Oeigoeren

Onderwijs in het Oeigoers (1977)
Twee films over Xinjiang, gelegen in het Noordwesten van het huidige China met een oppervlakte viermaal groter dan Frankrijk, ingelijfd onder Mao. Praktisch de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, die weinig gemeen hebben met Chinezen. Ze spreken een volstrekt andere taal verwant aan het Turks en zijn moslim. Van de overige ethnische groepen is het grootste deel Han, verder Mongolen, Oezbeken tot Russen toe.

De eerste film is van Joris Ivens uit 1977. Er komen vrouwen aan het woord die vertellen over de onderdrukking in het feodale systeem waaruit de revolutie hen bevrijdden. Mannen werden als halfgod beschouwd, vrouwen uitgebuit en veracht.
 


 
Een oude Chinese spreuk zegt: “Ken jezelf en je vijand, dan win je honderd veldslagen. Ken je slechts jezelf en niet je vijand, dan wisselen overwinning en nederlaag elkaar af. Ken je jezelf niet en ook je vijand niet, dan zul je altijd verliezen.”
(Sunzi: De kunst van de oorlog. omstreeks 500 v.o.j.)
 
De tweede film is een documentaire uit 2014:
“Les problèmes de la Chine avec les Ouïghours”…

 
 

 
De idylle door Ivens geschetst is volledig verdwenen. Sprake is van kolonisatie, verdrijving, assimilatie. Vergelijkingen gaan altijd mank, maar met de toestand van de Palestijnen in gedachte kom je een heel eind. Fossiele grondstoffen en militarisering zijn ook hier de sleutelbegrippen, precies als in het Midden-Oosten.

Terzijde, wie China ziet als een communistische samenleving mag als zwakzinnig beschouwd worden. In alle geledingen en sectoren manifesteert China zich als een fascistische staat. De natte droom van het (Westerse) bedrijfsleven en vandaar onze mogelijke toekomst.
 
 

olympia 1936 – olympia 2022

 

 
Een historische continuïteit? Ze dringt zich op.
 
Big Brother in de gedaante van Google doet deze opname verdwijnen. De titel valt niet meer te achterhalen en uiteraard de inhoud niet. De Chinezen doen het anders. Ook niet te verifiëren: Fact Check: Lies on Xinjiang-related issues versus the truth. Dat Westerse propaganda aan het werk is mag hoogstwaarschijnlijk heten, het maakt wel dat feiten nog lastiger te achterhalen zijn en dat is de bedoeling van welke aard van propaganda ook.
 
Bureaucraten, hier in het Westen, zullen hun vingers aflikken bij hetgeen de Chinese overheid onderneemt om zijn onderdanen onder controle te houden. Gelukkig voor de orde en rust in ons stinkend rijk landje is wel dat we goed voorzien zijn met het alziende oog van Big Brother, we hebben immers niets te verbergen en gedragen ons zoals van ons verwacht wordt. Wat afluisterpraktijken betreft staan we beslist aan de top van de wereld. Welvaart heeft een prijs die we er graag voor over hebben.

 
Update februari 2022 en februari 2023.LITERATUUR
 
Zhang Qianfan – The Future of Constitutional China (New York 2020)
Zhang Qianfan – Chinas Erneuerung – Lettre INTERNATIONAL 132
Uyghurs are being deported from Muslim countries, raising concerns about China’s growing reach – CNN

Rafael Medoff – The Beijing Olympics looks a lot like Nazi Germany’s
Ronny Blaschke – Olympische Muskelspiele: Der Sport als Schaufenster für Chinas Machtelite – Blätter 1’22

Nathalie Guibert – « Xinjiang Police Files » : révélations sur la machine répressive chinoise contre les Ouïgours – Le Monde 24-5-2022 – PDF

Uitgelicht: screenshot Ivens

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.