Antisemiet

Jesse Arms Botke


 


“Wantrouw iedereen die Joodse burgers “de kanarie in de kolenmijn” noemt met brandende passie. Zij zijn niet jouw talking point.”
Wie schrijft dit? Waarop wordt gereageerd?
 
Reacties:
J. – Dat begrijp ik niet.
M. – Goodness wat een oogvervuiling die zin
M. – weet je waarvoor de kanarie in de mijn dient?
N. – Antisemitisme is een probleem op zich, niet een meetinstrument voor toekomstig geweld jegens niet-Joodse Nederlanders.
J. – Ah, OK. Dat ben ik mogelijk wel met je eens. Maar random geweld lijkt zich bovengemiddeld vaak tegen Joden te richten

 


Dit was een een jaartje geleden. De enige zin waarmee ik kon instemmen: “Goodness wat een oogvervuiling die zin”. Wie de spreuk over kanaries in de kolenmijn gelanceerd heeft is me niet bekend.

Kanaries zitten meestal in een kooitje, zo kennen we ze, of in een volière. Om in deze beeldspraak te blijven met als parallel de joden, zouden we in Israël een goed bewaakte volière kunnen zien. Daarbuiten lopen ze gevaar en overleven ze het vaak niet, behalve als ze in een kooitje gevangen worden en goed verzorgd. Het blijft oppassen voor de poes. Kiezen joden voor een dergelijke vorm van bescherming? Willen ze zelfs zover gaan om af te dalen in mijnen waar meteen gevaar dreigt, in een omgeving dus waar antisemitisme nog steeds virulent is als gids om te laten zien, ook hier is leven mogelijk, gekooid en wel?

In al deze gevallen worden ze overheerst, zijn ze niet vrij. Het liefst zouden ze vliegen, waar dan ook, zo zijn ze geschapen. Waarom worden ze daarvan weerhouden? Om te laten zien dat als je niet oppast en een andere levenswijze verkiest je hetzelfde lot overkomt? Om ons geweten vrij te pleiten, we beschermen ze immers? Hoe je het ook wendt of keert, het probleem, de oorzaak ligt niet bij de kanarie, de jood, maar bij de vervolger of vermeende beschermer.

Laten we het letterlijk nemen, zoals het geformuleerd is, joden dienen ertoe om ons voor dreigend gevaar te behoeden. Dat gevaar zal zich hoe dan ook uiten in antisemitisme. Wie zijn die wij dan? Niet de antisemieten, want die bedreigen juist joden als een aparte groep, zo wil de leer verkondigt door nationalisten en fascisten. Een apart volk, altijd bereid ons te verraden, concluderen ze vervolgens. 

Steeds weer, je kunt het niet vaak genoeg herhalen, de kanarie, de jood treft geen blaam, juist de ander, de goj die hem bestempelt in goede dan wel in kwade zin is de veroorzaker van de ellende. 

Ik kom nu op dit kanarieverhaal terug omdat het schering en inslag wordt om iemand van antisemitisme te beschuldigen. Een doeltreffender manier om iemand te beroven van zijn integriteit is er bijna niet. Pedofiel is momenteel overigens een goede tweede dacht ik zo, maar dit ter zijde. 

Een ronduit gore smeerlap, ik overdrijf niet, lees zelf maar, meldt dit op Twitter:

“Voor Merkel is het te bezwaarlijk om openbaar antisemitisch te zijn dus importeert ze het gewoon.”

Een perfide vorm van smaad waarmee meerdere vliegen in een klap geslagen worden. Dit manneke weet perfect wat hij zegt, daarom stel ik dat hier een gore smeerlap aan het woord is. Zo komen de fascisten uit hun hol gekropen en ze krijgen nog alle ruimte ook om hun vuilspuiterij kond te doen. 

Wat wil nu het geval? Noor van hierboven was niet te beroerd zich naar de radiostudio te begeven om gezellig te keuvelen met deze man die eerder dit beweerd had:


 


Jan Bennink, ook zo’n fris figuur, niet te beroerd om laster en smaad te verspreiden, voorganger van die De Vlieger bij de radio. Ja, die radio. Verdienen wij deze of zorgt die omroep ervoor dat het publiek niet meer beter weet, de totale afstomping nabij is? Het zal wel een beetje van allebei zijn, maar wie van zichzelf pretendeert voor een sociale en rechtvaardige maatschappij te staan legitimeert dergelijke figuren als Bennink en De Vlieger niet. Zo simpel is dat. Uiteindelijk legitimeren ze haat, racisme en antisemitisme, hoe de zaken verder ook verpakt mogen zijn.

Waar zie ik deze tweets? Heel simpel, bij iemand die me uiteindelijk als antisemiet gedoopt heeft. Er ging een lange rij van smaad en laster aan mijn adres vooraf. Hij heeft aangifte tegen mij gedaan. Ja, ik val in herhaling, ik weet het… De man is ook zo nobel, tenminste zo wil hij het doen voorkomen.


 


Vaste prik voor André, zijn suggestieve opmerkingen. Tot meer is de man niet in staat weet ik onderhand. Dat is beroerde met deze lui. De gelijkenis van handelen met De Vlieger is bovendien frappant: “Die gereformeerde dame Voet zal daar geen probleem mee hebben”. Uitleg, een onderbouwing volgt nooit. Ik zeg nooit. Zo gaan dus lasteraars en smaadverspreiders te werk. Al vele jaren lang, veel te lang.


Weer een jaar later, aan de vooravond van de verkiezingen, kom ik dit tegen:
Lezing: De kanarie in de kolenmijn

Dit is meer dan ik verdragen kan. Hebben die lui nooit leren nadenken? Nee, en kijken ga ik zeker niet.


Update 13 maart 2017
Uitgelichte afbeelding: Jesse Arms Botke – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.