Onze gezondheid wordt gekoloniseerd

Leonard Freed: New York City (1963)
Waarom toch worden mensen opgezadeld met non-informatie? Komt dat door onkunde of door een ongeremde behoefte het eigen gelijk uit te kramen? Vandaag heb ik om bepaalde reden me de moeite getroost ten dele een programma terug te luisteren van ene De Vlieger. Niet om aan te horen, met zichzelf ingenomen nitwitten kramen de grootst mogelijke onzin uit. Zo was een of andere vrije geest doende ons duidelijk te maken dat hij ernaar streefde de PvdA weer terug te voeren naar haar sociaal-democratische wortels. De man zit in ons parlement , dat is nog wel het allerergste. 

Moet je aan prietpraat je tijd verdoen? Nee, of het zou moeten zijn om de zaak eens door te lichten. Wordt het bijvoorbeeld niet hoog tijd dat er een drempel komt aan deskundigheid alvorens je voor camera en microfoon mag verschijnen, programmamakers incluis? Jezelf beperken tot wat zinvol is bij luisteren en kijken zou al veel helpen, maar naar wat, waar vind je het terug? Als dan ook nog elke particulier meent eigen zendertje te moeten spelen blijft geen luisteraar of kijker meer over. Leren kijken en luisteren schaffen we af, afgesproken?

Een voorbeeld is een programma gelieerd aan de site Krapuul. Een handvol mensen maakt een programma voor een handvol mensen. Wat voegt het toe? 


Geneeskunde & zorg! #JointPolitics: @Bartissimus & @dmkeesenberg donderdag 28-1 vraag in dm. Column @VanOverNaar krapuul.nl/samenleving/zo…Deze aankondiging wordt al een week vooruit rondgestuurd vergezeld met de tekst van een uit te spreken praatje door niemand minder dan André de Raaij. Het voordeel is dat we vooraf al weten dat we daar niet naar te luisteren hoeven. En wat krijgen we te “horen”? Een praatje dat aan alle kanten zijn vermoedelijke doel voorbij schiet. 

Het begint met een vermeend citaat van Max Weber, vervolgens krijgen we een zeer eigenaardige mix te horen over bureaucratie en vrije marktwerking, dan volgen citaten van een van de deelnemers aan dat programma en wordt met instemming iemand van de eigen site aangehaald die iets over de huidige minister ten beste geeft (de bron van die corruptie ligt in de beoogde toekomst van deze kneusminister) en waaraan toegevoegd en besloten wordt met: “En het gaat ook niet om deze of gene corrupte politicus, maar een heel stelsel dat gebaseerd is op ingebakken corruptie. De neoliberale kolonisering van wat als ware het organisch uit de samenleving zelf is voortgekomen: geneeskunde en ziekenzorg. Het komt er op aan deze kolonisering te beëindigen.

Laat dat slotzinnetje van hem eens tot u doordringen: 

    – een heel stelsel dat gebaseerd is op ingebakken corruptie;
    – de neoliberale kolonisering;
    – wat als het ware organisch uit de samenleving zelf is voortgekomen;
    – deze kolonisering (…) beëindigen.

Zou hij het zelf begrijpen? Zou hij kunnen aantonen dat…? Zeker niet. Het ergst van al z’n “organisch uit de samenleving voortgekomen”. Fraseologie bekend van fascisten, van de nazi’s om precies te zijn.  Dat een politicoloog dit beweert is een schande voor het niveau van het wetenschappelijk bedrijf aan onze universiteiten. Of is de man een fascist? 

Ach, zult u zeggen, neem het niet zo zwaar, zijn invloed op politiek en meningsvorming is nihil. Dat mag waar wezen, maar toch, de man noemt zichzelf anarchist, loopt naar het politiebureau om aangifte te doen over stukjes als deze en beseft de contradictie die daarin schuilt niet eens. Zelf schuwt hij niet om mensen in diskrediet te brengen, te verunglimpfen… 

Jammer dat ik weer mijn tijd verdaan heb met veel nonsens, maar ik wil wel wat meegeven om over na te denken. Hebben wij het recht onze medemensen schade toe te brengen door ons gedrag? Waarom rijden we dan auto? Auto’s die brandstof nodig hebben en die we ons toegeëigend hebben dankzij militaire superioriteit. De directe gevolgen van de kosten die dit alles veroorzaakt moeten bovendien ook allen ophoesten, ook zij die niet aan dat circus deelnemen. 

Concreet, mijn gezondheid wordt geschaad door het autoverkeer en ik moet dokken om die autootjes vrij baan te geven, tevens betaal ik mee via de producten die ik koop, want ook in salarissen wordt verdisconteerd dat een autootje “moet” en uiteindelijk komt het op mijn conto als ik daardoor ziek word of een ongeluk krijg. Waanzin? Nee, de alledaagse praktijk onder kapitalistische voorwaarden. Zo wordt dit systeem in stand gehouden. 

De veroorzaker betaalt, dat zou inzake het autoverkeer al zeer veel helpen om de kosten voor de niet-veroorzakers drastisch te doen dalen. Autobezit en -rijden wordt onder die voorwaarde voor de massa onbetaalbaar, dat is gewis.

Nog even de ellende die het autosysteem aanricht: Wellicht met recht zou je kunnen zeggen dat onze gezondheid gekoloniseerd wordt met de auto als symbool. Maar dit is een verhaal apart, heel iets anders ook dan De Raaij suggereerde. Ook zeer organisch, dat autosysteem: kloppend hart en bloedvaten zo wil men ons doen geloven. Als kanttekening bij die documentaire. Van overheden valt niets te verwachten, ook dat staat vast. En fijnstof? Denk eens aan al die o zo biologische stofdeeltjes die autobanden de lucht inblazen als symptoom voor de autowaanzin.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.