Oeigoeren

Onderwijs in het Oeigoers (1977)
Twee films over Xinjiang, gelegen in het Noordwesten van het huidige China met een oppervlakte viermaal groter dan Frankrijk, ingelijfd onder Mao. Praktisch de helft van de bevolking bestaat uit Oeigoeren, die weinig gemeen hebben met de Chinezen. Ze spreken een volstrekt andere taal verwant aan het Turks en zijn moslim. Van de overige ethnische groepen is het grootste deel Han, verder Mongolen, Oezbeken tot Russen toe.

De eerste film is van Joris Ivens uit 1977. Er komen vrouwen aan het woord die vertellen over de onderdrukking in het feodale systeem waaruit de revolutie hen bevrijdden. Mannen werden als halfgod beschouwd, vrouwen uitgebuit en veracht.
 

Joris Ivens – Les ouigours

 
 
Een oude Chinese spreuk zegt: “Ken jezelf en je vijand, dan win je honderd veldslagen. Ken je slechts jezelf en niet je vijand, dan wisselen overwinning en nederlaag elkaar af. Ken je jezelf niet en ook je vijand niet, dan zul je altijd verliezen.”
(Sunzi: De kunst van de oorlog. omstreeks 500 v.o.j.)
 
De tweede film is een documentaire uit 2014: “Les problèmes de la Chine avec les Ouïghours”.
 

 
De idylle door Ivens geschetst is volledig verdwenen. Sprake is van kolonisatie, verdrijving, assimilatie. Vergelijkingen gaan altijd mank, maar met de toestand van de Palestijnen in gedachte kom je een heel eind. Fossiele grondstoffen en militarisering zijn ook hier de sleutelbegrippen, precies als in het Midden-Oosten. Ter zijde, wie China ziet als een communistische samenleving mag als zwakzinnig beschouwd worden. In alle geledingen en sectoren manifesteert China zich als een fascistische staat. De natte droom van het (Westerse) bedrijfsleven en vandaar onze mogelijke toekomst.


LITERATUUR
 
Zhang Qianfan – The Future of Constitutional China (New York 2020)
Zhang Qianfan – Chinas Erneuerung – Lettre INTERNATIONAL 132
Uyghurs are being deported from Muslim countries, raising concerns about China’s growing reach – CNNUitgelicht: screenshot Ivens

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.