eckhardt, riep dat ik een pedofiel, een nazi en weet ik wat allemaal was. Dat ik kapot gemaakt moest worden, dat mijn familie niet deugde, mijn moeder gek was en m’n vader een alcoholist. Die dingen had ik geërfd. Weet je nog? Eveline smulde, Huib bevestigde en Arnold wenste me te spreken. Wie is hier gek, Ina?

O, ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar geef eens antwoord. Daar heb ik zelfs recht op. Nogmaals, het verraad der klerken. Gelezen? Huib wel, maar helaas voor hem niet begrepen. Zo werkt dat in z.g. linkse kring Ina. De eigen nestgeur, die is belangrijk. De ander kan verrekken. Of anders, wie de schoen past trekke hem aan, een oud jeugdvriendje is nader dan een verre Maastrichtenaar. En wordt op zijn woord geloofd. Daar tegenop boksen is verloren moeite. Slaat niet op jou, Ina, anders begin je weer te mekkeren.

Nog maar eens, al die gore troep noteer ik, en ik blijf zolang mogelijk doorgaan, om duidelijk en overtuigend te laten zien dat het niet volstaat jezelf een etiket op te plakken. Simpele zielen zijn er zat. Toch zul je kleur moeten bekennen, je dienen te verdiepen in zaken, de andere kant van het verhaal moeten leren kennen en een mening, een oordeel steeds als een voorlopige hypothese leren te beschouwen. Ben je daartoe niet bereid, sta je niet open voor andere opvattingen, wens je geen feiten an sich te laten spreken, dan ben je geen haar beter dan een fascist en rijp voor fascistische daden. Zo simpel is dat.

Of ben ik gek? Een beetje wel, anders deed ik niet al die moeite. Maar ik heb wel veel bijgeleerd over fascisme, uitgerekend van die rabiate figuren van “links”. Bij elkaar genomen een lachwekkend stelletje. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen waar ik wel veel zinnigs en waardevols van kan opsteken. En niet te vergeten degelijke media.

Stemmen… Ja, ik hou van mooie stemmen… Met zeggingskracht…


Afbeelding: Günter Brus / Thomas Palme – bron

Een gedachte over “Stemmen en een simpele ziel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.