Kom niet aan mensen die minachten

Francis Picabia: Villica safe (1929)
Welke lessen vallen te trekken voor derden uit mijn ervaringen op internet? Misschien is wel de allerbelangrijkste dat tolerantie een holle kreet is. Dit inzicht zou een van de grootste verworvenheden moeten zijn van de ’68er beweging, weet u nog: repressieve tolerantie? En juist uit de hoek van degenen die zich beroepen op ’68 viert intolerantie hoogtij verpakt als PC, politiek correct en correct in de leer.

In ’68 werd in Parijs de straat heroverd, de plek van verkeren met, van ontmoeten, van conflicten. Auto’s werden in brand gestoken, niet zomaar maar bewust. De auto, het symbool van de burgerlijke maatschappij, die via dit symbool kon pralen met haar status onder het mom van vrijheid. De revolte was slechts van korte duur, alras werd begonnen met de mars door de instituties, niet als Rudi Dutschke en z’n metgezellen het hadden gewenst, maar als eentje via de carrièreladder en daar hoorde onlosmakelijk het bezit van een autootje bij, van 2CV tot BMW. 

Getolereerd werd slechts wie aangepast en wel meeging in deze optiek, de overigen werden beschouwd als losers. De verleidingen van de consumptiemaatschappij waren te groot gebleken en eisten hun tol, wel op de eerste plaats van die te verachten losers die hen een spiegel voorhielden. Je leeft toch maar eenmaal, nou dan.

Inmiddels zijn we zover dat autorijden moet, opgroeiende kinderen kunnen ze zich een wereld zonder zelfs niet meer voorstellen. Nog even en we worden zelfs verplicht ons in een dergelijke capsule voort te bewegen, volkomen gereguleerd van boven. De zo gewenste vrijheid zal een nachtmerrie blijken te zijn, een fascistische. De meesten onder ons zullen het echter niet beseffen.

Een pamflet op de radio terwijl hele volksstammen op weg waren naar subtropische oorden…
 


“DER MENSCH IM VERKEHR”
Ein Dingphilosophisches Pamphlet – L. Lütgerhaus


 
WDR 1 – 1996

 


Wat is tolerabel blijft de vraag. Is de verwoesting van onze planeet tolerabel? Ja, dan rij auto.

 
Uitgelichte afbeelding: bron – Bron ingevoegde afbeeldingen onbekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.