Rood, bloed, macht en geld

· feminisme
Authors

img225:5Er was een Vrouwenpartij in oprichting, vorig jaar. Bestaat ze nog? Iets over basisloon viel te vernemen, alsof elke tien jaar het wiel opnieuw uitgevonden wordt. Iets over arbeid las ik, waaruit ik nu maar liever niet citeer, komt nog wel, en vervolgens dook een militairhistoricus op die korte metten maakte met het feminisme. Voor mij had dat ook niet gehoeven, maar zijn betoog in De Balie gaf wel aanleiding tot debat. Geen stom woord van feministische kant, voor zover ik ze heb leren kennen, op Twitter, ondanks de aankondiging van een van hen spaanhout te maken van zijn betoog.

Het vervolg kent u, weg mijn weblog bij Google. Ik had het lef gehad de spot te drijven met een jaren oud stukje van deze hoog van de toren blazende vrouw. Haar vriendin nam het pamfletje liefdevol over. Het ergste dat je kunt doen op Twitter is de draak steken met schrijfsels en meningen die als hoofdkenmerk hebben kretologie. Niet doen, is mijn advies, loop met een wijde boog om die mensen heen, negeer ze, verspil geen tijd aan ze. Ze zijn als demonen die alle energie uit je zuigen. Een kenner op dit gebied berichtte me gisteren: ” jij hebt last van succubus”… Zij kan het weten.

img233:5Sterke vrouwen vinden ze zichzelf. Zij weten hun kans te grijpen om macht over anderen te verwerven, die kwaliteit bezitten ze. Wat ik me afvraag is of een dergelijke houding niet juist vrouwvijandig is. De effectiefste onderdrukking is mogelijk als die komt van de eigen soort., in dit geval vrouwen door vrouwen. Door vrouwen die zich aanpassen aan een patriarchale levensstijl, emancipatie noemen ze het, en daarbij het heersende systeem in takt houden met andere poppetjes. Om die status van “geëmancipeerde onderdrukker” te verwerven dienen ze alles van hun vrouw zijn uit de weg te ruimen wat deze emancipatie in de weg zit. Met de introductie van de pil leek dat ideaal bijna verwezenlijkt. Er is echter nog een maar.

In de documentaire: “Der Mond in Dir” van de Slowaakse Diana Fabiánová wordt een zoektocht ondernomen naar het wezen van menstruatie. Betoogd wordt o.a. dat het een onnatuurlijk verschijnsel is. In de loop van de film zijn fragmenten te zien van een jong meisje, dat dagboek bijhoudt.

Om redenen welbekend, auteursrecht, moet ik u een copie van deze documentaire onthouden. Ze is in de handel op DVD verkrijgbaar.

Wel valt van Fabiánová een lezing op internet te zien:

The menstruation taboo | Diana Fabianova | TEDxBratislava


Moon Inside You TrailerFoto’s: Brussel, zeventiger jaren…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: