Stemmen en een simpele ziel

Günter Brus und Thomas Palme: Kolorierte Widmung (2016)
Een christelijke dj beveelt niet voor de eerste maal de volgens hem mooiste stem ter wereld op grammofoonplaat aan, telkens weer een ander. Het geheel wordt in dit geval omlijst met beeldende kunst ontsproten aan in zijn ogen hoogstwaarschijnlijk diepreligieuze gevoelens. Muziek, zang en beeld vallen samen: Fairouz – El Massih Kam. De man is tevens anarchist, hij heeft er speciale cursussen voor doorlopen, weet hij op Twitter te melden.

Ooit mocht ik dit grote licht ontmoeten en zijn eerste woorden aan mij gericht waren: “Jou moet ik nog straks spreken”. We waren op visite. Zijn vrouw heb ik later op de avond maar even bijgepraat hoe het werkelijk zat met Sjaakie, Huib en Kutje13. Ja, zei de man, tegen m’n vrouw is die Tibaert de hele tijd bezig geweest over kutjes. Dan sta je er weer gekleurd op…

Zintuiglijk is die man buitengewoon goed geschapen. Hij ruikt zelfs als iemand een agent is, een geheim agent. Hij wist zodoende, zei hij met de grootst mogelijke stelligheid, dat ik bij de AIVD werkte. Dan heeft hij wat op zijn kerfstok, kraaide meteen Huib, de man die de taal van het mindere volk verstaat en dol is op Sjaakie, die zorgt dat onze kinderen en kleinkinderen een veilige toekomst tegemoet gaan. Maar hoe vaak heb ik dit al verteld? Ik kan niet aan de gang blijven.

Helaas, de stem van die dj kan ik niet laten horen. Dan zou misschien kunnen blijken dat hij spirituele gaven bezit. Zoiets hoor je. Kijk en luister: Sokurov.

Stemmen. DE mooiste stem ter wereld. Hoe verwerf je het vermogen om dat met alle stelligheid te kunnen beweren? Een absoluut gehoor uiteraard is van node, kennis van alle culturen in heden en verleden onontbeerlijk, de menselijke stem zal geen enkel geheim mogen hebben, kortom, Arnold is een genie. Van alle opgenomen stemmen heeft hij kennis. Voor muziek in het algemeen en zang in het bijzonder de laatste instantie om te oordelen, om een verdict uit te spreken over smaak en cultuurbesef. Heb ik in m’n onnozelheid altijd gedacht, dat Eskimo’s, Zoeloes en Balinezen hier anders over dachten. Nee dus, DE mooiste stem ter wereld, basta.

Stemmen, het Requiem van Mozart. Deze film mag ik niet doorgeven, zelfs een klein gedeelte niet, in behoorlijke weergavekwaliteit. Warm aanbevolen, het is een meesterwerk van de genoemde Russische cineast Sokurov.


Eigenwijs en een beetje koppig ben ik wel, dus ik ga op de door mij ingeslagen weg verder. Sokurov en Chostakovitch, Sokurov en Mozart, Sokurov en Japan. Of zijn interpretatie van Madame Bovary. Ze staat in mijn geheugen gegrift…
 Een ware ontdekkingsreis in geluid en muziek en beeld. Zijn korte film over een oude Japanse vrouw is wel de meest ontroerende, een documentaire over stilte, rust en bezinning. De essenties van het leven. Laat u deze niet ontgaan en plaats mensen als Arnold op de plek waar ze anderen zo graag zien, in een inrichting. Ze zijn op hun manier een gevaar voor de geestelijke gezondheid in ons land om maar te zwijgen over de cultuur hier en elders.

Nog ter documentatie: Arnold en Ina. Of ben ik gek? Een beetje wel, anders deed ik niet al die moeite. Maar ik heb wel veel bijgeleerd over fascisme, uitgerekend van die rabiate figuren van “links”. Bij elkaar genomen een lachwekkend stelletje. Gelukkig zijn er nog genoeg mensen waar ik wel veel zinnigs en waardevols van kan opsteken.

Stemmen… Ja, ik hou van mooie stemmen… Met zeggingskracht…Update januari 2021


Afbeelding: Günter Brus / Thomas Palme – bron

Een gedachte over “Stemmen en een simpele ziel

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.