“Vrijheid is altijd vrijheid van andersdenkenden.”

Dante: “L’Enfer” au Palais des papes – Avignon (2008)
Aldus 1918 Rosa Luxemburg.

Een problematische uitspraak vertaalt naar de Nederlandse toestand en haar voorgeschiedenis, een Hollandse, een doordrenkt van handelsgeest. De ideologische bovenbouw het Hollandse calvinisme. Vermoedelijk zou Calvin zich omdraaien in zijn graf als hij de resultaten zag die dominees in de polder van zijn leer hebben gemaakt.

Zo begon ik vanmiddag met een stukje. Als er eenmaal een begin is volgt de rest vanzelf wel. Even de computer uit, koffie zetten, want vrouwlief was net thuisgekomen, wat bijkletsen. Treurig genoeg, weer een bericht over iemand die overleden is, Trees. Een spelletje Yahtzee. Een uurtje later word ik met dit bericht geconfronteerd als reactie op: “Een fascistische stalker”.

Het sluit naadloos aan bij hetgeen waarover ik het in meer algemene termen wilde hebben. De aanleiding vormt een wandaad van iemand die ooit in PVV-kringen als haatoma werd bestempeld. Zo ervaar ik haar nu ook. Een vrouw die vervuld is van haat, het kan bijna niet anders. Ze ligt constant op de loer waarmee ze me pakken kan, ze gebruikt van alles en nog wat van mij ter eigen eer en glorie, terwijl ze er niets van snapt. Een vrouw die elke discussie uit de weg gaat.

Omdat ik dit fraais net onder ogen kreeg en haast geboden lijkt, stuur ik het alvast rond. Mijn accounts @Tibaert en @Tibaert_extra zijn al opgeschort, vermoedelijk door werk in commissie van een aantal mensen die hun daden liever in het verborgene houden. Ik kom er vanavond op terug, tenminste als daar nog de mogelijkheid toe bestaat. Het zich links noemende schorem weet van aanpakken. O zo netjes, o zo bekrompen burgerlijk. Mijn maag draait om. Justitie krijgt er nog een hele kluif aan.

Ondertussen kom ik niet aan waardevollere zaken toe. De Hel van Dante bijvoorbeeld…:De strijd van dwazen en bedriegers, pardon van mensen die zich nooit hoeven te rechtvaardigen,  gaat gewoon verder, alsof er niets gebeurd is. Een strijd tezamen met doorgewinterde fascisten, die rechtstreeks oproepen tot moord, netwerken de enige kunst die ze verstaan: Jacqueline Wouters die voor de kinderen strijd, Huib Riethof die pacten sluit kien op eigen carrière en niet bang is voor een leugentje voor eigen bestwil en dat van zijn vriendjes, Arnold van der Kluft, ook iemand die denkt dat hij de gave des onderscheids bezit en de fameuze wijkverpleegster uit Maastricht, de stad die ze veracht, Eveline van Donkelaar met haar verleden onder Franco, waarover ze weigert te spreken. Het katholieke Spanje, waar kinderen weggenomen werden als de ouders links waren, ze werden zelfs verkocht als hun moeders gescheiden waren. Weet Eveline dit niet?  Heeft ze zaken verdrongen? De zorg voor kinderen gaat ons allen aan, waar ook ter wereld en die ziet er anders uit dan deze lieden ons willen doen geloven.

Wat ik hoop? Dat deze lieden, die doortrapt en vals te werk gaan, mogen branden in de hel…


Uitgelicht screenshot: Dante – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.