Heb je wat, ben je wat…

Alexander Sokurov: “The Second Circle” (1990)
In mijn leven heb ik nogal wat verzameld. Niet vanwege het geld, nee het kostte alleen maar geld en veel tijd. Vooral tijd, dat merk ik nu maar al te goed. Terugluisteren gaat nu eenmaal veel langzamer dan diagonaal lezen. Veel rompslomp ook, zoeken op auteur, datum, uitvoerenden, daar gaat veel tijd inzitten. Je wilt het een en ander bovendien graag delen omdat je bepaalde zaken relevant vindt en dat betekent vervolgens digitaliseren. Juist ja, het gaat hier over audiomateriaal door de jaren heen verzameld, hoofdzakelijk opgenomen van de radio op diverse soorten geluidsdragers.

Uitgaande van het vermoeden dat slechts een enkeling zaken op m’n blogs zal terugluisteren en mede omdat het om heel veel materiaal gaat, beperk ik me wat de toelichtende teksten betreft. Om zulks degelijk te doen vergt op zijn beurt weer de nodige moeite en dus tijd, tijd die ik niet in voldoende mate meer heb. Internet kan voor de geïnteresseerde luisteraar van nut zijn. Na een bepaalde periode zal ongetwijfeld wel een duidelijke samenhang zichtbaar worden.

Ja, als je wat hebt kun je ook geven en delen, zo simpel is dat. Auteursrecht als recht van de auteur tot verdere verspreiding van zijn geestelijk goed, is hierbij mijn uitgangspunt. Banaal gezegd, reclame maken voor belangwekkende zaken. Auteursrecht in de juiste zin van het woord, lijkt mij, die leidt tot verdere bekendheid en ontwikkeling van ideeën, waarvan iedereen beter kan worden. Zelfs materieel. Mij kost deze grap overigens het nodige geld, vanwege de hosting. Klagen doe ik niet, daarvoor vind ik dit werk veel te plezierig.

Vandaag kwamen Paul Virilio en Peter Sloterdijk buurten. Leven en dood waren de thema’s, ziel en het hiernamaals. Haak nu niet af, want echt, het is meer dan relevant wat te berde wordt gebracht. Achtereenvolgens laat ik horen:


Paul Virilio: “Rasende Stillstand” – Een boekbespreking van Eike Gebhardt
S2 Kultur – 19-6-92Een fragment met Paul Virilio uit een klankbeeld van het ACR dat besloten wordt met het verhaal van een beul
France Culture – 28-9-94Peter Sloterdijk: “Weltflucht und Reise der Seele” in een gesprek met Eberhard Sens
S2 Kultur – 18-8-95Paul Virilio: “Un paysage d’évènements” in een gesprek met Alain Veinstein
France Culture – 22-10-96

Doe u er uw voordeel mee. Luister naar mensen die wat te zeggen hebben en laat de praatjesmakers maar kletsen. Tijd is kostbaar, maar niet in geld uit te drukken.

Een oorlogsdagboek, eerste episode: Mozart en Messiaen…

Alexander Sokurov: Spiritual Voices – 1 (1995)

 
Gif: Alexander Sokourov – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.