Een objective blik op het objectivisme

Jean-Pierre Gibrat: Femme fatale
Gibrat, né le 14 avril 1954 à Paris, est un dessinateur et scénariste de bande dessinée français.


Toegevoegd op 16 mei 2018 en terug gedateerdStefan Fuchs

IDOL RECHTER US-REPUBLIKANER
AYN RAND UND DER ENTFESSELTE KAPITALISMUS

Fort mit Nächstenliebe, lasst den Dollar regieren, knallharter Egoismus bringt die Welt voran. Mit solchen Lehren prägt Ayn Rand bis heute viele rechte US-Republikaner.


SWR 2 – 16.5.2018Illustratief is het nu om iemand aan het woord te laten die dag in dag uit, al gedurende vele jaren bericht van het libertarische front. Om politieke invloed te verwerven heeft ze tevens gekandideerd voor het Europees parlement. Beschouw haar als de Pamela Geller, een van de vertrouwelingen van Wilders, in de polder. Meer over haar wedervaren staat hier: TRIX, EEN LANDVERRAADSTER?.
 
Een beperkte selectie van haar tweets in chronologie om met haar denkwereld en wijze van opereren vertrouwd te geraken: 23 en 24 mei. De gehele TL over deze korte periode is ook vastgelegd. Schrik niet van de hoeveelheid, er lijkt geen einde aan te komen: volledige TL.
 
Strieker bevindt zich in goed gezelschap, ook premier Rutte vond de geschriften van Ayn Rand belangwekkend, bij de heren Wilders en Baudet mogen we daaraan zelfs niet twijfelen. Het gezonde mensenverstand volgen, dat is voldoende om een complete filosoof en econoom te zijn, was dat een algemeen goed dan konden we ons op ons zelf verlaten, hadden we geen medemensen nodig om aan onze noodzakelijke en gewenste behoeften te voldoen, dan konden en mochten we ons zelf verdedigen, met wapens die we zelf bepalen. Echt waar, in dit verlichte tijdsgewricht hoef je geen kennis te nemen van het denken van Hegel, om over Marx en Freud maar helemaal te zwijgen. Strikt genomen is zelfs de leeskunst overbodig, we wisten het immers al, ware het niet dat we gehersenspoeld zijn. Zeiden zelfs dominee en pastoor vroeger niet al: “Wie niet werkt, zal niet eten’?

Het is deze wijze raad die de volgelingen van Rand voor ogen hebben. Ze wensen daarbij zelf aan de touwtjes te trekken, dat spreekt. Ze noemen het vrijheid, vrijheid van het individu, en die kent geen grenzen, in hun ogen. Vanzelfsprekend zullen de verkondigers van deze blijde boodschap nooit of te nimmer in een uraniummijn afdalen, theebladeren of cacaobonen gaan plukken, met hun blote handen het rioleringsstelsel in stand houden en voor schoon water zorgen. Geld, bezit van geld blijft de scharnier waar bij hun alles om draait. Hoe denken zij dat noodzakelijke geld te verwerven, toch niet door productieve arbeid? Lees en bestudeer Marx, dan komt de kritiek op Piketty vanzelf wel, dan komen we verder. Niet met brouwsels die het laissez-faire kapitalisme willen laten triomferen.

En de moraal van dit alles? Daar staat het kapitalisme buiten, het kent geen moraal. Wel de handelende mensen en juist daar zit ‘m de kneep. Begrijp je Strieker?
 
Uitgelichte afbeelding: Jean-Pierre Gibrat – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.