Rood, bloed, macht en geld

De bevrijde vrouw
img225:5Er was een Vrouwenpartij in oprichting, vorig jaar. Bestaat ze nog? Iets over basisloon viel te vernemen, alsof elke tien jaar het wiel opnieuw uitgevonden wordt. Iets over arbeid las ik, waaruit ik nu maar liever niet citeer, komt nog wel, en vervolgens dook een militairhistoricus op die korte metten maakte met het feminisme. Voor mij had dat ook niet gehoeven, maar zijn betoog in De Balie gaf wel aanleiding tot debat. Geen stom woord van feministische kant, voor zover ik ze heb leren kennen, op Twitter, ondanks de aankondiging van een van hen spaanhout te maken van zijn betoog.

Het vervolg kent u, weg mijn weblog bij Google. Ik had het lef gehad de spot te drijven met een jaren oud stukje van deze hoog van de toren blazende vrouw. Haar vriendin nam het pamfletje liefdevol over. Het ergste dat je kunt doen op Twitter is de draak steken met schrijfsels en meningen die als hoofdkenmerk hebben kretologie. Niet doen, is mijn advies, loop met een wijde boog om die mensen heen, negeer ze, verspil geen tijd aan ze. Ze zijn als demonen die alle energie uit je zuigen. Een kenner op dit gebied berichtte me gisteren: ” jij hebt last van succubus”… Zij kan het weten.
img233:5

Sterke vrouwen vinden ze zichzelf. Zij weten hun kans te grijpen om macht over anderen te verwerven, die kwaliteit bezitten ze. Wat ik me afvraag is of een dergelijke houding niet juist vrouwvijandig is.

De effectiefste onderdrukking is mogelijk als deze komt van de eigen soort, in dit geval vrouwen door vrouwen, vrouwen die zich conformeren aan een patriarchale levensstijl en het beschouwen als emancipatie. Ze houden zodoende het overheersende systeem intact met andere poppetjes.

Keer het eens om. Wordt het niet de hoogste tijd dat mannen emanciperen in die zin dat ze zich niet meer laten gebruiken voor bijvoorbeeld winstbejag, het uitoefenen van geweld of om het verwerven van luxe? Steeds weer gedwongen te concurreren met anderen, terwijl juist samenwerken van nature hun sterkste kant is?

Vrouwenbevrijding heeft niets van doen met het in stand houden van aloude machtsstructuren onder een nieuwe dekmantel, dan kunnen vrouwen en mannen onder het mom van gelijke rechten het voor de toekomst wel schudden, de traditionele profiteurs daargelaten.

Met de introductie van de pil leek een volledige breuk met het verleden binnen handbereik. Een werkelijke emancipatoire revolutie, economisch en ecologisch, moest mogelijk zijn. Ze lijkt momenteel verder weg dan ooit. Hebben we de natuur van het beestje, man of vrouw, onderschat? Tja, wat weet het mannetje van baren, zogen, menstrueren af? Niets. Hij staat er volledig buiten.

In de documentaire: “Der Mond in Dir” van de Slowaakse Diana Fabiánová wordt een zoektocht ondernomen naar het wezen van menstruatie. Betoogd wordt o.a. dat het een onnatuurlijk verschijnsel is. In de loop van de film zijn fragmenten te zien van een jong meisje, dat dagboek bijhoudt.
 


Om redenen welbekend, auteursrecht, moet ik u een copie van deze documentaire onthouden. Ze is in de handel op DVD verkrijgbaar. Wel valt van Fabiánová een lezing op internet te zien:Uitgelichte foto: bron – Ingevoegde foto’s: Brussel, zeventiger jaren…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.